Φουντώνουν οι φοιτητικές αντιδράσεις για επερχόμενο νομοσχέδιο των «μη κρατικών πανεπιστημίων» με αιχμή το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Ισχυρές αντιδράσεις, όμως, έχει προκαλέσει η αστυνομική βία που ασκήθηκε σε δύο περιπτώσεις καταλήψεων σχολών, στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως περιγράφει στο MEGA ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης, «τη Δευτέρα το πρωί, από ομάδα φοιτητών, κατελήφθη η Νομική Σχολή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, με ευγενικό τρόπο μεν, αλλά εμποδίστηκε το προσωπικό το οποίο προσήλθε για να δουλέψει και ακολούθως εμποδίστηκαν οι καθηγητές και οι φοιτητές που ήρθαν για τις εξετάσεις».

Ακολούθως τόνισε ότι «ως όφειλα, ανέστειλα την εξεταστική περίοδο, συγκάλεσα γενική συνέλευση του τμήματος για να ζητήσουμε την άδεια να μεταβούμε σε διαδικτυακές εξετάσεις. Τα πράγματα κυλούσαν κατά αυτόν τον τρόπο μέχρι τουλάχιστον τις 12:00 όπου έμαθα ότι το υπολογιστικό κέντρο ετοιμάζεται να μας ανοίξει τις τεχνικές δυνατότητες για διαδικτυακές εξετάσεις».

Όσον αφορά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσομάλλης υπογραμμίζει ότι «το τι συνέβη από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 που έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας και προσήχθησαν 18 φοιτητές που βρέθηκαν στην κατάληψη, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω, δεν έχω πληροφόρηση. Το γιατί επιλέχθηκε η Νομική ενώ δεν έγινε επέμβαση σε άλλα τμήματα, δεν μπορώ να το ξέρω».

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσομάλλη:

Καταστολή και στο ΑΠΘ

Ακόμη μια επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκε στο ΑΠΘ, εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών του φοιτητικού κινήματος εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και γενικότερα της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας.

Στον ξεσηκωμό των φοιτητών, προς το παρόν η απάντηση είναι η καταστολή, γεγονός που σήμερα ενέτεινε τις κοινωνικές αντιδράσεις. Δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γονείς και σπουδαστές κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και στέκονται στο πλευρό των φοιτητών.

Αύριο Πέμπτη το πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο

Οι φοιτητές που εδώ και τέσσερις εβδομάδες διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία, πτυχία με αξία και όχι σε τιμοκατάλογο, διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια με φοιτητές να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα από όλη τη χώρα. Οι φοιτητές δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις, όπως και τις καταλήψεις, παρά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση σε βάρος τους με τη διενέργεια των ηλεκτρονικών εξετάσεων ή την εισβολή των ΜΑΤ σε καταλήψεις, όπως στη Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη θα απαντήσουν ηχηρά στην κυβέρνηση οι φοιτητές

Σε υποστήριξή τους, σε στάση εργασίας για την ίδια μέρα έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ απεργία κήρυξε και η ΠΟΣΔΕΠ.

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν ότι «πετύχαμε την πρώτη νίκη! Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα! Για αυτό η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή».

Παράλληλα καταγγέλλουν «την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, καθώς και στο ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης τις προηγούμενες εβδομάδες. Παρά τις προσπάθειες τους δεν τρομοκρατούμαστε!».

Σημειώνουν δε πως «η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας».