Νέα πυραυλικά πλήγματα τα οποία εξαπολύθηκαν εναντίον στόχων στο έδαφος τεσσάρων χωρών – Ιράκ, Συρίας, Λιβάνου και Υεμένης – σφράγισαν αυτό το Σαββατοκύριακο, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την επέκταση του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή. «Η Αμερική και το Ιράν παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπιών. Το Ιράν έχει βοηθήσει τους συμμάχους του στον Αξονα της Αντίστασης να εξαπολύουν επιθέσεις με στόχο να αποδυναμώσουν το Ισραήλ, να εκτοπίσουν την Αμερική και να απαξιώσουν τα αραβικά κράτη που έχουν κάνει (ή επιδιώκουν να κάνουν) ειρήνη με το Ισραήλ. Η Αμερική, από την πλευρά της, έχει ανταποδώσει μόνο σε περιορισμένη έκταση. Αμφότερες οι χώρες έχουν αποφύγει μια απευθείας σύγκρουση. Ομως, η ισορροπία αυτή ίσως δεν αντέξει», σημειώνει το «Economist» σε ανάλυσή του.

Πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της οργάνωσης για τη Συρία, έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σε πλήγμα (πιθανώς ισραηλινό) σε οικία στη Δαμασκό. Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει «να σπείρει την αποσταθεροποίηση στην περιοχή» και απείλησε με αντίποινα.

Δύο ακόμη μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν την Κυριακή στον Λίβανο, όταν ισραηλινό drone έπληξε το όχημα στο οποίο βρίσκονταν και κινούνταν στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα. Οι ΗΠΑ έπληξαν και κατέστρεψαν, το Σάββατο, πυραύλους τους οποίους ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν οι Χούθι με στόχο πλοία που κινούνταν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, τέλος, στο Ιράκ το Σάββατο, όταν η βάση Αϊν αλ Ασαντ δέχθηκε βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από φιλοϊρανικές οργανώσεις από το εσωτερικό της χώρας.

Σε αυτό το φόντο, η απαισιοδοξία εντείνεται από το γεγονός ότι το ρήγμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον κυριότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με την επόμενη ημέρα του πολέμου, δεν γεφυρώνεται. Η τελευταία πρόταση του προέδρου Μπάιντεν είναι να δημιουργηθεί ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιμένει στην άποψή του ότι η χώρα του είναι αναγκασμένη να διατηρήσει την ευθύνη για την ασφάλεια σε όλη την περιοχή δυτικά του Ιορδάνη και μέχρι τη θάλασσα. «Πρόκειται για μια αναγκαία συνθήκη. Ερχεται σε αντίθεση με την αρχή της κυριαρχίας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», είπε.

Ενα ολοένα πιο σημαντικό τμήμα της ίδιας της ισραηλινής κοινωνίας, πάντως, εκφράζει την αντίθεσή του στη συνέχιση του πολέμου και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό του. Αυτό έδειξε και η νέα μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Τελ Αβίβ, με τους συμμετέχοντες να καταγγέλλουν τον Νετανιάχου ότι οδηγεί στον θάνατο στρατιώτες και ομήρους για να στηρίξει τους ακροδεξιούς συμμάχους του. Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και του τερματισμού του πολέμου έγιναν, επίσης, σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως Παρίσι, Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 7η Οκτωβρίου ξεπέρασε τις 25.000, ενώ πάνω από 62.000 είναι επισήμως οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, το Ισραήλ έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, σχεδόν 110 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, να εξοντώσει το 20%-30% των μαχητών της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Πρόκειται για μια εκτίμηση η οποία, εφόσον ισχύει, αποδεικνύει πως ο στόχος της «πλήρους εξολόθρευσης» της Χαμάς παραμένει ακόμη μακρινός. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της IDF έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από τούνελ και άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν μέχρι πρόσφατα όμηροι που είχαν απαχθεί κατά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι.