ΠΙΟΤΡ ΒΑΒΡΤΣΙΚ

Συνελήφθη για διαφθορά

Νέο επεισόδιο στην πολιτική αντιπαράθεση που μαίνεται στην Πολωνία ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ και τους προκατόχους της αποτελεί η σύλληψη του τέως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Πιοτρ Βάβρτσικ, με την κατηγορία της διαφθοράς. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη συλληφθεί και οδηγηθεί στη φυλακή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του, ύστερα από «εισβολή» της αστυνομίας στο προεδρικό μέγαρο, ενέργεια που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του Αντρέι Ντούντα όσο και του κόμματος PiS.

Την ίδια στιγμή, μια ακόμη εστία σύγκρουσης ανάμεσα σε Ντούντα και Τουσκ έχει δημιουργηθεί στο πρόσωπο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Ντάριους Μπάρσκι, τον οποίο η νυν κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά – με τον πρόεδρο να προσφεύγει στο συνταγματικό δικαστήριο (που ελέγχεται από το PiS) προκειμένου να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Οπως έκανε χθες και με τις αλλαγές που επέβαλε η κυβέρνηση στα δημόσια ΜΜΕ.

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΝΤΟΥΛΟΒΙΤΣ

«Με έδειραν, με βασάνισαν»

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ένας εκ των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Νίκολα Σαντούλοβιτς ισχυρίστηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες τον απήγαγαν από την οικία του πριν από δέκα μέρες ενώ, όπως πρόσθεσε, στη συνέχεια και επί ένα εξάωρο «με έδειραν, με βασάνισαν, με ταπείνωσαν, ενώ απείλησαν να σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου». Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του, ως συνέπεια όλων αυτών ο πελάτης τους έχει παραλύσει από την αριστερή πλευρά και παρουσιάζει συμπτώματα νευρικής διαταραχής.

Υπενθυμίζεται πως ο Σαντούλοβιτς είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά των Αλβανών, όμως απαλλάχθηκε όταν ζήτησε συγγνώμη, ενώ επισκέφθηκε και τον τάφο ενός πρωτεργάτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου.

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν από τις Βρυξέλλες να παρέμβουν προκειμένου να αποδειχθεί η νοθεία που, όπως λένε, διεπράχθη στις πρόσφατες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

ΟΛΤΑ ΖΑΤΣΑΪ

Κρατά την τύχη της συμφωνίας

Στα χέρια του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας και της προέδρου του, Ολτα Ζάτσαϊ, βρίσκεται η τύχη της συμφωνίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του Εντι Ράμα με την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προβλέπει τη μεταφορά σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών – 3.000 σε πρώτη φάση, με προοπτική να φτάσουν στις 36.000 – από το έδαφος της Ιταλίας σε ειδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στην Αλβανία.

Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία έχει εξαρχής παρομοιαστεί με την αντίστοιχη που έχει υπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Ρουάντα και έχει χαρακτηριστεί από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις ως απάνθρωπη, ενώ έχει προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Σημειώνεται πως η Μελόνι, η οποία πριν γίνει πρωθυπουργός είχε πει πως πρέπει να «βυθίζονται τα πλοία που διασώζουν» πρόσφυγες και μετανάστες, υποστηρίζει πως η υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας είναι απολύτως αναγκαία, στο φόντο της μεγάλης αύξησης των αφίξεων το 2023.