Η ζωή στο μικροσκοπικό πλούσιο βασίλειο του πλούτου, όπως αποκαλείται συχνά το Μπρουνέι σταμάτησε την Κυριακή για τον υπερπολυτελή βασιλικό γάμο, στον οποίο παρευρέθηκαν αρχηγοί κρατών και βασιλείς από το Μπουτάν και χώρες της Μέσης Ανατολής, στο αποκορύφωμα των δεκαήμερων εορτασμών.

Στην πολυτελή τελετή ο πρίγκιπας Αμπντούλ Ματίν, το δέκατο παιδί και τέταρτος γιος του σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ του Μπρουνέι, παντρεύτηκε την επί χρόνια σύντροφό του, Γιανγκ Μούλια Ανίσα Ρόσνα, εγγονή ενός βασιλικού συμβούλου.

Το ζευγάρι αντάλλαξε όρκους στο Ιστάνα Νουρούλ Ιμάν, την επίσημη κατοικία του σουλτάνου και το μεγαλύτερο παλάτι στον κόσμο με 1.788 δωμάτια, 257 μπάνια και κλιματιζόμενους στάβλους για 200 πόνυ που χρησιμοποιούνται για πόλο με άλογα.

Πλήθος κόσμου τους χαιρέτησε

Ακολούθησε γαμήλια πομπή στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν, με χιλιάδες κατοίκους να αψηφούν την αφόρητη ζέστη και να συγκεντρώνονται επί ώρες για ένα βλέμμα στους βασιλικούς νεόνυμφους.

Στεκόμενοι στο πίσω μέρος μιας ανοιχτής Rolls Royce, την οποία συνόδευε αυτοκινητοπομπή και παρέλαση, ο πρίγκιπας και η νύφη χαιρετούσαν το πλήθος καθώς οδηγούνταν στην τελετή επισημοποίησης σε ένα τζαμί με χρυσό θόλο.

View this post on Instagram

A post shared by Mateen (@tmski)

Ο 32χρονος πρίγκιπας, στρατιωτικός στις Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις του Μπρουνέι με βρετανική εκπαίδευση και μόρφωση, είναι έκτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου του πατέρα του, ωστόσο έχει γίνει το σύγχρονο πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας.

Κάποτε τα ταμπλόιντ και τα περιοδικά τον χαρακτήριζαν ως έναν από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της Ασίας. Ο Αμπντούλ Ματίν έχει ενεργή παρουσία στο Instagram, όπου μοιράζεται προσωπικές φωτογραφίες με τους 2,6 εκατομμύρια ακολούθους του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η σύζυγός του είναι επιχειρηματίας που διευθύνει τουριστικό πρακτορείο και ένα brand μεταξωτών ρούχων.

Ο σουλτάνος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπρουνέι είναι γνωστοί για τον εξωφρενικό τρόπο ζωής τους και έχουν διοργανώσει πλουσιοπάροχα πάρτι – συμπεριλαμβανομένων των θρυλικών εορτασμών για τα 50α γενέθλια του σουλτάνου το 1996 που κόστισαν περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια και περιλάμβαναν ιδιωτική συναυλία του Μάικλ Τζάκσον και αγώνα πόλο άλογα στον οποίο συμμετείχε και ο τότε πρίγκιπας της Βρετανίας, Κάρολος.

10 ημέρες εορτασμού

Οι εορτασμοί ήταν εκτεταμένοι και συνδύαζαν διάφορες παραδοσιακές και θρησκευτικές τελετές με δημόσιους, κοσμικούς εορτασμούς. Ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου με μια παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή πριν από τον γάμο, γνωστή ως Khatam Quran, η οποία περιλαμβάνει την απαγγελία από τη νύφη μιας πλήρους ανάγνωσης του Κορανίου.

Η βασιλική νύφη φορούσε λευκό χιτζάμπ και παραδοσιακό μαλαισιανό νυφικό, ένα λευκό Baju Kurung, το οποίο σχεδίασε ο Μαλαισιανός σχεδιαστής Τεχ Φριντάους, ο οποίος μοιράστηκε φωτογραφίες του στο Instagram.

«Η τελετή της πούδρας»

Σε μια άλλη παραδοσιακή τελετή που ονομάζεται Berbedak Pengantin Diraja ή «τελετή της πούδρας», το ζευγάρι έφτασε χωριστά, ο Αμπντούλ Ματίν έφτασε πρώτος.

Τον πρίγκιπα συνόδευσε μια παρέλαση 40 στρατιωτών με ακόντια, ενώ η άφιξή του προαναγγέλθηκε από 18 βολές με πυροβόλα όπλα.

Ευλογήθηκαν από τα μέλη των οικογενειών τους που εφάρμοσαν χρωματιστή σκόνη στα χέρια τους – ένα τελετουργικό που συμβολίζει ευλογίες για γονιμότητα και πλούτο. Ο σουλτάνος και η σύζυγός του ευλόγησαν πρώτοι τον γιο τους- πριν φτάσει η Ανίσα και υποβληθεί στις ίδιες ευλογίες.

Οι νεόνυμφοι φορούσαν φωτεινά κόκκινα μαλαισιανά γαμήλια κοστούμια, εξαιρετικά πλούσια και σαφώς πολύ προσεκτικά φτιαγμένα και διακοσμημένα.

View this post on Instagram

A post shared by Mateen (@tmski)

Η τελετή επισημοποίησης

Η επίσημη ισλαμική τελετή επισημοποίησης πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Μετά την τελετή της πούδρας της Τετάρτης, το ζευγάρι συμμετείχε χωριστά σε τελετές επισημοποίησης μόνο για άνδρες και μόνο για γυναίκες.

Μέσα στο χρυσοποίκιλτο τέμενος Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν στην πρωτεύουσα, ο Αμντούλ Ματίν συνοδευόταν από τον πατέρα του, τον σουλτάνο Χασανάλ Μπολκιάχ, καθώς ολοκλήρωσε μια εθιμική τελετή που αντανακλά τη δέσμευσή του στην παράδοση και τη νέα του σύζυγο.

Ο πρίγκιπας σύμφωνα με το tatler.com, κάθισε σε ένα ειδικό χαλί, γνωστό ως Kasur Namat, ανάμεσα σε τέσσερα τελετουργικά κεριά, γνωστά ως Dian Empat. Ήταν ντυμένος με την παραδοσιακή λευκή γαμήλια ενδυμασία, διακοσμημένη με διαμαντένια μοτίβα και ένα ταιριαστό κάλυμμα κεφαλής- από το Kasur Namat, ο πρίγκιπας δέχτηκε το Akad Nikah (επισημοποίηση γάμου). Στη συνέχεια, ο Αμπντούλ Ματίν πλησίασε τον πατέρα του και του φίλησε το χέρι, προτού 17 πυροβόλα σαλπίσουν για να σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της τελετής. Ο πρίγκιπας οδηγήθηκε έξω από το τζαμί, χαιρετώντας με φιλικό χαμόγελο τους παρευρισκόμενους.

Η κορύφωση των εορτασμών

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν την Κυριακή με τον επίσημο γάμο, καθώς ο πρίγκιπας, ντυμένος με τελετουργική στρατιωτική στολή, περπάτησε στο διάδρομο με τη νύφη, η οποία φορούσε διαμαντένια τιάρα και παραδοσιακό λευκό νυφικό στολισμένο με κοσμήματα.

Στην τελετή, η οποία έχει τις ρίζες της στη μακραίωνη ιστορία του Μπρουνέι ως ισλαμικής μοναρχίας, συμμετείχαν βασιλείς από το Μπουτάν, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και ηγέτες από γειτονικές χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ μοιράστηκε αρκετές φωτογραφίες από τις εορταστικές εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Οι γάμοι είναι χαρούμενες περιστάσεις. Στις Μεγαλειότητές τους, τον Σουλτάνο Χασανάλ Μπολκιάχ και τη Βασίλισσα Σαλέχα, τα θερμά μας συγχαρητήρια για αυτή την ευτυχισμένη περίσταση».

Το τελευταίο κομμάτι των μεγάλων εορτασμών ήταν ένα γαμήλιο πάρτι στο βασιλικό παλάτι, στο οποίο κατέφθασαν 5.000 καλεσμένοι για να γιορτάσουν με το βασιλικό ζεύγος σε μία άκρως μεγαλοπρεπή και πολυτελή δεξίωση.

Έθνος τεράστιου πλούτου

Το Μπρουνέι είναι ένα μικροσκοπικό έθνος που βρίσκεται στο νησί Βόρνεο της νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο μοιράζεται με τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Η χώρα, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1984, έχει πληθυσμό λιγότερο από 500.000 κατοίκους, αλλά είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου λόγω του τεράστιου πλούτου της που προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επικεφαλής της κυβερνώσας βασιλικής οικογένειας, του οίκου Μπολκιάχ, είναι ο πατέρας του Αμντούλ Ματίν, Χασανάλ, ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο σύμφωνα με το CNN.

Ο σουλτάνος ηγείται επίσης της κυβέρνησης ως πρωθυπουργός και κατέχει διάφορα υπουργικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Άμυνας, διοικώντας τον στρατό του Μπρουνέι, καθώς και αυτά των Οικονομικών και των Εξωτερικών.

Η χώρα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες, όπως η απαγόρευση του αλκοόλ. Η ομοφυλοφιλία, ακόμη και αν είναι συναινετική, είναι παράνομη. Όπως και οι γειτονικές της χώρες, η Μαλαισία και η Ινδονησία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, τον τελευταίο καιρό έχει σημειώσει άνοδο το συντηρητικό Ισλάμ.

Το Μπρουνέι έχει υιοθετήσει αυστηρούς ισλαμικούς νόμους που τιμωρούν την ομοφυλοφιλία και τη μοιχεία. Το 2019, ο σουλτάνος δέχθηκε πυρά από κυβερνήσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο για την εισαγωγή του ποινικού κώδικα της Σαρία, ο οποίος περιελάμβανε θάνατο με λιθοβολισμό και ακρωτηριασμό άκρων για κλοπή.