Με την τεχνολογία «σύμμαχο» των κατασκευαστικών εταιρειών, ο κλάδος χρησιμοποιεί τη μοντελοποίηση για να για να προβλέψει την εξέλιξη και το κόστος ενός έργου, ανέφερε ο Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM.

«Η τεχνολογία δε θα μπορούσε να λείπει από τις κατασκευές, οφείλουμε όλοι να προσαρμοζόμαστε, τα ψηφιακά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα μοντελοποίησης στα έργα, αυτή ξεκινά από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση, μπορούμε να ελέγχουμε κόστη και να προβλέπουμε την εξέλιξη του έργου. Το κατασκευαστικό αντικείμενο αλλάζει, εντάσσουμε την υιοθέτηση των αλλαγών στην κουλτούρα μας», επεσήμανε.

Οδεύουμε πλέον στις έξυπνες πόλεις; «Όλες οι αλλαγές που γίνονται αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, σε μία καλύτερη και φθηνότερη ζωή, δε θα καθυστερούμε να πάμε στη δουλειά με τις έξυπνες μεταφορές, δε θα καθυστερούμε να βρούμε πάρκινγκ, θα πληρώνουμε μικρότερο κόστος με τα φώτα LED. Σήμερα με έξυπνες κινήσεις μπορούμε και με τη συνεργασία του δημοσίου να βελτιώσουμε την ζωή μας», σημείωσε, φέρνοντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα μία παλαιότερη πρόταση της εταιρείας, που έμεινε στα συρτάρια, για να αποσυμφορηθεί ο Κηφισός.

Φωτό: Δημήτρης Μιχαλάκης

Λείπει προσωπικό

Για την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο των κατασκευών, υποστήριξε πως «λείπει τεχνικό προσωπικό, μηχανικοί, τεχνίτες αλλά υπάρχει και αεργία, πολλοί δεν έρχονται να δουλέψουν ενώ ψάχνουμε προσωπικό. Τα εργοτάξιά μας τα έχουμε κάνει φυτώριο για τη νέα γενιά εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών», τόνισε.

Αντίξοες συνθήκες

«Ζούμε σε αντίξοες συνθήκες, το περιβάλλον είναι πολύ επιθετικό για τον κλάδο μας, ζούμε μέσα σε διαδοχικές κρίσεις, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κράτους, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα μόνοι μας. Λειτουργούμε ακόμα με τιμολόγια Σουφλιά στην τιμολόγηση των έργων», επεσήμανε.