Στις 12 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί και στην Ελλάδα η πλατφόρμα Zara Pre-Owned, που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της κορυφαίας αλυσίδας ένδυσης να πουλήσουν και να αγοράσουν ρούχα Zara από δεύτερο χέρι από οποιαδήποτε συλλογή. Ταυτόχρονα θα μπορούν να αλλάξουν κουμπιά, φερμουάρ ή να επιδιορθώσουν τις ραφές σε ρούχα που έχουν αγοράσει από τα καταστήματα Zara, ανεξάρτητα του πότε τα αγόρασαν, καθώς και να δωρίζουν μεταχειρισμένα ενδύματα, ασχέτως μάρκας, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ήδη το Pre-Owned έχει «ανέβει» στο κεντρικό μενού του Zara.com, δίπλα στις κατηγορίες Γυναίκα, Άνδρας, Παιδικά και Beauty, με την ειδοποίηση «σύντομα».

Πώς λειτουργούν οι νέες υπηρεσίες

Χωρίς να «πέσει» ο εβδομαδιαίος ρυθμός ανατροφοδότησης των καταστημάτων με νέες συλλογές, η πώληση ή αγορά μεταχειρισμένων ρούχων Zara θα γίνεται μέσω της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία είναι οργανωμένη ανά κατηγορία προϊόντων.

Για κάθε ένδυμα παρέχεται λεπτομερής περιγραφή, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών πληροφοριών της Zara και των τωρινών εικόνων που θα «ανεβαίνουν» από τον πωλητή.

Όσον αφορά την υπηρεσία επιδιόρθωσης οποιουδήποτε μεταχειρισμένου ρούχου Zara οποιασδήποτε σεζόν, παρέχεται πλέον και ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι ήδη η ελληνική θυγατρική του ισπανικού πολυεθνικού κολοσσού ένδυσης Inditex παρέχει υπηρεσίες επιδιόρθωσης από τα φυσικά της καταστήματα συνεργαζόμενη με τοπικούς επαγγελματίες.

Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν την κατ’ οίκον συλλογή μεταχειρισμένων ρούχων για να τα δωρίσουν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι τα ταξινομούν για επαναχρησιμοποίηση όποτε είναι δυνατόν ή τα ανακυκλώνουν εάν έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη έργων στις τοπικές κοινότητες. Αυτή η υπηρεσία δέχεται προϊόντα κάθε μάρκας.

Η Zara Pre-Owned, που λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και ένα χρόνο και στη Γαλλία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων βιωσιμότητας του ομίλου Inditex.

Με την ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας αυτής της πλατφόρμας εκτός από την Ελλάδα και σε Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Πορτογαλία, η Inditex προχωρά στην επίτευξη του στόχου της για την εφαρμογή υπηρεσιών κυκλικής οικονομίας στις βασικές αγορές της κατά τη διάρκεια του 2025.

Ρεκόρ αύξησης στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ειδών

Με τη ψήφο των millennials και των Z-ers η αγορά των μεταχειρισμένων ρούχων έχει αρχίσει να γίνεται trend και στην ελληνική αγορά.

Ενδεικτική του γκελ που έχει το second hand εντός συνόρων είναι η πορεία του τζίρου των καταστημάτων που πουλάνε μεταχειρισμένα, όπως καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το 2022 ο κύκλος εργασιών των εν λόγω καταστημάτων ήταν 26,52 εκατ. ευρώ όταν το 2019 είχε διαμορφωθεί μόλις σε 11,09 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα κατά το β’ τρίμηνο του 2023 το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα ήταν η δραστηριότητα που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 49,7%, στα 8,92 εκατ. ευρώ. Στο α’ εξάμηνο του 2023, ο τζίρος των καταστημάτων μεταχειρισμένων ειδών ανήλθε σε 14,87 εκατ. ευρώ από 10,13 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022.

Αυτή την ανερχόμενη τάση στην Ελλάδα διέγνωσε η βουλγαρική εταιρεία Mania Team JSC, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του outlet και των μεταχειρισμένων ρούχων.

Το πρώτο κατάστημα Mania άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας τον φετινό Αύγουστο και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και δεύτερο στο κέντρο του Κορυδαλλού.

Το πρώτο ελληνικό Mania, άνω των 1.000 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Ευαγγελιστρίας, κάθετη της Ερμού, με την επένδυση να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά η εμπορική στρατηγική της Mania εστιάζεται στη μεγαλύτερη προώθηση του outlet σε σχέση με το second hand.

Μια αγορά δισεκατομμυρίων τα ρούχα από δεύτερο χέρι

Για πολλούς οικονομικούς αναλυτές, η αγορά του second hand είναι το «next big thing» της μόδας, καθώς για την Generation Z, τα ρούχα από δεύτερο χέρι είναι cool.

Ας σημειωθεί ότι η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων αναμένεται να αναπτυχθεί 3 φορές ταχύτερα κατά μέσο όρο από την παγκόσμια αγορά ενδυμάτων συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ThredUp, φθάνοντας το 2027 στα 350 δισ. δολάρια από 211 δισ. δολάρια εφέτος.

Η απήχηση της αγοράς από δεύτερο χέρι είναι τέτοια που και πολυτελείς μάρκες, όπως οι Gucci, Burberry και Stella McCartney, συνεργάζονται με διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως οι The RealReal και Vestiaire Collective, διαθέτοντας προϊόντα τους, ενώ ορισμένοι οίκοι υψηλής ραπτικής, αλλά και retailers, από την Isabel Marant και την Balenciaga μέχρι τα Selfridges και το Net-a-Porter, έχουν λανσάρει ολοκληρωμένες πλατφόρμες μεταπώλησης.

Πηγή ΟΤ