Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, αφού κατηγόρησαν τη Χαμάς ότι παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας, πλήττοντας ισραηλινό έδαφος, έβαλαν μπροστά τις μηχανές των αρμάτων μάχης, για να συνεχίσουν τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας. Πέραν όμως, από το ισραηλινό αφήγημα, η ισραηλινή επανέναρξη της επιχείρησης, ίσως έχει βαθύτερες αιτίες.

Οι διαπραγματεύσεις αν και συνεχίστηκαν στο Κατάρ την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, μετά την εξασφάλιση μιας πενιχρής παράτασης της ανθρωπιστικής παύσης, μόλις 24 ωρών, ωστόσο πετάχτηκαν στον κάλαθο των «αχρήστων», λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προηγουμένως συμφωνηθείσας προθεσμίας.

Εξάλλου ο Ισραηλινός Στρατός υποστήριζε ανέκαθεν τη συνέχιση του πολέμου.

Εξηγώντας το σκεπτικό του Ισραηλινού ΓΕΣ, ο αναλυτής του Aljazeera, Zoran Kusovac, αναφέρει ότι αν δεν πουν στους στρατιωτικούς ότι ο πόλεμος τελείωσε, υποθέτουν ότι δεν έχει τελειώσει.

«Έτσι, προτιμούν να το συνεχίσουν το συντομότερο δυνατό, να το ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση χωρίς στάσεις που δημιουργούν αναποφασιστικότητα και αποδυναμώνουν το ηθικό».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, τελευταία ημέρα της αρχικής τετραήμερης παύσης και πριν από την ανακοίνωση της πρώτης παράτασής της, κατά δύο ημέρες, ο υπουργός Άμυνας και απόστρατος Yoav Gallant έκανε ξεκάθαρες τις επιθυμίες και τις προθέσεις του. Μιλώντας σε αξιωματικούς και στρατιώτες τόνισε ότι η εκεχειρία δεν θα διαρκέσει πολύ περισσότερο: «Έχετε λίγες μέρες. Όταν επιστρέψουμε στη μάχη, θα εφαρμόσουμε την ίδια δύναμη και περισσότερο, και θα πολεμήσουμε σε ολόκληρη τη Λωρίδα».

Μπορεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να τήρησε μια γερακίσια στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Aljazeera, άφησε τις αμιγώς αυστηρά στρατιωτικές υποθέσεις στα χέρια του βετεράνου Gallant. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ακραία πολιτική προσωπικότητα που απείλησε να «επέστρεψει τον Λίβανο στην εποχή του λίθου» και χαρακτήρισε «ζώα» τους εχθρούς του Ισραήλ.

Ο Gallant θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο γιατί πιστεύει ότι ο στρατός μπορεί να είναι πιο επιτυχημένος όσο πιο γρήγορα ξαναρχίσουν οι μάχες.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης επιβαίνει σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικο

Τα μέλη του στρατού, από τους κορυφαίους στρατηγούς μέχρι τον τελευταίο έφεδρο, δεν αμφιβάλουν ότι αυτά που λέει ο Gallant αντικατοπτρίζουν την επίσημη πολιτική.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Gallant αντιπροσωπεύει και εκφράζει την πολιτική του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου έναντι της Γάζας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τον ταραγμένο και ταλαιπωρημένο πρωθυπουργό του, ο οποίος ολοένα και περισσότερο προσπαθεί απλώς να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να κάνεις καριέρα, πρέπει να γίνεις ήρωας

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Zoran Kusovac, ο Gallant ίσως έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Ενώ παραδοσιακά σε περιόδους πολέμου του Ισραήλ, δεν αμφισβητείται η ηγεσία, αυτή τη φορά ο Νετανιάχου έχει μπει στο στόχαστρο τόσο πολιτικών αντιπάλων, όσο και φίλων.

Ο Νετανιάχου, καλείται να δώσει απαντήσεις τόσο για τις αποτυχίες στην εθνική ασφάλεια που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όσο και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δικαστικής μεταρρύθμισής του.

Σε αυτό το σημείο έρχεται ο Gallant, ο οποίος ως κορυφαίο μέλος του Likud διαβλέπει το κενό εξουσίας που θα αφήσει ο «ετοιμοθάνατος» πολιτικά Νετανιάχου.

«Οι Ισραηλινοί προτιμούν συχνά τους πρώην αξιωματικούς, ειδικά αν έχουν ιστορικό επιτυχίας, επομένως μπορεί να θέλει να τοποθετηθεί σε μια «πλεονεκτική θέση εκκίνησης» για αυτόν τον αγώνα» αναφέρει ο Kusovac.

Αν και δεν συμμετείχε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις, ως μέλος του στενού κύκλου των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, σίγουρα γνώριζε όλες τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση πρόσθετης ανάπαυλας από τις μάχες.

Ο υπουργός Άμυνας φαινόταν τόσο σίγουρος τη Δευτέρα ότι η εκεχειρία δεν θα διαρκούσε πολύ, που διευκρίνισε μάλιστα πώς θα εκτυλίσσονταν οι νέες επιθέσεις: «Πρώτα θα συναντήσουν τις βόμβες της αεροπορίας και μετά τις οβίδες των τανκ και πυροβολικό και τις ερπύστριες των θωρακισμένων μπουλντόζων D9 και τέλος τα πυρά των μαχητών του πεζικού».

Ανήγγειλε επίσης ένα περαιτέρω στάδιο στη μάχη, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει «σε ολόκληρη τη Λωρίδα».

Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη όπως τονίζει το αραβικό δημοσίευμα θα σήμαινε μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Τουλάχιστον 1,8 εκατ. άνθρωποι από τον πληθυσμό των 2,3 εκατ. πληθυσμών της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η πλειονότητα των οποίων έχει μετακινηθεί προς τα νότια.

Συνεπώς, με έναν τέτοιο πληθυσμό απάνθρωπα στρυμωγμένο δεν αφήνεται άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα με την Αίγυπτο.