Είδα σκηνές από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων και ξαφνιάστηκα. Αυτός ο Δούκας είναι τελικά κανονικός άνθρωπος! Δεν μου φάνηκε δηλαδή ότι είναι το τέρας που είχα διαβάσει, ένας φανατικός που θέλει να γκρεμίσει όσα έχτισε ο προηγούμενος (όπως έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον Μπουτάρη), ένας ιδεοληπτικός που δεν θέλει το μετρό στα Εξάρχεια (επειδή είπε ότι θέλει ΚΑΙ μετρό ΚΑΙ δέντρα), ένας λαϊκιστής που δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα (όπως τον κατηγόρησαν όταν φάνηκε ότι μπορούσε να εκλεγεί), ένας πονηρός που προετοιμάζει τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (ποιος ΣΥΡΙΖΑ;), ένας όμηρος των φρικιών και των μπαχαλάκηδων.

Μπορεί βέβαια να κρύβει καλά τη μοχθηρή του φύση. Προς το παρόν πάντως βλέπουμε έναν διαλλακτικό άνθρωπο που δεν θέλει συγκρούσεις, αλλά λύσεις. Στο ζήτημα του μετρό των Εξαρχείων, για παράδειγμα, το μόνο που θέλει να εξασφαλίσει είναι ότι στο τελικό ισοζύγιο δεν θα χαθούν δέντρα. Τζάμπα διακήρυσσε λοιπόν λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός από το ραδιόφωνο του Σκάι ότι δεν συγκυβερνά με τον δήμαρχο: ποιος έθεσε τέτοιο θέμα;

Στο ζήτημα του πάρκου Ριζάρη, πάλι, ο Δούκας συντάσσεται με όλους εκείνους (περιλαμβανομένου του Κώστα Μπακογιάννη) που θέλουν τη μετακίνηση του νέου σταθμού του μετρό κατά 70 μέτρα ώστε η ζημιά στο οικοσύστημα να είναι η μικρότερη δυνατή. Ο λόγος είναι απλός: η Αθήνα έχει μόνο 11% πράσινο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%.

Ως καθηγητής του Πολυτεχνείου, ο Δούκας αναζητεί επίσης ρεαλιστικές λύσεις σε άλλα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η εγκληματικότητα γύρω από το Εθνικό Θέατρο (τις προάλλες ένας φίλος δέχθηκε εκεί μέρα μεσημέρι επίθεση από τρεις νεαρούς, που τον χτύπησαν και τον λήστεψαν, χωρίς να τολμήσει να παρέμβει κανείς από τους περαστικούς) ή η τύχη ορισμένων κινηματογράφων. Μένει η Βασιλίσσης Ολγας, όπου επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε χθες το πρωί μια ανεξήγητη νευρικότητα.

Ο Δούκας πιστεύει – και το είπε προεκλογικά – ότι με τις αλλαγές στην Πανεπιστημίου επιβαρύνθηκε πολύ η κίνηση στους γύρω δρόμους και για τον λόγο αυτό πρέπει να δοθεί εκ νέου η Β. Ολγας στην κυκλοφορία. Στο ντιμπέιτ που έγινε πριν από τον β’ γύρο, το θέμα αυτό αποτέλεσε απλώς ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο υποψηφίων. Μετά τις εκλογές, μπήκε από την υπουργό Πολιτισμού ένα νέο δεδομένο: κάτω από τον δρόμο υπάρχει μια ρωμαϊκή βίλα. Και χθες, ο Πρωθυπουργός είπε πως ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται.

Τίποτα δεν δείχνει ότι ο Δούκας και το επιτελείο του σκοπεύουν να βγουν στην παρανομία για όλα αυτά. Ούτε θέλουν φυσικά να θαφτούν τα αρχαία κάτω από το τσιμέντο. Αντιθέτως, αυτό που λένε είναι ότι θα γίνει διάλογος ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τους δημότες. Αυτό δεν συμφωνήθηκε χθες και στο Μαξίμου;