Ενας πρώην πρωθυπουργός στη θέση του υπουργού Εξωτερικών; Δεν συνηθίζεται – μόνο στη Σκανδιναβία είχαμε ανάλογο παράδειγμα – αλλά ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποφάσισε να καλέσει τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών, σε έναν ανασχηματισμό που προκλήθηκε από την απομάκρυνση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, λόγω της έντονης κριτικής της στην αστυνομία, ότι υπήρξε σκληρή με τους δεξιούς διαδηλωτές αλλά όχι τόσο με τους φιλοπαλαιστίνιους.

Με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επόμενη χρονιά και τους Τόρις να υπολείπονται πολύ των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν μια τελευταία απόπειρα του Σούνακ να απευθυνθεί στους κεντρώους στο κόμμα του, αντί να κατευνάσει τη λαϊκιστική δεξιά των Τόρις που υποστήριξαν την Μπρέιβερμαν. Η κίνηση όμως αυτή ταυτόχρονα, ξυπνάει τη διχαστική συζήτηση για το Brexit: ο Κάμερον ήταν εκείνος που αποφάσισε και διεξήγαγε το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016 και είχε συγκεντρώσει τα βέλη από τη  δεξιά πτέρυγα του κόμματος, καθώς έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής. Παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου οι περισσότεροι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης.

Εποχή παγκόσμιων αλλαγών

Ο 57χρονος Κάμερον δήλωσε χαρούμενος που θα αναλάβει τον νέο του ρόλο σε μια εποχή παγκόσμιων αλλαγών: «Σπάνια ήταν πιο σημαντικό για αυτή τη χώρα να σταθεί δίπλα στους συμμάχους μας, να ενισχύσει τις συνεργασίες μας και να διασφαλίσει ότι η φωνή μας ακούγεται», έγραψε στο Χ. «Αν και μπορεί να διαφώνησα με ορισμένες μεμονωμένες αποφάσεις, είναι σαφές για μένα ότι ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας ισχυρός και ικανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή».

Ο Κάμερον βέβαια θα παραμείνει πάντα ο πολιτικός που δέχθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit. «Το σκέφτομαι κάθε μέρα  και το γεγονός ότι χάσαμε και τις συνέπειες, και ανησυχώ απεγνωσμένα για το τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε ο πρώην αρχηγός των Τόρις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Times», πριν από μερικά χρόνια. Οσον αφορά την πολιτική κρίση που προκάλεσε το Brexit είχε πει: «Είναι οδυνηρό για τη χώρα και είναι οδυνηρό να το βλέπει κανείς. Μερικοί άνθρωποι δεν θα με συγχωρήσουν ποτέ για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Αλλοι που το διοργάνωσα και το έχασα».

Τα προβλήματα που προκύπτουν

Βέβαια, η επιστροφή του στην ενεργό πολιτική έχει κάποια προβλήματα, καθώς μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν εκπρόσωπος της προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να φτιάξει μια μητρόπολη στην περιοχή του Ειρηνικού.

Πρόκειται για το έργο Colombo Port City στη Σρι Λάνκα, που αποτελεί σημαντικό μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε άμεση επαφή ούτε με την κινεζική κυβέρνηση ούτε με την κινεζική εταιρεία που εμπλέκεται. Ωστόσο, το λόμπι του Κάμερον για το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επικριτές, οι οποίοι λένε ότι οι δραστηριότητές του θα βοηθήσουν την Κίνα στις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες.

Στο Λονδίνο βέβαια, λίγοι περίμεναν την επιστροφή του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση, αλλά ο Ρίσι Σούνακ, που είχε υποστηρίξει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ελπίζει ότι θα σηματοδοτήσει στους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους ότι οι Συντηρητικοί δεν παρατάνε τον αγώνα να κερδίσουν τις εκλογές.

Επικίνδυνη στρατηγική

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι μια επικίνδυνη στρατηγική: Παρότι τη χαιρείτζουν οι κεντρώοι βουλευτές, η δεξιά πτέρυγα του κόμματος αισθάνεται το τέλος της αυξημένης επιρροής τους, που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Από τότε που έγινε πρωθυπουργός ο Σούνακ προσπάθησε να κρατήσει ικανοποιημένες όλες τις πτέρυγες του κόμματος των Τόρις και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αποφασιστικό πολιτικό και παράγοντα αλλαγής. Το κόμμα του Σούνακ εξακολουθεί να υπολείπεται περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα πριν από τις εκλογές που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.