Όλο και περισσότερο κλιμακώνονται οι σχέσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά τις τελευταίες επιθέσεις. Οι επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων τονίζουν πως προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας διευρυμένης εκστρατείας κατά της ένοπλης οργάνωσης. Από την άλλη, οι αναλυτές τονίζουν πως ο κύριος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, το Ιράν, δεν ενδιαφέρεται για μια πλήρη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των IDF, αντιστράτηγος Ερζί Χαλέβι (Herzi Halevi) ανέφερε ότι «Προετοιμαζόμαστε σθεναρά με σχέδια δράσης για το βορρά», ενώ πρόσθεσε ότι «Η αποστολή μας είναι να φέρουμε την ασφάλεια». Ο Χαλέβι έκανε τη δήλωσή του μετά από διάφορα επεισόδια τις τελευταίες δύο ημέρες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Τι λένε οι αναλυτές

Η Ορνα Μιζράχι (Orna Mizrahi), ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ, με ειδίκευση στο Λίβανο, δήλωσε στο Al-Monitor, ότι ενώ το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, οι εντάσεις έχουν σίγουρα αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, η ερευνήτρια αναφέρει ότι «Η σύγκρουση είναι περιορισμένη προς το παρόν, αλλά βρίσκεται ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με την κατάσταση που ίσχυε πριν από ένα μήνα», ενώ πρόσθεσε ότι «Πρώτον, σε γεωγραφικό επίπεδο.

Αντί η Χεζμπολάχ να στοχεύει τις περιοχές πολύ κοντά στα σύνορα, βλέπουμε εκτοξεύσεις πυραύλων που φτάνουν πολύ βαθύτερα στο Ισραήλ, μέχρι τα προάστια της Χάιφα.

Στη συνέχεια, έχουμε το επίπεδο των όπλων. Βλέπουμε πλέον όχι μόνο βλήματα όλμων και ρουκέτες και πυραύλους μικρού βεληνεκούς, αλλά και τη χρήση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γεγονός που αποτελεί πραγματικό λόγο ανησυχίας στο Ισραήλ.»

Διπλό το δίλημμα του Ισραήλ

Η Μιζράχι, αναφέρει πως το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο το Ισραήλ είναι διπλό. Βραχυπρόθεσμα, το Ισραήλ πρέπει να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για τους κατοίκους της περιοχής κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, οι οποίοι εκκενώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μακροπρόθεσμα, το Ισραήλ πρέπει να προσπαθήσει να απομακρύνει την αυξανόμενη απειλή της Χεζμπολάχ, την οποία οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ως την κύρια συμβατική απειλή για τη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή, η Χεζμπολάχ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να μπει σε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να δημιουργήσει μια διαφορετική ισορροπία δυνάμεων με το Ισραήλ», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ οδεύουν προς την σύγκρουση

Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για έναν «ολοκληρωτικό» πόλεμο

Ο Ραζ Ζιμτ (Raz Zimmt), επίσης ερευνητής στο INSS, λέει ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. «Το Ιράν σε αυτό το στάδιο δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να ενεργοποιήσει τη Χεζμπολάχ για μια ολοκληρωτική σύγκρουση με το Ισραήλ», δήλωσε.

«Η Τεχεράνη είναι ικανοποιημένη με την έκταση της εμπλοκής όλων των μερών στον άξονα που ηγείται εναντίον του Ισραήλ, οπότε δεν βλέπει κανένα λόγο να θέσει σε κίνδυνο τις στρατηγικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ (κυρίως το οπλοστάσιο πυραύλων και πυραύλων της) στην παρούσα φάση.»

Ο Ζιμτ συμπληρώνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, είτε αν το Ισραήλ εκτιμήσει ότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί την αυξανόμενη κλιμάκωση στη βόρεια περιοχή του, είτε σε μια κατάσταση λανθασμένου υπολογισμού από το ένα μέρος σχετικά με τις προθέσεις της άλλης πλευράς.

Προσθέτει δε ότι «Η κατάσταση που προτιμά το Ιράν είναι η συνέχιση της τρέχουσας προσέγγισης, δηλαδή μια περιορισμένη εκστρατεία της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, με φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές να συνεχίζουν να δρουν κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πώς το Ισραήλ μπορεί να περιορίσει την κλιμάκωση με την Χεζμπολάχ

Η Μιζράχι σημειώνει ότι ενώ το Ισραήλ έχει φροντίσει μέχρι στιγμής να απαντά μόνο σε επιθέσεις της Χεζμπολάχ και να μην ξεκινάει αντιπαραθέσεις, τα αντίποινα αυτά έχουν επηρεάσει στρατιωτικά την ομάδα.

Κατά τη δική της παραδοχή, 74 στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αναλύτρια τονίζει ότι είναι σημαντικό για το Ισραήλ να εργαστεί σε διπλωματικό επίπεδο για να περιορίσει την κλιμάκωση.

«Οι στρατιωτικές κινήσεις πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες διπλωματικές. Για παράδειγμα, το Ισραήλ θα μπορούσε να επιδιώξει την καλύτερη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ορίζει ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να παραμείνει στην άλλη πλευρά του ποταμού Λιτάνι. Θα μπορούσε ίσως να επιδιώξει ένα διεθνές πακέτο βοήθειας για τον Λίβανο που θα συνοδεύει μια τέτοια κίνηση», προτείνει η Μιζράχι.