«Μπορεί να είναι δασκάλες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, νοσοκόμες, σερβιτόρες ή νοικοκυρές. Μπορεί να έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους ή να μην έχουν τελειώσει καν το λύκειο. Μπορεί να ζουν σε μεγάλες πόλεις ή σε μικρά χωριά. Επιφανειακά είναι γυναίκες σαν όλες τις άλλες. Στην πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετικές. Είναι γυναίκες που έχουν ερωτευτεί –κάποιες φορές και παντρευτεί- άνδρες δολοφόνους. Και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο που περνά…».

Κατά αυτόν τον τρόπο η συγγραφέας Σίλα Άιζενμπεργκ, προλογίζει το βιβλίο της με τίτλο «Women who Love Men who Kill» (Γυναίκες που Ερωτεύονται Άντρες που Σκοτώνουν) στο οποίο και προσπαθεί να απαντήσει στα αμέτρητα σχετικά γιατί.

Ποιό είναι το σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ

Πρόκειται για γυναίκες που θεωρούν ότι η σχέση με έναν φυλακισμένο δολοφόνο είναι ασφαλής ή για άτομα που κατατρέχονται από το σύνδρομο του σωτήρα και πιστεύουν ότι μπορούν να μεταμορφώσουν έναν εγκληματία σε καλό άνθρωπο;

Οι ιστορίες τους έχουν δείξει ότι πολλές από αυτές υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες, έχουν ζήσει μεγάλα τραύματα και συχνά έχουν υπάρξει θύματα της βίας των γονέων ή των συντρόφων τους. Κάποιες άλλες αναζητούν την προσοχή και τη φήμη ολοφάνερα με λάθος τρόπο. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που αφορούν το φαινόμενο της Υβριστοφιλίας (Hybristophilia) ή αλλιώς το σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ, μια σεξουαλική διαταραχή που μοιράζονται τα άτομα που ερεθίζονται από την αμαρτία και το κακό, από τον βιασμό και τον φόνο.

Πρόθυμες να… χορέψουν με τον θάνατο

Κι αν τα παραπάνω για τις «γυναίκες που είναι διατεθειμένες να χορέψουν με το θάνατο» σας φαίνονται παρατραβηγμένα, αρκεί να σκεφτείτε ότι το 1979 ο κατά συρροή βιαστής και δολοφόνος τουλάχιστον 30 γυναικών, Τεντ Μπάντι, λάμβανε επί σειρά ετών καθημερινά ερωτικές επιστολές, προτάσεις γάμου και φυσικά γυμνές φωτογραφίες από τις groupies της εποχής.

Πολλές από αυτές μάλιστα έβαφαν τα μαλλιά τους καστανά και έκαναν τη χωρίστρα τους στη μέση, γιατί αυτή πίστευαν ότι ήταν η εμφάνιση που τον έλκυε, και εμφανίζονταν στο δικαστήριο για να κλέψουν ένα βλέμμα του. Μια από αυτές το κατάφερε και τον παντρεύτηκε το 1980, εννιά χρόνια πριν την εκτέλεση του.

Από τον Παπαχρόνη στον Αναγνωστόπουλο

Στην Ελλάδα δολοφόνοι που έχουν συγκεντρώσει το γυναικείο ενδιαφέρον και όχι μόνο είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο συζυγοκτόνος που συγκλόνισε όλη τη χώρα, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και παλαιότερα ο περιβόητος δράκος της Δράμας, Κυριάκος Παπαχρόνης, αλλά και ο σατανιστής, Ασημάκης Κατσούλας.

«Ο τρόπος με τον οποίο φερόμαστε στις γυναίκες, η αγάπη μας για τα κουτσομπολιά των διασημοτήτων και η βία εναντίον των γυναικών δημιουργούν αυτό το πάθος για τους κατά συρροή δολοφόνους», καταλήγει η Άιζενμπεργκ στο βιβλίο της.