Εκπνέει το τελεσίγραφο για την εκκένωση του βόρειου τμήματος τη Λωρίδας της Γάζας και ήδη δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη μετακινηθεί προς το Νότο με κάθε μέσο.

Την ίδια ώρα Ισραήλ και Αίγυπτος άναψαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα.

Οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοικτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η συμφωνία, όμως «η πρόθεση ήταν να ανοίξει» το πέρασμα, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Κατάρ, όπου βρισκόταν χθες Παρασκευή ο Μπλίνκεν, πίεσε τη Χαμάς, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, να διευκολύνει εκείνους που θέλουν να φύγουν. Είπε επίσης ότι 500-600 Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα ζήτησαν πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές για το πώς μπορούν να βγουν από τον πολιορκημένο θύλακα. Σημείωσε όμως ότι δεν γνωρίζει αν πολίτες άλλων χωρών θα μπορέσουν να φύγουν επίσης.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτό (το πέρασμα), για να ανοίξει από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός συνέστησε στους κατοίκους της Πόλης της Γάζας «να μην καθυστερήσουν» την εκκένωση των κατοικιών τους και να κατευθυνθούν προς τα νότια, καθώς οι δρόμοι στα βόρεια είναι ήδη αποκλεισμένοι. Υπάρχει «ένα χρονικό περιθώριο από τις 10.00 μέχρι τις 16.00» σήμερα Σάββατο, είπε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. «Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, όμως συστήνουμε στους ανθρώπους να μην περιμένουν», πρόσθεσε.

Από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς καταγγέλλει τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ κομβόι με Παλαιστίνιους αμάχους, που κατευθύνονταν προς το νότο. Τουλάχιστον 70 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν

Τουλάχιστον 2.269 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 9.814 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.215 και μεταξύ αυτών είναι 724 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 8.714. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.

Δεν είναι ασφαλή τα καταφύγια

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι τα καταφύγιά της στη Γάζα δεν είναι πλέον ασφαλή.

«Οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Πολίτες, νοσοκομεία, σχολεία, κλινικές & οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να αποτελούν στόχο«, ανέφερε η UNWRA σε ανακοίνωσή της.

Καλεί παράλληλα τα εμπλεκόμενα μέρη να  τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και ζητά από τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που έχουν καταφύγει σε εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας.

ξιωματούχοι του τομέα της υγείας στη Γάζα, ζήτησαν το επείγον άνοιγμα διαδρόμων για την απομάκρυνση των τραυματιών στο εξωτερικό λόγω της «καταστροφικής» κατάστασης στο εσωτερικό του πολιορκημένου θύλακα.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν στη Γάζα καθώς το νερό τελειώνει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έχει γίνει ζήτημα «ζωής και θανάτου«, δήλωσε ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Unrwa, από το Σάββατο δεν έχουν επιτραπεί ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα.

«Τα καύσιμα πρέπει να παραδοθούν τώρα στη Γάζα για να είναι διαθέσιμο το νερό για 2 εκατομμύρια ανθρώπους«, δήλωσε ο Lazzarini.

«Εάν δεν γίνει αυτό, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από σοβαρή αφυδάτωση, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και γυναίκες. Το νερό είναι πλέον η τελευταία εναπομείνασα σανίδα σωτηρίας. Κάνω έκκληση να αρθεί τώρα η πολιορκία της ανθρωπιστικής βοήθειας«, πρόσθεσε.

Το καθαρό και πόσιμο νερό εξαντλείται, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν βρώμικο νερό από πηγάδια και αυξάνοντας τους κινδύνους των υδατογενών ασθενειών, πρόσθεσε η Unrwa.

Η παροχή νερού επηρεάστηκε επίσης από το πλήρες μπλακ άουτ που επέβαλε το Ισραήλ από τις 11 Οκτωβρίου.