Έτοιμο να εισβάλλει στη Γάζα μοιάζει το Ισραήλ καθώς το πρωί της Παρασκευής (13/10) έδωσε εντολή εκκένωσης όλων των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό σημαίνει ότι σε 24 ώρες ένα εκατομμύριο άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους να μην υπακούσουν στην εντολή του Ισραήλ.

Παράλληλα εντείνεται ο κίνδυνος τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε απόφαση απομάκρυνσης αμάχων θα έχει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Εν τω μεταξύ η απόφαση του Ισραήλ έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να καλούν το Τελ Αβίβ να σταματήσει.

Παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.537 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 6.612 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Live όλες οι εξελίξεις από το in

15:36 Επτά Παλαιστίνιοι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν προς υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

15:24 Χαμάς: «Κάνουμε επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ» – Ήχησαν σειρινές στη Γαλιλαία

Η Χαμάς ανακοίονωσε πως θα χτυπήσει ρουκέτες τα κεντικά της βόριας διοίκησης του ισραλινού στρατού βόρειο Ισραήλ.

Μάλιστα ήχησαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη Άνω και την Κεντρική Γαλιλαία.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα που επικαλούνται η Χαμάς εκτόξευσε μία ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς, η οποία αναχαιτίστηκε από το αμυντικό σύστημα αεράμυνας «Σφεντόνα του Δαυίδ».

15:09 Μπορέλ: «Μη ρεαλιστικό» να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας σε 24 ώρες,

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι είναι «μη ρεαλιστική» η προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα στο νότιο τμήμα του θύλακα μέσα σε 24 ώρες.

«Σίγουρα, οι άμαχοι πρέπει να προειδοποιούνται για επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν σε 24 ώρες», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ύστερα από συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο σωστός τρόπος επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης είναι να προχωρήσει η «λύση δύο κρατών» και να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν τον προσήκοντα ρόλο τους στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», είπε ο Γουάνγκ Γι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:50 Πάνω από 1.300 νεκροί Ισραηλινοί

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου που εξαπολύθηκε η αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς από τη Γάζα, όπως ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός σε νεότερο απολογισμό.

Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι οικογένειες 120 ομήρων έχουν ενημερωθεί ύστερα από την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πάνω από 150 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.

14:38 Καμπάνια στον ΟΗΕ για απελευθέρωση ομήρων από Χαμάς

Μετά την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το προηγούμενο Σάββατο, οι μαχητές της οργάνωσης αιχμαλώτισαν 150 άτομα, τους οποίους κρατούν σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το Republic World, οι εικόνες των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, προβλήθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε μία προσπάθεια να ζητήσουν την απελευθέρωση τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:30 Οι περιοχές της Γάζας που πρέπει να εκκενωθούν μετά το «τελεσίγραφο» Ισραήλ

Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια που μένουν σε πέντε περιοχές: στη Βόρεια Γάζα, στην πόλη της Γάζας, το Ντείρ ελ-Μπαλά, στη Χαν Γιουνίς και στη Ράφα.

Το Ισραήλ έστειλε «τελεσίγραφο» στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόεια Γάζα προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι της Βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας, δηλαδή 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να εκκενώσουν προς το νότο. Από τον νότο ο μοναδικός τρόπος διαφυγής εκτός Παλαιστίνης είναι το πέρασμα της Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:18 Έτοιμη να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ η Χεζμπολάχ

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, μίλησε σύμφωνα με το Reuters σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στα νότια προάστια της Βηρυτού και δήλωσε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» και θα «αναλάβει δράση» εναντίον του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:04 Η εξουθένωση διασωστών που αναζητούν επιζώντες στη Γάζα

Η εξουθένωση πυροσβεστών και διασωστών που αναζητούν όλη μέρα και όλη νύχτα επιζώντες στα χαλάσματα κτιρίων από τα ισραηλινά χτυπήματά στη Γάζα αποτυπώνεται μέσα από συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Η εξουθένωση διασωστών που αναζητούν επιζώντες στη Γάζα

Η εξουθένωση διασωστών που αναζητούν επιζώντες στη Γάζα

Η εξουθένωση διασωστών που αναζητούν επιζώντες στη Γάζα

13:52 Αμπάς σε Μπλίνκεν: «Απορρίπτουμε τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των κατοίκων μας

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ότι «απορρίπτει τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων στη Γάζα σύμφωνα με το παλαιστινιακό δίκτυο WAFA.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπάς το γεγονός συνιστά μία «δεύτερη Νάκμπα», αναφερόμενος στον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στον πόλεμο του 1948 που συνδυάστηκε με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Μάλιστα κατά τη συνάντησή τους στο Αμάν, δήλωσε ότι πρέπει να επιτραπούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να αποτραπεί η καταστροφή.

13:34 Το Ισραήλ άφησε φυλλάδια στους κατοίκους της Γάζας προς τα πού να εκκενώσουν

Φυλλάδια στα αραβικά που έπεσαν στη Γάζα καλούν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους.

«Στους πολίτες της πόλης της Γάζας, τρομοκρατική οργάνωση έχει αρχίσει έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ», αναφέρει το φυλλάδιο σύμφωνα με το Sky News.

Στους πολίτες έχουν πει ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση και τους καλούν επίσης να εκκενώσουν και τα καταφύγια.

13:23 Παρέμβαση Πούτιν: «Απολύτως απαράδεκτη μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα είχε αποτέλεσμα ένα επίπεδο απωλειών αμάχων που θα ήταν «απολύτως απαράδεκτο».

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους αμάχους που κατοικούν στην πόλη της Γάζας, περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια μέσα σε 24 ώρες, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής έπειτα από τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η ισλαμιστική οργάνωση Παλαιστινίων μαχητικών Χαμάς.

Ο Πούτιν, που μιλούσε από το Μπισκέκ της Κυργιζίας, είπε πως η χρήση βαρέος οπλισμού σε περιοχές κατοικιών «εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για όλες τις πλευρές».

13:08 Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα κατά «οποιασδήποτε απόπειρας να εκτοπιστούν με τη βία οι Παλαιστίνιοι ή να προκληθεί οποιαδήποτε μετακίνησή τους», σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.

Ο Αμπντάλα Β’, που συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εκτίμησε ότι «η κρίση δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες και να επιδεινώσει το ζήτημα των προσφύγων», λίγες ώρες αφού το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς, ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

12:51 Παραδοχή Ισραήλ: «Η εκκένωση της βόρειας Γάζας μπορεί να πάρει χρόνο»

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο» ύστερα από ανακοίνωση νωρίτερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι ο στρατός έδωσε προθεσμία 24 ωρών.

«Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον 258 Ισραηλινοί στρατιώτες μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 169 νεκροί στρατιώτες.

12:36  Προειδοποίηση από Ιράν: «Οι ΗΠΑ πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ  αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο»

Οι ΗΠΑ «πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», αν θέλουν να αποφύγουν έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Λιβάνου.

«Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ», τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί», προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια και η ειρήνη του Λιβάνου είναι σημαντικές για εμάς», την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, να ανοίξει νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

12:24 Τεθωρακισμένα του Ισραήλ κοντά στον φράχτη της Γάζας

Κινητικότητα υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ καθώς άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κινούνται προς τον φράχτη της Γάζας, κάτι που σημαίνει ότι μόλις λήξει το «τελεσίγραφο» για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας από τους αμάχους είναι πιθανό να ξεκινήσει χερσαία επέμβαση.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Γάζα, Ίαν Πάρμετερ, δήλωσε πως η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα είναι πιθανό να λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο και προσέθεσε ότι θα υπάρξουν αρκετοί νεκροί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ θα εισβάλει και θα έχει στρατιωτικές απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης», είπε ο Πάρμετερ που είναι πλέον αναλυτής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του Ισραήλ κινούνται προς τον φράχτη της Γάζας

«Επίσης πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν τρομερές απώλειες πολιτών στη Γάζα», προσέθεσε.

Όσον αφορά την εντολή εκκένωσης της Γάζας, ο Πάρμετερ λέει πως «πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία ψευδαίσθηση ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν σε 24 ώρες. Είναι απλώς μία προειδοποίηση ότι μπαίνουμε».

«Ο εφιάλτης του Ισραήλ είναι μία μεγάλη αναταραχή στη Δυτική Όχθη, όπου υπάρχουν βαριά οπλισμένες ένοπλες ομάδες. Το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει ταυτόχρονα σχέδια για όλα αυτά», προσέθεσε.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του Ισραήλ κινούνται προς τον φράχτη της Γάζας

12:07  ΠΟΥ: «Θανατική ποινή η μετακίνηση σοβαρά ασθενών από τη Γάζα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Γάζα τον ενημέρωσαν ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα αφού ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια εντός 24 ωρών.

«Είναι σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

«Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».

11:53 Η Νορβηγία καταδίκασε  την «απαράδεκτη» πολιορκία της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό

Η Νορβηγία καταδίκασε την «απαράδεκτη» πολιορκία της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του (…) αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο», δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκεν Ουιτφέλντ μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό NRK.

«Καταδικάζω αυτόν τον αποκλεισμό διότι είναι απαραίτητο (να το πράξω) όταν ζητούν από τόσους πολλούς ανθρώπους να μετακινηθούν, όταν οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα», πρόσθεσε.

11:38 Ανατριχιαστικά μηνύματα οικογένειας σε κιμπούτς που εισέβαλε η Χαμάς

Τα τελευταία ανατριχιαστικά μηνύματα μιας ισραηλοαμερικανικής οικογένειας της οποίας το κιμπούτς δέχτηκε επίθεση από τη Χαμάς το Σάββατο αποκαλύπτει η Daily Mail.

Η οικογένεια ζούσε στο κιμπούτς Νιρ Οζ, μία κοινότητα 400 ατόμων, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η οικογένεια έστειλε μήνυμα στους συγγενείς της στην Αυστραλία λέγοντας αρχικά ότι ήταν ασφαλείς καθώς είχαν μπει σε καταφύγια, ωστόσο λίγο αργότερα η κατάσταση άλλαξε δραματικά.

«Είναι εδώ, μας καίνε, είναι αποπνικτικά», έγραψε στους συγγενείς του ο 36χρονος Johnny Siman Tov. Ο ίδιος και η 35χρονη σύζυγός του Tamar Kedem-Simian Tov, τα τρία τους παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών και η μητέρα του 36χρονου 70 ετών, σκοτώθηκαν το Σάββατο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:30 Ξεκίνησε η συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς στην Ιορδανία

11:18 Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας – «Σκοτώθηκαν νεογνά από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ»

O διευθυντής των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας μίλησε στο αραβικό Al Jazeera και όπως είπε τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό και νερό.

Μάλιστα όπως είπε οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στόχευσαν αποθήκες με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

«Είμαστε χωρίς εξοπλισμό και γεμάτοι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία. Έχουμε μερικά παιδιά που γεννήθηκαν στον πόλεμο και καρκινοπαθείς που πεθαίνουν στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Νεογνά σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ».

Προσωπικό του νοσοκομείου και ασθενοφόρα επίσης έχουν γίνει στόχος των βομβαρδισμών του Ισραήλ, με τον αριθμό των νεκρών να είναι 14.

«Κάποια από τα ασθενοφόρα έγιναν στόχος ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο», είπε ακόμα.

Από τα 13 νοσοκομεία στη Γάζα τα έξι έχουν κλείσει εντελώς λόγω των βομβαρδισμών. Ένα από αυτά είναι το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, ένα από τα μεγαλύτερα στη Λωρίδα της Γάζας.

11:01 Επιτέθηκαν σε Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ένα μέλος του προσωπικού της πρεσβείας του Ισραήλ στο Πεκίνο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους.

Ο διπλωμάτης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο το κίνητρο της επίθεσης που δεν έλαβε χώρα στην πρεσβεία διερευνάται.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ο διπλωμάτης δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι ενδέχεται να έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης με αντισημιτικά κίνητρα.

10:50 Χαμάς: «Το Ισραήλ σκότωσε 13 ομήρους βομβαρδίζοντας τη Γάζα»

Σύμφωνα με τη Χαμάς από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σκοτώθηκαν 13 όμηροι ανάμεσά τους και ξένοι.

Νωρίτερα οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτυπήθηκαν 750 «στρατιωτικοί στόχοι» στη Λωρίδα της Γάζας.

10:38 Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν για να διαπραγματευτεί με τον Αμπάς – «Δεν θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός»

Στην Ιορδανία βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσει με τον  Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η συνάντηση θα γινόταν στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ωστόσο δεν θεωρείται ασφαλές για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να βρεθεί στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα το γεγονός για τους κινδύνους ασφαλείας που υπάρχουν από την πλευρά των ΗΠΑ, αποτυπώνεται σύμφωνα με το AlJazeera κι από το γεγονός ότι Αμερικανός ΥΠΕΞ προσγειώθηκε με στρατιωτικό C-130.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς, καθώς και για τον επαναπατρισμό 500-600 Αμερικανών στη Γάζα.

Το διπλωματικό ταξίδι έχει ως στόχο στο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου αλλά δεν έχει ως στόχο τη διακοπή των εχθροπραξιών, καθώς ο Μπλίνκεν δεν έχει αναφέρει κάτι ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητα προς τη Γάζα.

10:20 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Όστιν έφτασε στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, για επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ισραήλ το οποίο τελεί ακόμη υπό το σοκ της πρωτοφανούς για το εβραϊκό κράτος πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο Όστιν αναμένεται να έχει συνάντηση κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατά την επίσκεψή του, η οποία γίνεται την επομένη αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

10:08 Η στιγμή της αποχώρησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες

Η στιγμή της αποχώρησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) από τη Λωρίδα της Γάζας

Η στιγμή της αποχώρησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) από τη Λωρίδα της Γάζας

Η στιγμή της αποχώρησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) από τη Λωρίδα της Γάζας

Νωρίτερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

10:01 Το Ισραήλ έπληξε 750 «στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας

Όπως ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας χτυπήθηκαν 750 «στρατιωτικοί στόχοι».

Μάλιστα σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, διακρίνονται κτίρια να δέχονται χτυπήματα από πυραύλους και να μετατρέπονται σε χαλάσματα.

«Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να επιτίθεται σθεναρά εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας και απόψε επιτέθηκε σε περίπου 750 στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων σηράγγων της Χαμάς, στρατιωτικά συγκροτήματα και θέσεις, σπίτια ανώτερων αξιωματούχων που χρησίμευαν ως στρατιωτικά αρχηγεία, στρατιωτικές αποθήκες, δωμάτια επικοινωνίας», αναφέρεται στη λεζάντα της δημοσίευσης.

09:50 «Προσπαθούν να οδηγήσουν τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο»

Ο βετεράνος Αιγύπτιος πολιτικός, Μουσταφά Μπακρί, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο.

«Μοιάζει ότι αυτή η προειδοποίηση προμηνύει επικείμενη χερσαία εισβολή και αναγκάζει τον εκτοπισμό των ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξαλείψουν το όνειρο της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους», έγραψε ο Μπακρί σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

09:42 Πού βρίσκονται οι πολίτες που διέταξε το Ισραήλ να εγκαταλλείψουν τη Γάζα

9:31 Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των Ελλήνων – Επέστρεψαν 230 κάτοικοι και τουρίστες

Την ολοκλήρωση της επιχείρησης επιστροφής των Ελλήνων επισκεπτών και κατοίκων του Ισραήλ ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ελλάδα -συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

9:16 Χάος στη Γάζα μετά την εντολή εκκένωσης

«Αυτό είναι ένα χάος, κάνεις δεν ξέρει τι να κάνει», δήλωσε στο Associated Press, η Ίνας Χαμντάν, μία αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ, ενώ έπιανε ό,τι μπορούσε και τα πέταγε μέσα σε τσάντες. Ταυτόχρονα ακούγονταν οι φωνές πανικού των συγγενών της.

Όπως είπε το προσωπικό του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα έχει πάρει εντολή να εκκενώσει προς το πέρασμα Ράφα στον νότο.

Από την πλευρά του η Νεμπάλ Φαρσάκ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη της Γάζας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθούν τόσο γρήγορα με ασφάλεια ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

«Ξεχάστε το φαγητό, τον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι εάν θα καταφέρεις, εάν θα ζήσεις», είπε χαρακτηριστικά μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Τι θα συμβεί στους ασθενείς μας;», διερωτήθηκε. «Έχουμε πληγωμένους, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά σε νοσοκομεία», είπε ακόμα και σημείωσε πως αρκετοί γιατροί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς.

Ο απεσταλμένος του Al Jazeera, Σαφουάτ Αλ Καλούτ ανέφερε πως οι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν προς τα πού να πάνε ακόμα κι εάν μετακινηθούν νότια.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πακετάρουν, είναι μπερδεμένοι και δεν έχουν σχέδιο, δεν καταλαβαίνουν τι να κάνουν. Τώρα τα παιδιά μου με ρωτάνε: ‘πού να πάμε;’, τους απάντησα: ‘δεν ξέρω’».

09:00 Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

08:51 ΟΗΕ: «Ντροπή» η διαταγή απομάκρυνσης

Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (…) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, αντέδρασε έντονα.

«Η αντίδραση του ΟΗΕ» στην προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας είναι «ντροπή» ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

08:45 Για εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο Ισραήλ μιλάει το BBC

Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο φέρεται να έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι πιθανό να σταθμεύσει στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δήλωσε ότι δύο από τα οπλισμένα πολεμικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι κινήσεις αυτές έγιναν μετά την ενημέρωση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, από τον Γιοάβ Γκαλάντ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:40 Η Χαμάς καλεί τους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την ισραηλινή εντολή

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:12 Έκκληση συγγενών αγνοούμενης μετά από το πάρτι στο νότιο Ισραήλ

Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες από αγνοούμενους από το φεστιβάλ Supernova, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο.

Η 40χρονη Μοράν, καλλιτέχνιδα που έφτιαχνε και ασημένια κοσμήματα, βρισκόταν στο φεστιβάλ αυτό προκειμένου να πουλήσει τα κοσμήματά της.

Στο Tik Tok ανέβηκε ένα βίντεο όπου δείχνει την Μοράν να προσεύχεται και να μιλούν αραβικά. Είναι το μοναδικό στοιχείο που έχει βρεθεί για την 40χρονη.

Ο σύζυγος της αδερφής της, Νταν Μορ, μιλά αποκλειστικά στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την 40χρονη.

«Ήταν πολύ ενθουσιασμένη που θα έπαιρνε μέρος σε αυτό το πάρτι – γιορτή για την ελευθερία – στα νότια του Ισραήλ. Είναι τόσο καλός άνθρωπος, ευγενική ψυχή, ακτιβίστρια για τα ζώα, όμορφη, ψηλή, ήθελε μονίμως να δίνει, να βοηθά.

07:57 Αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς

Η απόφαση του Ισραήλ να διατάξει εκκένωση της Γάζας έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις καθώς το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Δημοκρατικούς, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ με ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), τόνισε πως αυτό πρέπει να σταματήσει.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να δει ότι να διατάσσεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μετακινηθούν σε 24 ώρες δεν είναι πιθανό. Είναι απαράδεκτο. Ο ΟΗΕ το θεωρεί «απίθανο» χωρίς ‘καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες’. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο σχεδόν τα μισά είναι παιδιά. Πρέπει να το σταματήσουμε», έγραψε χαρακτηριστικά.

07:39 Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την έβδομη ημέρα του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε, ο Τσαχάλ ανέφερε πως ζητεί «την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός.

Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» -το τείχος- που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

07:25 Μέχρι και απόρρητους χάρτες είχαν οι μαχητές της Χαμάς

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, αποκαλύπτεται βήμα προς βήμα ο σχεδιασμός που είχε κάνει η οργάνωση. Το νέο στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει το σχέδιο τους, είναι ότι οι μαχητές ήταν εξοπλισμένοι με λεπτομερείς χάρτες των πόλεων τους Ισραήλ και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν ως στόχο. Κάποιοι μάλιστα είχαν μαζί τους αναλυτικούς οδηγούς στους οποίους περιγράφονταν τα αδύνατα σημεία των τεθωρακισμένων οχημάτων του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:00 Εντολή εκκένωσης της Γάζας εντός 24 ωρών από το Ισραήλ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.