Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στη Μούρθια για τους τουλάχιστον 13 νεκρούς από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρα διασκέδασης της περιοχής. Ακόμα έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τυχόν ευθύνες των υπεύθυνων των κλαμπ και των αρμόδιων αρχών.

Από τις 13 σορούς που ανασύρθηκαν από το κατεστραμμένο κτίριο έχουν ταυτοποιηθεί μόνο τρεις και η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Αγνοούμενοι είναι συνολικά 18 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των 10 που δεν έχουν ταυτοποιηθεί) γεγονός που προκαλεί φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Έξω από το κέντρο έχουν φτάσει συγγενείς των αγνοουμένων που αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους, κυρίως νέους που διασκέδαζαν στα νυχτερινά κέντρα.

Στο σημείο υπάρχουν ψυχολόγοι για τη στήριξη των συγγενών

Ο δήμαρχος José Ballesta δήλωσε ότι ο δήμος θα συνεισφέρει στις δικαστικές έρευνες και ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όποιον κι αν αφορούν, ιδιώτη ή δημόσιο λειτουργό.

Ο ίδιος δεν ανέφερε κάποιο παραπάνω στοιχείο για το εάν οι επιχειρήσεις είχαν τηρήσει όλους τους απαραίτητους κανόνες για την ασφάλεια, αλλά είπε ότι έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να ελέγξουν αν τηρήθηκαν  όσα προβλέπονται.

Να αποδοθούν ευθύνες

Η ισπανική ένωση εργοδοτών Spain Nightlife και η Διεθνής Ένωση Νυχτερινής Διασκέδασης ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες εάν η έρευνα «δείξει ότι υπήρξε αμέλεια που συνέβαλε στη φονική πυρκαγιά στις ντισκοτέκ και σε παρακείμενες εγκαταστάσεις» στη Μούρθια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο νυχτερινό κέντρο Fonda Milagros – γνωστό ως La Fonda – στις 6:00 πμ (τοπική ώρα) της Κυριακής.

Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε γειτονικά κλαμπ, καθώς οι θαμώνες έσπευσαν να ξεφύγουν, δήλωσε η αστυνομία.

Η περιοχή που ξέσπασε η φωτιά

Ψάχνει τους συγγενείς του που διασκέδαζαν μαζί

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και αρκετά μέλη μιας οικογένειας που γιόρταζαν τα γενέθλιά τους.

Ένας από τους παρευρισκόμενους στο πάρτι γενεθλίων – ο οποίος βρισκόταν στο κλαμπ με τα ξαδέλφια του και τη θεία του – δήλωσε ότι κατάφερε να βγει από το κέντρο διασκέδασης και να επιστρέψει σπίτι του με την ελπίδα να βρει εκεί τους συγγενείς του που βρισκόταν σε άλλο σημείο του κλαμπ την ώρα της πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο να τους έχει εντοπίσει.

Όπως περιέγραψε ο Walter, ο νεαρός από τη Νικαράγουα που διασκέδαζε με την οικογένειά του στο κλαμπ και κατάφερε να ξεφύγει, άφησε την παρέα του στον πρώτο όροφο του κλαμπ και κατέβηκε στο ισόγειο για να πάρει ένα ποτό.

Καθώς περίμεναν τη σερβιτόρα να τους σερβίρει, ο νεαρός Νικαραγουανός είδε «καπνό και φωτιά» στον αγωγό του κλιματιστικού που περνούσε ακριβώς πάνω από το μπαρ. «Κάποιος φώναξε «φωτιά!» και όλοι έτρεξαν έξω», περιγράφει.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», συνεχίζει ο Walter. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η φωτιά δυνάμωσε, το φώτα έσβησαν και ο νεαρός άνδρας έτρεξε προς το σημείο όπου διαισθάνθηκε ότι ήταν η έξοδος.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια

Όταν έφτασε στο δρόμο, ήταν σαστισμένος. Μέσα στο πλήθος δεν μπορούσε να δει κανέναν γνωστό του και έτσι πήγε σπίτι του, σκεπτόμενος ότι η οικογένειά του είχε καταφέρει να βγει νωρίτερα και ότι θα ήταν ασφαλής.

Αυτό όμως δεν συνέβη. Το μέρος μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου και η θερμοκρασία έφτασε σε τέτοιο σημείο – οι πυροσβέστες υπολογίζουν μεταξύ 600 και 1.000 βαθμών – που η κατασκευή «κατέρρευσε» και ολόκληρος ο όροφος υποχώρησε.

Η εξάπλωση της φωτιάς

Ο δήμαρχος της Μούρθια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πυρκαγιά – για την οποία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια που την προκάλεσαν- είχε ξεσπάσει στον πρώτο όροφο του κλαμπ.

Ο Diego Seral, της εθνικής αστυνομίας, δήλωσε ότι η οροφή του La Fonda είχε καταρρεύσει, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των θυμάτων και την εξιχνίαση του τι είχε συμβεί.