Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και πιθανότατα αντανακλούν μια «νέα κανονικότητα», δήλωσε το Σάββατο η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ.

«Βεβαίως και ξέρουμε ότι αυτό είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε ως νέα κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά η Χόκουλ.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα

Σχεδόν 20 εκατοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένα μέρη της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ, καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στις βορειοανατολικές Πολιτείες.

Πλημμύρες «απειλητικές για τη ζωή»

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και «παρέλυσαν» τη λειτουργία του μετρό, καθώς πολλοί σταθμοί του δικτύου πλημμύρισαν και ορισμένες γραμμές διέκοψαν τη λειτουργία τους. Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στα αεροδρόμια.

Η κυβερνήτρια της Πολιτείας κήρυξε την Παρασκευή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και και την κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, προειδοποιώντας για πλημμύρες «απειλητικές για τη ζωή».

Μία ημέρα αργότερα, η Χόκουλ χαιρέτισε την ανταπόκριση των Αρχών και είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Καταρράχτες» στο κέντρο του Μπρούκλιν

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την ταχύτερη κατανομή πόρων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, θα παραμείνει σε ισχύ για τις επόμενες έξι ημέρες.

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Λευκό Οίκο και με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και τόνισε ότι εκείνοι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια ομοσπονδιακή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.