Με επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της τελικής αναμέτρησης του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου και με πρώτες… αιχμές αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα βλέμματα των γαλάζιων είναι στραμμένα στον Κασσελάκη που αυτοπροβάλλεται ως εκείνος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Για την ακρίβεια η προσοχή της κυβέρνησης και της ΝΔ είχε πέσει στον Κασσελάκη, χωρίς πάντως να εκφράζεται πολιτική ανησυχία, από τη στιγμή που είχε υποβάλλει την υποψηφιότητά του. Ανησυχία δεν εκφράζεται ούτε τώρα στις παρασκηνιακές συζητήσεις, παρότι η πλειονότητα του κυβερνητικού επιτελείου αναγνωρίζει την επικοινωνιακή ικανότητα του υποψηφίου.

«Στο τέλος της μέρας», λέει γαλάζιο στέλεχος, «ο πολιτικός λόγος μετράει και οι πολιτικές θέσεις». Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι, εφόσον ο Κασσελάκης κρατήσει το προβάδισμα στον δεύτερο γύρο και αναδειχθεί διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, θα χρειαστεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να αναπτύξει προς τους πολίτες έναν ελκυστικό πολιτικό λόγο.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε… κίνηση «με τριβές και αβεβαιότητες», κατά τα λεγόμενα γαλάζιου στελέχους. Είναι σαφές πάντως ότι ο Κασσελάκης αποτελεί για τους γαλάζιους νέα παράμετρο με άγνωστη δυναμική.

Εξ ου και η κυβέρνηση προσπαθεί αφενός να δείχνει ότι κινείται θεσμικά απέναντι στις διεργασίες σε έναν άλλο πολιτικό χώρο – όσο κι αν δεν λείπει τελικά ο σχολιασμός -, αφετέρου να ανοίξει τον δικό της βηματισμό. Με βασική προτεραιότητα την υλοποίηση υποσχέσεων, προκειμένου να μην ανοίξουν «μαύρες τρύπες» με το κεντρογενές ακροατήριο.

«Θα τον/την συναντήσω»

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της ΔΕΘ δεν έθεσε το κέντρο βάρους στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα, εμφανίζοντας τη ΝΔ ως το μόνο κόμμα των «μεγάλων αλλαγών» και της «ευθύνης».

Ο ίδιος, δεσμευόμενος για δουλειά στην καθημερινότητα και για συγκρούσεις όπου χρειαστεί, επεσήμανε ότι προσβλέπει σε μία αξιωματική αντιπολίτευση «με ουσία», δηλώνοντας ότι θα συναντήσει «τον ή την» διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα.

«Όψη Μητσοτάκη, ψυχή Πολάκη»

Από Μαξίμου και ΝΔ εκφράζεται η γραμμή ότι συνολικά απαιτείται αξιόπιστη, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος χαρακτήρισε συγκεκριμένα ως «έλλειμμα» μια «κολοβή» αντιπολίτευση αλλά και χαρακτήρισε «υγιή» τη συμμετοχή σε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. «Το να έχεις έναν υποψήφιο με όψη Μητσοτάκη και ψυχή Πολάκη», σχολίασε ωστόσο αιχμηρά για τον Κασσελάκη, «δεν λύνει το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι του» (ΑΝΤ1).

Μια Αριστερά σε περιδίνηση βλέπει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Εχει να κάνει με μια επίκριση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους που χειρίστηκαν τα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα και στην αναζήτηση κάτι διαφορετικού» είπε (ΕΡΤ). Επικρίνοντας τον «πολακισμό» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε (Σκάι) ότι ίσως φανεί το ποσοστό εκπροσώπησης «αυτής της τάσης» στο κόμμα.