Τις πληγές τους μετρούν στη Λιβύη, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Στην πόλη Ντέρνα, που χτυπήθηκε περισσότερο από την θεομηνία, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 11.000 ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 20.000.

Την ίδια ώρα, 10.100 άτομα παραμένουν αγνοούμενα και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες, από τις φονικές πλημμύρες.

Οι πολίτες της χώρας βιώνουν μία ανείπωτη τραγωδία. Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους είναι ανυπολόγιστες. Μέσα σε λίγη ώρα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους βούλιαξαν στο νερό και τη λάσπη και οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι.

«Η πλημμύρα στη Ντέρνα ήταν τόσο καταστροφική που έμοιαζε με σεισμό»

Οι ίδιοι είναι οργισμένοι και καταγγέλλουν έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση. Μιλώντας στα διεθνή Μέσα, εστιάζουν στη διαφθορά και τον διχασμό που επικρατεί στη Λίβυη, που οδήγησαν σε αλλεπάλληλα λάθη.

«Είμαστε εξαιρετικά θυμωμένοι», δήλωσε στο BBC ένας κάτοικος και έστρεψε τα βέλη του κατά των κυβερνητικών αξιωματούχων που παραμελούν τις βασικές ανάγκες του λαού.

Η Μέρα Ελνάλ ζει στην Τρίπολη και όπως αναφέρει «πολλές ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί από τις πλημμύρες. Ωστόσο, η διαφθορά και η κακοδιαχείριση βρίσκονται πίσω από την έλλειψη σωστού χειρισμού μετά την έκρηξη των φραγμάτων».

Η ίδια τόνισε επίσης ότι «δεν είναι μια φυσική καταστροφή. Είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την ανάληψη ευθύνης, με το να ακούσουμε τους ειδικούς που λένε ότι πρόκειται να συμβεί μια καταστροφή».

Με τη σειρά του, αρμόδιος για την παροχή βοήθειας στη Λιβύη, σημείωσε ότι δεν έχει δει κάτι ανάλογο στη ζωή του.

Σημειώνεται ότι μετά το «χτύπημα» του Daniel η διεθνής κοινότητα έσπευσε σε βοήθεια. Χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έστειλαν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πολλές χώρες της Δύσης έστειλαν ανθρώπινο δυναμικό και φάρμακα.

Ωστόσο, η οργάνωση της παροχής βοήθειας καθίσταται δύσκολη λόγω της χαοτικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

«Οι πλημμύρες στη Λιβύη είναι πολύ διαφορετικές από άλλες καταστροφές που έχουμε δει. Η πλημμύρα στη Ντέρνα ήταν τόσο καταστροφική που έμοιαζε με σεισμό που χτύπησε εκείνη τη στιγμή», επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, Ιμπραχίμ Ονζούρ.

Πάνω από 11.000 οι νεκροί και 10.100 οι αγνοούμενοι

Έκκληση από τον ΟΗΕ για παροχή βοήθειας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ απηύθυνε μια πρώτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 71 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για «να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια, τους επόμενους τρεις μήνες», υπογραμμίζεται σε έκτακτη έκκληση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Η έκκληση αυτή θα επικαιροποιηθεί μόλις είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες», διευκρίνισε το Γραφείο.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας, αποδέσμευσε δέκα εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής.

«Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε: «Ο ΟΗΕ βρίσκεται στο πεδίο και αναπτύσσουμε μια δυνατή ομάδα για να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διεθνή απάντηση σε συνεργασία με τις ομάδες διάσωσης και τις λιβυκές αρχές».