«Έχουμε μεγάλη χαρά να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, στο Μαξίμου, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε πολύ εγγύτερα από τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις  πυρκαγιές τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μόντι συμπίπτει με αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία που, όπως σημείωσε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη τη Μεσόγειο.

Ναρέντρα Μόντι: Έφτασε στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός – Τον υποδέχτηκε ο Γεραπετρίτης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρθρο του πρωθυπουργού στους «Times of India»

Πρώτος στόχος να διπλασιάσουμε την επόμενη 4ετία το διμερές εμπόριο είπε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί μια δυναμική πύλη προς την Ευρώπη μπορεί να προσφέρει στην Ινδία ευκαιρίες για διηπειρωτική προσέγγιση.

Συζητήσαμε το ενδεχόμενο της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – Ινδίας, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ όπως είπε αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ινδού πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη χώρα.

Η βάση των σχέσεων μας είναι δυνατή και πανάρχαια είπε ο Μόντι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών κατά τις φωτιές και ευχήθηκε καλή ανάρρωση σε όσους έχουν πληγεί.

Ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι σχέσεις στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, των τεχνολογιών, της παιδείας και της ενέργειας.

 Ο κ. Μόντι πρόσθεσε ακόμη, πως με την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες θα βελτιωθεί η οικονομική και βιομηχανική συνεργασία και θα περάσει σε νέο επίπεδο.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν  στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ λίγο νωρίτερα ο Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η επίσκεψη Μόντι είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι.

Λίγη ώρα μετά την άφιξη του στην Αθήνα, ο Ινδός πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Δείτε τις δηλώσεις