Έφθασε  στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Τον κ. Μόντι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η πρώτη δήλωσή του

«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα», ήταν το μήνυμα του Ναρέντρα Μόντι στο Twitter.

Οι ινδικές αφίξεις γίνονται με… δύο διαφορετικά αεροπλάνα: το ένα από το Νέο Δελχί με την επιχειρηματική αποστολή και το άλλο από το Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς ο Μόντι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ έρχονται απευθείας από τη Νότια Αφρική όπου συμμετείχαν στη σύνοδο των BRICS.

Η τελευταία επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην Ελλάδα ήταν το 1983 – της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι τότε – και οι δύο πλευρές δείχνουν να επιδιώκουν πλέον να βάλουν στις ράγες μια στενότερη, στρατηγικής φύσης, εταιρική σχέση.

Νέα ανάρτηση Μόντι προς την ινδική κοινότητα

Λίγο αργότερα με νέα ανάρτηση του αναφερόμενος στην ινδική κοινότητα στην Ελλάδα ανέφερε: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Λίγη ώρα μετά την άφιξη του στην Αθήνα, ο Ινδός πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η άφιξη στο προεδρικό

Έπειτα ο Ινδός πρωθυπουργός έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

H συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Μετά το προεδρικό ο Ινδός πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κλειστοί  οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο»

Έκλεισαν προσωρινά, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό “Σύνταγμα” και “Πανεπιστήμιο”, λόγω της επίσκεψης του Ινδού Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ οι συρμοί διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς, χωρίς να πραγματοποιούν στάση.