Νέες προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς σχετικά με την προφυλάκιση των 101 Κροατών μετά την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχασε τη ζωή του ο Μιχάλης Κατσουρής.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κροατίας, από τη Γέλσα όπου βρέθηκε το το βράδυ της Δευτέρας, ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους, λέγοντας ότι οι οπαδοί της Ντιναμό είναι παγιδευμένοι, σαν αιχμάλωτοι πολέμου στην Ελλάδα και πως οι ελληνικές αρχές του συμπεριφέρονται σαν παράσιτα, σκορπίζοντάς τους σε φυλακές «για να ξυλοκοπηθούν και να βιαστούν».

Ανεβάζει τους τόνους

Όπως μεταδίδουν κροατικά ΜΜΕ, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα  σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό βρίσκεται στα όρια του δικαίου του πολέμου. Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα»

«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», συνέχισε ο Μιλάνοβιτς, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και μετά από πέντε ημέρες κράτησης οπαδών χωρίς εξήγηση, δεν έγινε κατορθωτό να προσδιορίσουν οι ελληνικές αρχές ποιος ήταν υπεύθυνος, αλλά τους έθεσαν όλους υπό κράτηση.

«Έχεις πέντε μέρες για να διαχωρίσεις τους ταραξίες από μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζεις όλους υπό κράτηση και τους σκορπίζεις σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ξυλοκοπηθούν και να βιαστούν.  Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρόεδρος.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα ήταν εντάξει εάν κρατούνταν 5 ή 10 από τους 100, αλλά τέτοια αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει με την τήρηση του νόμου.

«Δεν μπορείτε να κρατάτε εκατό άτομα υπό κράτηση για πέντε ημέρες. Αυτές οι πέντε ημέρες σου δίνουν μια τεράστια διακριτική ευχέρεια να δεις τι συνέβη και μετά είναι άνθρωποι και πολίτες που έχουν δικαιώματά», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι οι Κροάτες οπαδοί και πολίτες «αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα».

«Δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία, με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν έτσι είναι η ΕΕ σήμερα, καλύτερα να μην υπάρχει».