Ακολουθώντας τη γενική εκλογική συμπεριφορά της Αττικής και οι δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το 2019, τα οποία συγκρίνονται με την επίδοση του κόμματος τον Απρίλιο του 1990, όταν και είχε αγγίξει το 47% πανελλαδικά.

Η επίδοση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνάρτηση με τη μεγάλη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν την πρώτη θέση στη Β’ Πειραιά, για πρώτη φορά μετά το 1977 στη Νέα Δημοκρατία, και στην Α’ Πειραιά ποσοστό που άγγιξε την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων.

A’ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια έδρα παίζεται

Η εκλογική περιφέρεια της Α’ Πειραιά περιλαμβάνει τον Δήμο Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού (με εξαίρεση τη Σαλαμίνα), καθώς και τα Κύθηρα και την περιοχή της Τροιζηνίας και των Μεθάνων. H άνοδος της Νέας Δημοκρατίας κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019 ήταν ισόρροπη και στον Δήμο Πειραιά αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα της εκλογικής περιφέρειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πτώση 11 μονάδων, σαφώς μικρότερη σε σχέση με τη γειτονική Β’ Πειραιά. Η μείωση των εδρών της Α’ Πειραιά, συνέπεια της απογραφής του 2021 άλλαξε εκ των πραγμάτων την κατανομή των εδρών, με τις 5 έδρες που έλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019 να μοιάζει με ουτοπικό σενάριο στις προσεχείς εκλογές. Αντιθέτως, εφόσον η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώσει ποσοστό πανελλαδικά άνω του 4,5% υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο της εκλογής μόνο δύο γαλάζιων βουλευτών, έναντι τριών που εξελέγησαν την 21η Μαΐου. Επομένως, μόνο το δίδυμο των πρώην υφυπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Κώστας Κατσαφάδος και η Δόμνα Μιχαηλίδου αισθάνονται σίγουροι για την επόμενη Βουλή, με τον Νίκο Βλαχάκο να βρίσκεται στην αναμονή. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά και, εφόσον επιλέξει να διατηρήσει την έδρα της Α’ Πειραιά στη νέα Βουλή, βάζει ένα τέρμα στη θητεία του επί σειρά ετών βουλευτή του κόμματος, Θόδωρου Δρίτσα. Σταθερή θεωρείται η έδρα του ΚΚΕ, με τον Νίκο Αμπατιέλο να είναι επικεφαλής της λίστας του κόμματος.

Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δύσκολη η εξίσωση των εδρών

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και στους 5 δήμους της Β’ Πειραιά ήταν ίσως η πιο μεγάλη έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ακόμα και σε περιόδους πολιτικής κυριαρχίας όπως το 1990 ή το 2004, η Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εκτοπίσει το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη θέση στην περιφέρεια. Αυτό άλλαξε στις πρόσφατες εκλογές, καθώς η απώλεια σχεδόν του 50% της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, τον οδήγησε στο να υπολείπεται 17 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας.

Αγωνία για την τύχη των εδρών καθώς από τους οκτώ βουλευτές μόνο οι τέσσερις μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Από τη Νέα Δημοκρατία, οι Γιώργος Βρεττάκος και Μιχάλης Λιβανός έκαναν την έκπληξη και ξεπέρασαν σε σταυρούς τους βουλευτές του κόμματος την προηγούμενη περίοδο, Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον μακροβιότερο βουλευτή Γιάννη Τραγάκη που κατετάγησαν τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα. Ομοίως στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη σε σταυρούς Νίνα Κασιμάτη είναι σίγουρη για την επόμενη Βουλή με τον Γιάννη Ραγκούση που ήρθε δεύτερος να περιμένει τις καραμπόλες των εδρών. Σίγουρη θεωρείται η νέα θητεία της Διαμάντως Μανωλάκου του ΚΚΕ. Εκτός απροόπτου και η έδρα της Ελληνικής Λύσης στην περιοχή θεωρείται ασφαλής, πάντα όμως με την προϋπόθεση της εκπροσώπησης του κόμματος στη νέα Βουλή. Εδρα με αξιώσεις διεκδικεί και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ αντιθέτως επισφαλής θεωρείται η έδρα που κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ – για πρώτη φορά μετά το 2012 – με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Σε περίπτωση ύπαρξης εξακομματικής Βουλής, η πέμπτη στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας Τζένη Μπαρμπαγιάννη έχει ελπίδες για την είσοδό της ως εκπροσώπου της Β’ Πειραιά.