Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ λαμβάνει χώρα στη Γερμανία με τη συμμετοχή 25 κρατών σε μία επίδειξη δύναμης, που όπως λένε αναλυτές γίνεται με στραμμένο το βλέμμα στη Ρωσία.

Στην άσκηση με την ονομασία Air Defender 23 θα συμμετέχουν 250 υπερσύγχρονα μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη 23 ειδών, 10.000 στρατιώτες και αναμένεται να πραγματοποιηθούν  2.000 στρατιωτικές πτήσεις, τη στιγμή που στην Ουκρανία ανοίγει ένας νέος κύκλος αίματος με την αντεπίθεση του Κιέβου να βρίσκεται σε εξέλιξη και το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα στην περιοχή.

Αν και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2023, ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική εισβολή άλλαξε τα δεδομένα, τη σημασία της άσκησης αλλά και τον σχεδιασμό των ασκήσεων, αναφέρει η DW.

Άσκηση προσομοίωση πολέμου

Στην άσκηση – που θα συμμετέχουν δυνάμεις και από την Ελλάδα – θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, που προβλέπει τη συλλογική άμυνα σε περίπτωση που ένα μέλος της Συμμαχίας δεχθεί επίθεση.

Όπως δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο NDR ο Γενικός Επιθεωρητής της Λουφτβάφε Ίνγκο Γκέρχαρτς: «Με την άσκηση αυτή δείχνουμε ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ αποτελεί την κόκκινη γραμμή μας. Ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό αυτής της επικράτειας».

«Η αεροπορική ισχύς είναι η πρώτη απάντηση σε μια κρίση», δήλωσε ακόμα ο Γκέρχαρτς μετά το τέλος των ασκήσεων της Δευτέρας – της πρώτης από τις 12 ημέρες που εκτυλίσσονται σε έξι βάσεις σε όλη τη χώρα.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε η «αναζωογόνηση» του ΝΑΤΟ με αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και επίδειξη ενότητας μετά από χρόνια.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, αναφέρουν σε άρθρο τους οι ΝΥΤ, έχει μετατοπιστεί μετά τον πόλεμο από αυτό που ο στρατός αποκαλεί αποτροπή με αντίποινα – βασιζόμενη στην υπόσχεση να έρθει προς υπεράσπιση οποιουδήποτε μέλους και να απωθήσει οποιαδήποτε δύναμη κατοχής – στην αποτροπή με άρνηση, η οποία επιδιώκει να αποτρέψει μια κατοχή εξ αρχής.

Αυτό σημαίνει περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό που εδρεύουν μόνιμα στα ρωσικά σύνορα, μεγαλύτερη ενσωμάτωση των συμμαχικών πολεμικών σχεδίων και περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες.

Ο κρίσιμος ρόλος της Γερμανίας

Σε αυτή την άσκηση υπογραμμίζεται και ο ρόλος της Γερμανίας στη δύναμη του ΝΑΤΟ, μία εξέλιξη που έχει αρχίσει ήδη από την περασμένη χρονιά με την απόφαση του Βερολίνου να αυξήσεις τις στρατιωτικές δαπάνες, απόφαση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ιστορική καθώς αποτέλεσε αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας.

Η Γερμανία που υπολείπονταν από το να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, όριο που υποτίθεται ότι δέσμευε τα κράτη του ΝΑΤΟ, αποφάσισε στα τέλη του 2022 να επιτύχει τον στόχο έως το 2025, ενώ ο  Σολτς έχει δεσμεύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Αν σκεφτείτε έναν πραγματικό πόλεμο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μέρος (σ.σ. βάση Wunstorf) από όπου θα ξεκινούσαν τα γερμανικά μεταγωγικά αεροπλάνα», δήλωσε ο ταγματάρχης Peter Pöhlmann, ένας Γερμανός αξιωματικός που επέβλεψε την κατασκευή ενός νέου σταθμού ανεφοδιασμού για τα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να καταναλώνουν έως και ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμων κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Εκεί που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αποπλεύσουν πολεμικά πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ημέρες για να κινητοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη, τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Επίδειξη ισχύος

Οι πτήσεις της Δευτέρας περιλάμβαναν και μια στάση σε αεροπορική βάση στη Λιθουανία, σε μια επίδειξη του πόσο γρήγορα θα έφταναν τα πολεμικά αεροπλάνα που απογειώνονται από τη Γερμανία κοντά στη Ρωσία. Παρόμοιες ασκήσεις θα λάβουν χώρα και σε άλλες χώρες που κάποτε βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Μόσχας, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τσεχία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν περισσότερα από 110 αεροπλάνα και χιλιάδες στρατιωτικούς, κυρίως από μονάδες της Εθνοφρουράς, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Είναι λίγο πολύ πρωτοφανής ο αριθμός των αεροσκαφών και των ανθρώπων που μετακινήσαμε εδώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ταγματάρχης Will Dyke, πιλότος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς του Κεντάκι, στους ΝΥΤ.

Κλιμάκωση

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είχαν σηκωθεί 15 φορές για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη που είχαν κινηθεί κοντά στον εναέριο χώρο των κρατών της Βαλτικής, σε αυτό που το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν πιθανότατα η απάντηση της Μόσχας στις ασκήσεις στη Γερμανία.

Στη συνέχεια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι γερμανικές δυνάμεις που εντόπισαν ένα αεροπλάνο από το Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, παρέδωσαν γρήγορα τη διοίκηση σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ανέπτυξαν μαχητικά αεροσκάφη.

«Εάν οι πολυεθνικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται τώρα είναι επιτυχείς, θα δείξουν ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Thomas Wiegold, ένας  Γερμανός στρατιωτικός μπλόγκερ, ενώ ο Stephan Weil, πρόεδρος της περιφέρειας της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας – όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Wunstorf – χαρακτήρισε την άσκηση «απαραίτητη».

«Αυτό είναι σίγουρα πολύ πιο ξεκάθαρο σήμερα από ό,τι όταν σχεδιάστηκε για πρώτη φορά», δήλωσε ο Weil. «Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γνωρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, όπως την υποθέταμε επί δεκαετίες, δεν λειτουργεί πλέον και ότι η εθνική άμυνα πρέπει επομένως να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία».

Στον πυρήνα τους, ωστόσο, οι ασκήσεις Air Defender φαίνεται ότι έχουν ως στόχο να δείξουν στους «αντιπάλους» και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική πίεση προς το ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Γερμανία, Amy Gutmann, προέβλεψε ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πιθανότατα θα δώσουν προσοχή – και «αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Πούτιν».

Η άσκηση, στην οποία συμμετέχει και η Σουηδία που δεν είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία (ως παρατηρήτρια χώρα), πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την έναρξη της  αντεπίθεσης του Κιέβου ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας στη Βαλτική.

Ένταση και στη θάλασσα

Η Ρωσία από τη μεριά της ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική θάλασσα σε μία επίδειξη ισχύος του ομώνυμου ρωσικού στόλου απέναντι τόσο στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όσο και στην βορειοατλαντική συμμαχία. Συμμετέχουν 40 πολεμικά πλοία και περισσότεροι από 3.500 ένστολοι.

Παράλληλα ναυτικές δυνάμεις της Ιαπωνίας διεξάγουν ασκήσεις και στην άλλη πλευρά της χώρας στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.