Την σκληρή πραγματικότητα του Δήμου που διοικεί με τις τεράστιες ελλείψεις αποτύπωσε ο Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος στα πλαίσια του εορτασμού της 199ης επετείου του Ολοκαυτώματος επέδωσε στους προσκεκλημένους (πολιτική και περιφερειακή ηγεσία ) το παρακάτω υπόμνημα σχετικό με τα θέματα που απασχολούν το νησί, που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας για την υπέρτατη θυσία που πρόσφεραν στο όνομα της πατρίδος μας. 199 χρόνια πριν 3000 Κασιώτες άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά σφαγιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδος μας.

Παραμένουμε εδώ στην νοτιοανατολικότερη άκρη της Ελλάδας στην νοτιότερη άκρη της Ευρώπης φυλάσσοντας Θερμοπύλες, παλεύοντας με προβλήματα της καθημερινότητας. Σήμερα ως πρώτος πολίτης της Ηρωικής νήσου Κάσου έχοντας το καθήκον να υπερασπιστώ τους ακρίτες της είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω τα ζητήματα του νησιού μου και να αναζητήσω λύσεις που θα επιτευχθούν και με τις δικές σας παρεμβάσεις.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ: Προτείνεται να λαμβάνεται ως κύριο κριτήριο πρόσληψης η εντοπιότητα . Παρατηρείται το φαινόμενο να προσλαμβάνεται τακτικό προσωπικό με λοιπά κοινωνικά κριτήρια και μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα να αποχωρεί για διάφορους νόμιμους λόγους με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες να υποστελεχώνονται και οι ντόπιοι να μένουν άνεργοι

Στον τομέα της υγείας επιδιώκουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού στις αυτονόητες υπηρεσίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο η τοποθέτηση μόνιμου ιατρικού αλλά και μόνιμου επικουρικού προσωπικού στο Π.Π. Ι Κάσου έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού του νησιού ( παιδιά , ηλικιωμένοι και όχι μόνο)

Όπως είναι γνωστό κατά και μετά την πανδημία του κορονοϊού γονείς και παιδιά κάτοικοι της Η.Ν. Κάσου έπρεπε να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες διαδοχικές νοσήσεις χωρίς να μπορούν να έχουν την ασφάλεια της υποστήριξης παιδίατρου σε τοπικό επίπεδο και ήταν αναγκασμένοι να μεταβούν στα διπλανά νησιά , προκύπτει λοιπόν αποδεδειγμένα επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης μόνιμου παιδιάτρου ή επίσκεψης του σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Π.Π. Ι. Κάσου.

Επιπλέον η πλήρης στελέχωση του Π.Π.Ι Κάσου από μόνιμο επικουρικό προσωπικό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς καθώς θα διευκολυνθεί έτσι το έργο των γιατρών μας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Για την υποστήριξη τους ακόμα προβήκαμε στην προμήθεια αιματολογικών αναλυτών, ενώ για τον ίδιο ακριβώς σκοπό στο Π.Π.Ι βρίσκεται διαθέσιμο εδώ και 5 χρόνια φορητό ακτινολογικό μηχάνημα έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία. Όμως λόγω έλλειψης του απαραιτήτου προσωπικού μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί.

Απαιτείται λοιπόν η τοποθέτηση βιολόγου για την διαχείριση και λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου όπως επίσης και η τοποθέτηση ακτινολόγου για την χρήση του ακτινολογικού ή χειριστή ακτινολογικών μηχανημάτων ή βοηθού.

Στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και τον δυνατοτήτων μας έχουμε λάβει και έχουμε επικυρώσει με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου οι οποίες σήμερα εφαρμόζονται και αφορούν την απόδοση οικονομικών κινήτρων υπό την μορφή επιδόματος στέγασης και σίτισης των γιατρών ειδικότητας. Κάνουμε ενέργειες για την μερική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού μας με αιτήματα μετακίνησης γιατρών ειδικότητας από το γενικό νοσοκομείο της Καρπάθου αλλά και με την επίσκεψη κλιμακίων ιατρών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως όπως είπαμε πρόκειται μερική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Κάσου .

Για την λύση των ζητημάτων αυτών απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας (2η ΥΠΕ) για την έγκριση και για την έκδοση προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού των προαναφερόμενων ειδικοτήτων ακόμα και με παροχή εργασίας ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν πρόσβαση στην αυτονόητη πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Για τα έργα Υποδομών, με αλλεπάλληλες επιστολές και υπομνήματα μας, έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους για τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουμε στην υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών . Υπάρχουν υπερβολικές χρονικές καθυστερήσεις από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υλοποίηση σημαντικών έργων που θα έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Κάσου και των επισκεπτών της.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οδοστρώματος του οδικού δικτύου του νησιού είχε κατασκευαστεί προ 50ετιας περίπου και παρουσιάζει σοβαρές αλλοιώσεις σε όλο το μήκος του οι οποίες το καταστούν επικίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και είναι και αυτό ένα έργο κομβικής σημασίας

Προτείνουμε την ενίσχυση προσήνεμου Μόλου του κεντρικού λιμένα Η.Ν. Κάσου μετά από τις σοβαρές ζημιές- καθιζήσεις που υπέστη από την θεομηνία «Μήδεια» σύμφωνα με μελέτη της ΜΟΜΚΑ για την αποκατάσταση τους απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 113.381,05 € και διερευνάται η δυνατότητα ένταξη τους έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης

Ζητάμε μελέτη δικτύου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός)

Θέλουμε την εξασφάλιση και διατήρηση παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών ακτοπλοϊκής και αεροπορικής συγκοινωνίας . Η μέριμνα για την εξυπηρέτηση επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών από νέας τεχνολογίας αξιόπλοα και γρήγορα πλοία όπως έχουμε παρατηρήσει τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσε παράγοντα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της Η.Ν. Κάσου. Αυτό ικανοποιήθηκε και από τις 5 Μαΐου . Έχουμε τρία δρομολόγια από Πειραιά και Ρόδο μέσω Κρήτης με αξιόπλοο πλοίο

Στο υπόμνημα του Δημάρχου αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

  • Αεροπορικές συγκοινωνίες. Σήμερα εκτελούνται δρομολόγια από Αθήνα προς Ρόδο τα οποία αν πραγματοποιόντουσαν μια ώρα νωρίτερα θα επέτρεπαν στους επιβάτες με προορισμό την Η.Ν. Κάσο να μην αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στην Ρόδο για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους αναγκάζοντας τους να αναλάβουν επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις για να φτάσουν στο νησί μας
  • Πάγια διεκδίκηση μας παραμένει η απευθείας επικοινωνία μας με την Αθήνα και την Κρήτη (Ηράκλειο) με κατάλληλα για το αεροδρόμιο μας αεροσκάφη
  • Ένα ζήτημα που θα πρέπει επίσης να εξεταστεί από τους αρμοδίους φορείς είναι η μέριμνα για την μείωση του ύψους των τιμών των εισιτηρίων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για τα ακριτικά νησιά μας . Οι ναύλοι αυτοί αφορούν επιδοτούμενα δρομολόγια και εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα δυσβάστακτα για αρκετούς πολίτες
  • Χορήγηση μιας επιπλέον άδειας ταξί καθώς επίσης και αντίστοιχης στο Δημοτικό λεωφορείο για εγκεκριμένα αστικά δρομολόγια (Π.Ν.Α.)
  • Πολιτική προστασία Καθαρισμός χειμάρρων- προστασία νέας δεξαμενής
  • Στον τομέα της κτηνοτροφίας, η τοποθέτηση μόνιμου κτηνίατρου στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου
  • Θα πρέπει επίσης να αναφερθούμε και στην αναγκαιότητα λύσης του χρόνιου προβλήματος της ανεπιτήρητης βόσκησης για το οποίο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση , την άμεση ενεργοποίηση θεσμικού οργάνου επιτήρησης και επιβολής προστίμων ώστε να εφαρμόζεται πλήρως ο τοπικός κανονισμός βόσκησης .
  • Στον τομέα της Αλιείας προγραμματίζεται στις αρχές Ιουλίου η επίσκεψη ομάδας θαλάσσιων βιολόγων της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων
  • Ίδρυση και λειτουργία Μουσείου της Ηρωικής νήσου Κάσου
  • Ίδρυση σχολής Καραβομαραγκών στην Η.Ν. Κάσο

Είμαστε οι ακρίτες στην εσχατιά της πατρίδας μας και ζητάμε την στήριξη και την παρέμβαση σας ώστε να εξασφαλιστούν οι αυτονόητες δημόσιες παροχές ισότιμων πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης».