Ποινική δίωξη για απιστία εναντίον 10 στελεχών της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) της περιόδου 2006-2010 άσκησαν – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – οι δικαστικές αρχές ύστερα από ενδελεχή έρευνα.

Βασικές κατηγορίες είναι η παράνομη χορήγηση επιδομάτων, η παράτυπη ανάθεση συμβάσεων και νομικών υπηρεσιών, η μη σύννομη επιχορήγηση φορέων, η αντικανονική χρήση οχημάτων της βιομηχανίας αλλά και η ζημιά της περιουσίας της ΕΑΒ σε σχέση με τη θυγατρική της εταιρεία EMC ΕΛΛΑΣ. Με ορισμένους εκ των κατηγορουμένων να φέρεται να ζημίωσαν – ο καθένας εξ αυτών – με ποσά της τάξης περίπου των 3 εκατ. ευρώ την ΕΑΒ.

Σημειώνεται ότι το 2013 είχαν ασκηθεί ορισμένες διώξεις σε στελέχη της ΕΑΒ για το ζήτημα ανάθεσης καθηκόντων σε διευθυντικό στέλεχος που είχε πλαστούς τίτλους σπουδών, όμως τώρα το κατηγορητήριο διευρύνεται «εφ’ όλης της ύλης» και με σοβαρές αιτιάσεις για τις πολυετείς επιλογές των αρμόδιων στελεχών. Οι κατηγορούμενοι ωστόσο αρνούνται ότι προχώρησαν σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.

Στην εν λόγω δικογραφία περιλαμβάνεται πόρισμα του οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε το 2011, όπου διαπιστώνεται ότι την περίοδο 2007-2010 το σύνολο των εσόδων υπολείπεται κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ   των εξόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 τα έσοδα εμφανίζεται ότι ανέρχονταν σε 155 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 211 εκατ. ευρώ.

Οπως ειδικότερα φέρεται να έχουν επισημάνει οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, οι υπεύθυνοι της ΕΑΒ προχωρούσαν κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και προηγούμενων αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων στην καταβολή επιδομάτων ευθύνης σε τουλάχιστον πέντε-έξι συμβούλους και τομεάρχες χωρίς οργανική θέση!

Παράνομες συμβάσεις

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι οι ίδιοι κατηγορούμενοι προχωρούσαν στην πλήρωση θέσεων στελεχών έως και επιπέδου διευθυντή, χωρίς αυτές να περιλαμβάνονται σε εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Αναφέρεται μάλιστα ενδεικτικά η πρόσληψη ιδιώτη στη θέση του γενικού διευθυντή που έλαβε 370.000 ευρώ παρότι δεν υφίστατο σχετική δυνατότητα πρόσληψης. Ακόμα, προέκυψε ότι δεκάδες άλλοι υπάλληλοι είχαν λάβει παρατύπως, χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες επιδόματα της τάξης των περίπου 115.000 ευρώ.

Επίσης, για την ίδια ομάδα κατηγορουμένων προσδιορίζεται ότι συνήψαν παρανόμως συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες μίσθωσης έργου συνολικού ύψους 676.000 ευρώ, από τα οποία τα 150.000 αφορούσαν επικοινωνιακή υποστήριξη, 465.000 λογιστική, οικονομική και φορολογική υποστήριξη και 61.000 ευρώ «υποστήριξη διοίκησης», όπως ενδεικτικά μνημονευόταν. Μάλιστα, οι δικαστικοί λειτουργοί φέρεται να επισημαίνουν ότι η ανάθεση σε ιδιώτες της επικοινωνιακής υποστήριξης υπήρξε, παρότι στα οργανογράμματα της ΕΑΒ προβλεπόταν η ύπαρξη Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων.

Ακόμα, για τις αναθέσεις υπηρεσιών λογιστικής υποστήριξης (φέρεται να υπήρξαν συνολικά περίπου 70 υπό έλεγχο πράξεις με τέσσερις-πέντε διαφορετικές εταιρείες) σε εξωτερικούς συνεργάτες συμπληρώνεται ότι στα οργανογράμματα προβλέπονταν τομείς Οικονομικής και Διοικητικής Λογιστικής που υπάγονταν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναθέσεις για νομική υποστήριξη της ΕΑΒ εκείνη τη χρονική περίοδο, όπου και πάλι διαπιστώνεται ότι υπήρχε αντίστοιχο τμήμα της. Κύρια διαπίστωση είναι ότι υπήρχε αναντιστοιχία σε ορισμένα από τα ποσά που δόθηκαν στους συμβούλους και αυτά (μικρότερα) που δηλώθηκαν πως είχαν δοθεί.

Επιχορηγήσεις

Επίσης, οι δικαστικοί λειτουργοί εντόπισαν ότι υπήρξαν εκατοντάδες επιχορηγήσεις  φορέων και δράσεων (χορηγίες-δωρεές) ύψους περίπου 280.000 ευρώ χωρίς σαφή αιτιολόγηση. Ανάμεσα στους επιχορηγούμενους από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ήταν σύλλογοι κατοίκων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνδικαλιστικοί φορείς με αντικείμενο εντελώς διαφορετικό από το  πεδίο ενδιαφέροντος της εν λόγω βιομηχανίας, ομάδες πολιτών στην… Αφρική, γυμναστικοί σύλλογοι, φιλαρμονικές, ομοσπονδίες περιφερειακών αθλημάτων,  μέχρι και φορείς που σχετίζονται με τη «διαφάνεια»(!) στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Ακόμα, η δικαστική έρευνα φαίνεται να ανέδειξε ότι ορισμένα χρόνια οι υπεύθυνοι της ΕΑΒ «καθυστέρησαν υπέρμετρα να καταρτίσουν, εκείνη την περίοδο, τις οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και να υποβληθούν στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με αποτέλεσμα να καθίσταται ατελέσφορος ο κρατικός έλεγχος και η οικονομική εποπτεία από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή». Επιπλέον, δύο από τους κατηγορουμένους φέρεται να ανέθεσαν τους σχετικούς οικονομικούς ελέγχους σε ιδιώτες, «προκαλώντας εν γνώσει τους βέβαιη ζημιά στην περιουσία της ΕΑΒ ύψους 279.000 ευρώ.

Τέλος, στο κατηγορητήριο καταγράφονται παράνομες μισθώσεις οχημάτων που επιβάρυναν την ΕΑΒ, αλλά και χρεώσεις υπερωριών (190.000 ευρώ) στους οδηγούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους.