Η εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες να έχει απωλέσει σημαντικό αριθμό βουλευτών που εξέλεγε (το 1989 εξέλεγε 21 βουλευτές και στις προσεχείς εκλογές θα εκλέξει 13), πλην όμως δεν στερείται ούτε από την ιδιαίτερη σημασία της στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ούτε από βαριά ονόματα υποψηφίων όλων των κομμάτων.

Η Α’ Αθήνας, που καλύπτει το σύνολο της έκτασης του Δήμου Αθηναίων, ως μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, δεν αναμένεται να έχει πολύ μεγάλες αλλαγές την 21η Μαΐου στην κατανομή των εδρών, αν και εφόσον η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η έδρα που χάθηκε από την απογραφή θα πλήξει τη Νέα Δημοκρατία μειώνοντας κατά μία τις έδρες του κόμματος, με πολύ σοβαρό ενδεχόμενο για απώλεια και δεύτερης έδρας, εφόσον στο νέο Κοινοβούλιο εκπροσωπηθούν 6 κόμματα.

Η απώλεια μιας έδρας κατά την τελευταία απογραφή δεν επηρεάζει τον αριθμό των σταυρών που έχει στη διάθεσή του ο εκλογέας (σε περιφέρειες που εκλέγουν πάνω από 12 βουλευτές ο εκλογέας έχει στη διάθεσή του 4 σταυρούς), με αποτέλεσμα τα επιτελεία και των κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων να έχουν πάρει φωτιά.

Εκλογική συμπεριφορά

Η μετακίνηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει την εκλογική συμπεριφορά της Α’ Αθήνας με την άλλοτε παντοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας μετά το 1981 (ακόμα και το 1993 είχε επικρατήσει με 4 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ) να είναι υπό αμφισβήτηση. Το ΠΑΣΟΚ το 2009 είχε σπάσει το σερί 9 διαδοχικών πρωτιών της ΝΔ στη Α’ Αθήνας, με τη σκυτάλη να παίρνει από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, πετυχαίνοντας να είναι πρώτο κόμμα σε τρεις από τις πέντε τελευταίες αναμετρήσεις (Μάιος 2012 και στις δύο εκλογές του 2015).

Ισχυρά ονόματα συμμετέχουν στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο με το σύνολο των έξι νυν βουλευτών να είναι υποψήφιοι εκ νέου. Αναλυτικότερα, η πρώτη το 2019 Ολγα Κεφαλογιάννη (45.865 σταυροί), ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας (38.562 σταυροί), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (30.101 σταυροί), ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην υπουργός Υγείας και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης (29.992 σταυροί), ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος (29.310 σταυροί) και η Φωτεινή Πιπιλή (19.533 σταυροί) είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Ο έβδομος βουλευτής του κόμματος που εξελέγη το 2019, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος μετά τη διαγραφή του συνέπραξε με τον επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, πλην όμως το κόμμα «Πατριωτική Ενωση» δεν ανακηρύχθηκε από τον Αρειο Πάγο, συνεπώς δεν θα είναι υποψήφιος.

Με στόχο την πρωτιά κατεβαίνει σε μάχη εθνικών εκλογών ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει την αποδοχή του έργου του υπουργείου την τελευταία τετραετία. Ανάμεσα στις υπόλοιπες υποψηφιότητες ξεχωρίζουν αυτές της Αννας Ροκοφύλλου, κόρης του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου και πρώην αντιδημάρχου Αθηναίων επί Κώστα Μπακογιάννη και του πολιτικού επιστήμονα, και μέχρι πρότινος εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομηρου Τσάπαλου.

Στο μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πιθανότερο σενάριο δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο αριθμό εδρών που είχε κερδίσει το 2019, με τη μάχη για την καλύτερη επίδοση μεταξύ των υποψηφίων να αποκτά ενδιαφέρον λόγω και των νέων εισόδων.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναδάκης, θα παλέψουν για τη διατήρηση της έδρας τους στην Α’ Αθήνας.

Στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, Νάσο Ηλιόπουλο, την πρώην βουλευτή Αχαΐας, ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου, τη Μαρία Κουβέλη, κόρη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και πρώην υπουργού Φώτη Κουβέλη, την Αννα Φιλίνη, πρώην βουλευτή του Συνασπισμού και πρώην αντιδημάρχου Αθηναίων επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, την πρώην υπουργό και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου (η οποία το 2019 δεν συμμετείχε στο ψηφοδέτιο), την ηθοποιό Αννα Ελεφάντη, τον πρώην βουλευτή Κυκλάδων του κόμματος Νίκο Μανιό και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα.

Σκληρή αναμένεται και η μάχη εντός του ΠΑΣΟΚ με τον επί σειρά ετών βουλευτή και πρώην υπουργό του Κινήματος, Κώστα Σκανδαλίδη, να κονταροχτυπιέται με τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ το 2019 και πρώην υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, και τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους Ρωξάνη Μπέη, κόρη του παλιού δημάρχου Δημήτρη Μπέη, Πόπη Γιαννοπούλου και Γιώργο Αποστολόπουλο.

Υποψήφιοι είναι, επίσης, ο μουσικός Μάνος Επιτροπάκης και ο Δημήτρης Οικονόμου, υποψήφιος και το 2019 και γιος του πρώην βουλευτή και υπουργού Παντελή Οικονόμου, όπως επίσης ο Γιώργος Γιάνναρος, επίσης γιος του ιστορικού στελέχους του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Γρηγόρη Γιάνναρου, αλλά και η δικηγόρος και εικαστικός Κέλλυ Σταμούλη, κόρη του παλιού ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος ηγήθηκε και διεθνοποίησε την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στον χώρο του ΚΚΕ, η πρωτιά της Λιάνας Κανέλλη δεν φαίνεται να απειλείται, ενώ αμφίρροπη θα είναι η μάχη στο ΜΕΡΑ25 και στην Ελληνική Λύση, εφόσον συμμετέχουν στη σύνθεση της νέας Βουλής. Για την ιστορία, το ΜΕΡΑ25 είχε εκπροσωπηθεί στη Βουλή του 2019 από την Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία αποχώρησε και ανεξαρτητοποιήθηκε πριν προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (Δεκέμβριο 2022), από την οποία ομοίως αποχώρησε και ανεξαρτητοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια.