Μόλις 38 ημέρες απομένουν μέχρι τις 14 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς ουσιαστικά διακινδυνεύει να κάνει ασφαλή προγνωστικά, παρά το σαφές προβάδισμα που δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις στην αντιπολίτευση και τον υποψήφιό της, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – κι αυτό διότι θεωρούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εφτάψυχο» και ικανό για όλα. Αρκετοί δε είναι αυτοί που αγωνιούν για τα πιθανά σενάρια «εκτροπής», με την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε χθες στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη να εντείνει την ανησυχία.

Ολοι συμφωνούν, πάντως, ότι υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για την έκβαση της κρίσιμης και διπλής αναμέτρησης: Η ψήφος των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στην Τουρκία. Οπως χαρακτηριστικά λέει, άλλωστε, σε συνέντευξή του προς τους «Financial Times», ο φυλακισμένος ηγέτης τους, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, «κανένα κόμμα δεν έχει αναδειχθεί στην εξουσία χωρίς να έχει διασφαλίσει την ψήφο των Κούρδων».

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντεμιρτάς – ο οποίος έχει καταδικαστεί για στήριξη της τρομοκρατίας και παραμένει στη φυλακή παρά την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει ζητήσει από το 2020 να αφεθεί ελεύθερος – αποφεύγει να στηρίξει επισήμως τον Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο, η απόφαση του κόμματός του, HDP, να μην κατεβάσει υποψήφιο για την προεδρία (όπως και το σύνολο της τουρκικής Αριστεράς) ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» προς τους Κούρδους και τους προτρέπει να ψηφίσουν τον εκλεκτό των «6» της αντιπολίτευσης.

«Εάν ο Ερντογάν κερδίσει αυτές τις εκλογές, η Τουρκία θα έχει μετασχηματιστεί σε μια νέου δικτατορία», προειδοποιεί ο Ντεμιρτάς, απαντώντας στις ερωτήσεις των «FT» μέσω των δικηγόρων του. Για να προσθέσει, με νόημα, ότι «η ενότητα της αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες δεν είναι σημαντική μόνο για να τερματιστεί αυτή η κοινωνική πόλωση, αλλά και για να κερδηθούν οι εκλογές».

Το δικαστήριο

Υπενθυμίζεται πως το HDP είχε αναδειχθεί τρίτο ισχυρότερο κόμμα στις εκλογές του 2018, με 10,7%, ενώ οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 12%. Ωστόσο, εκκρεμεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ενδέχεται να το θέσει εκτός νόμου, απαγορεύοντάς του να συμμετέχει και στις βουλευτικές εκλογές. Χθες, πάντως, το κόμμα αποφάσισε να μην παραστεί στην τελική συνεδρίαση στην οποία επρόκειτο να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη εκδοχή της υπερασπιστικής του γραμμής, που είχε οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη 11 Απριλίου.