Δύο μεγάλοι σταρ της κυβέρνησης Φωτεινού Σηματοδότη: Από τη μία ο «πράσινος» Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος υπερυπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος. Από την άλλη ο «κίτρινος» (το χρώμα των Φιλελευθέρων) Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών, πανίσχυρος θεσμικά λόγω της τελικής ευθύνης που έχει για τον προϋπολογισμό της χώρας, κατά συνέπεια και για τις δαπάνες των υπόλοιπων υπουργείων.

Εξαιτίας αυτής της θεσμικής εξουσίας ο Λίντνερ έχει αυτήν την εποχή το πρόβλημα όλων των προκατόχων του. Τις απαιτήσεις των συναδέλφων του υπουργών στον καθορισμό του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» τις υπολογίζει στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Λίντνερ δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει όλες. Αλλά αυτήν τη φορά προέκυψε μία ανοιχτή αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Οικονομίας Χάμπεκ, η οποία δεν περιορίστηκε στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, εξελίχθηκε σε μία ασυνήθιστη ανταλλαγή επιστολών των δύο υπουργών.

«Αγαπητέ συνάδελφε… », ξεκινά ο Χάμπεκ την επιστολή που έστειλε προ ημερών στον υπουργό Οικονομικών εξ ονόματος όλων των «πράσινων» υπουργείων, σε αυστηρό τόνο ζητά από τον Λίντνερ να σταματήσει τις «δημόσιες και εσωτερικές προ-αποφάσεις που προτεραιοποιούν τις περαιτέρω δαπάνες του προϋπολογισμού». Ο Χάμπεκ αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις τού συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους», αλλά προειδοποιεί τον Λίντνερ ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα θυσιαστούν οι στόχοι της πολιτικής συμφωνίας συγκυβέρνησης.

Τον χορό των πρόσθετων απαιτήσεων είχε ανοίξει ο νέος υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ζητώντας 10 δισεκατομμύρια επιπλέον για τον εξοπλισμό της Μπούντεσβερ. Οι Πράσινοι θέλουν περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, τις επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο Λίντνερ απορρίπτει τις αυξήσεις φόρων και οι Πράσινοι φοβούνται ότι προτεραιοποιεί επιλεκτικά δημοσιονομικά δώρα στην εκλογική πελατεία των Φιλελευθέρων.

«Με ανακούφιση διαπίστωσα ότι τα υπουργεία υπό την ευθύνη των Πρασίνων δεν αμφισβητούν το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας», απάντησε σε εξίσου εχθρικό τόνο ο Κρίστιαν Λίντνερ. Η αιχμή είναι σαφής, ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», το οποίο είχε ανασταλεί λόγω εκτάκτων αναγκών στα χρόνια της πανδημίας, αλλά επανέρχεται το 2024. Και για τον Λίντνερ υπερισχύει των στόχων της κυβερνητικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Οι δύο επιστολές έφτασαν γρήγορα στα δημοσιογραφικά γραφεία, άλλωστε για αυτά είχαν γραφτεί. «Μοιάζει με καβγά σε παιδικό σταθμό, ωστόσο, πίσω από την ανταλλαγή των επιστολών κρύβεται μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση», διαπίστωσε η εφημερίδα του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ». Η δημόσια αντιπαράθεση των δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Σολτς δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων. Δείχνει πρωτίστως, πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση των κεντρώων Φιλελευθέρων με τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και την αριστερή κομματική ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Λίντνερ και οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται όλο και περισσότερο με την πλάτη στον τοίχο, μετά τη συνεχή αποτυχία τους σε τέσσερις κατά σειρά εκλογικές αναμετρήσεις να μπουν στα τοπικά κοινοβούλια. Η τελευταία ήττα ήρθε στο Βερολίνο, όπου έμειναν επίσης εκτός τοπικής Βουλής. Ασφυκτιούν στη συγκυβέρνηση, θέλουν το δικό τους προφίλ.

Στις 15 Μαρτίου ο Λίντνερ πρέπει να παρουσιάσει το πλαίσιο προϋπολογισμού για το 2014. «Για την ανταλλαγή των επιστολών μας θα ενημερώσω τον καγκελάριο και τους συναδέλφους υπουργούς», κατέληγε η επιστολή του προς τον Χάμπεκ. «Θα μπορούσα να παρακάμψω την επιστολή», παραδέχθηκε εκ των υστέρων ο Λίντνερ σε προχθεσινές δηλώσεις του στην ψηφιακή πύλη «t-online». Αλλά η απάντησή του με αντίστοιχη επιστολή ήταν επιβεβλημένη για λόγους ευγένειας – μολονότι θα μπορούσε και να τηλεφωνήσει στον Χάμπεκ, στο κινητό του.