Παραλείψεις, ετεροχρονισμένες αποφάσεις και λάθη που έγιναν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πριν από την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που αν δεν είχαν γίνει θα ήταν όλα διαφορετικά σήμερα περιέγραψε στο δεύτερο μέρος της κατάθεσης του ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος.

Η εξέταση του Δ. Λιότσιου, τον οποίο οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων χαρακτήρισαν ως τη σημαντικότερη μαρτυρία της δίκης λόγω των ειδικών γνώσεων του, έγινε και σήμερα υπό τα βλέμματα πολλών κατοίκων οι οποίοι από νωρίς το πρωί είχαν λάβει θέση στο ακροατήριο για να ακούσουν από επίσημα χείλη τα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια των εκατόν τεσσάρων ανθρώπων.

Στην κατάθεσή του ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου, ο κ. Λιότσιος, υποστήριξε ότι δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη από την προηγούμενη ημέρα να υπάρξει εναέρια επιτήρηση παρότι η πρόγνωση επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική ήταν στο νούμερο τέσσερα της σχετικής κλίμακας. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου έδειξε ως υπεύθυνο του σχεδιασμού εναέριας επιτήρησης τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ προσθέτοντας πως στο σχετικό αίτημα υποβλήθηκε με καθυστέρηση.

Και όπως επισήμανε το αποτέλεσμα ήταν η επιτήρηση να ανατεθεί τελικά σε ιδιωτική Αερολέσχη που «σήκωσε» ένα αεροσκάφος μετά τις 2 το μεσημέρι.

 

Πρόεδρος: Για την εναέρια επιτήρηση που λέτε ότι δεν πραγματοποιήθηκε. Ποιος από τους κατηγορούμενους έπρεπε να δώσει εντολή;

Δ. Λιότσιος: Από τη στιγμή που ο βαθμός επικινδυνότητας είναι 4 τη διαταγή όφειλε να τη δώσει το ΕΣΚΕ στην πολεμική αεροπορία ή την προηγούμενη ή την επόμενη ημέρα έως τις 8 το πρωί.

Όπως κατέθεσε ο πραγματογνώμονας, τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν δυσλειτουργίες στις απογειώσεις αεροσκαφών λόγω καιρικών συνθηκών για αυτό όπως είχε πει και στο πρώτο μέρος της κατάθεσης του έπρεπε  εγκαίρως να είχε ληφθεί μέριμνα για τη μεταστάθμευση τους σε αεροδρόμια που δεν θα υπήρχε πρόβλημα να απογειωθούν παρά τις καιρικές συνθήκες .

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε εάν το Πετζετέλ θα μπορούσε να έχει ενεργήσει και να σβήσει τη φωτιά της Κινέτας που εκδηλώθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας, με τον πραγματογνώμονα να απαντά ότι θα μπορούσε να συνδράμει στον περιορισμό της.

Ο πραγματογνώμονας στάθηκε και στην «ατελέσφορη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση να τεθούν σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, αφού η φωτιά από την Νταού Πεντέλης είχε φτάσει στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά.

«Στις 13.30 θα έπρεπε να δοθεί εντολή για γενική επιφυλακή, μιας και είχε αρχίσει η απομάκρυνση πολιτών στην Κινέτα», υποστήριξε ο κ. Λιότσιος και συνέχισε:  «Στις 17.30 που δόθηκε η εντολή για γενική επιφυλακή… Σε λιγότερο από μία ώρα κανείς δεν θα προλάβαινε να βρίσκεται στην υπηρεσία του. Στις 7 παρά 10 η φωτιά είχε φτάσει ήδη στη θάλασσα. Όφειλαν οι υπηρεσίες της Αττικής να είναι σε επιφυλακή και να έχουν επανδρωμένα όλα τα οχήματα».

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αίτημα-ένσταση, ο πραγματογνώμονας Λιότσιος να απαντά μόνο σε ερωτήσεις, να μην αναπτύσσει σκέψεις και κρίσεις, να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεσή του έως τώρα και να διαγραφεί από τα πρακτικά.  Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση εκ μέρους του ακροατηρίου που περίμενε να ακούσει και να πληροφορηθεί λεπτό προς λεπτό όσα συνδέονται με την απώλεια των οικογενειών τους.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι μπορούν να συνυπάρξουν και οι δύο ιδιότητες, του πραγματογνώμονα και του μάρτυρα, και ζήτησε να απορριφθεί η ένσταση με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, σημειώνοντας ότι είναι ο σημαντικότερος μάρτυρας στη δίκη και σε μία από τις καταθέσεις του στον ανακριτή έχει καταγγείλει ότι υπέστη δολιοφθορά σε κάποιο όχημά του και ότι έχει δεχθεί απειλές.  «Ο καλύτερος μάρτυρας είναι εκείνος που συμβάλει στην εξεύρεση της αλήθειας. Εάν η πραγματογνωμοσύνη δεν τους άρεσε θα μπορούσαν να την προσβάλουν και να ζητήσουν την εξαίρεση του κ. Λιότσιου. Έρχονται σήμερα, αφού έχει καταθέσει 37 φορές ως μάρτυρας στην ανάκριση, να πουν ότι δεν είναι μάρτυρας…», σημείωσε ο Βασίλης Καπερνάρος.

Η τοποθέτηση συνηγόρου υπεράσπισης, ο οποίος μίλησε για «συνθήκες ποδοσφαίρου» στη δικαστική αίθουσα και ζήτησε να αποβληθούν από την αίθουσα συγγενείς θυμάτων επειδή σχολιάζουν πυροδότησε ένταση. «Κανένας στην αίθουσα δεν σέβεται τους κατηγορούμενους» είπε ο δικηγόρος με τους συγγενείς θυμάτων να φωνάζουν «ντροπή, εσείς δεν σέβεστε τους νεκρούς».

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να επιτρέψει την εξέταση του κ. Λιότσιου και ως μάρτυρα και ως πραγματογνώμονα. Όπως είπε η πρόεδρος «το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την κατάθεση του κ. Λιότσου και εφεξής θα χρησιμοποιεί τις σημειώσεις για την υποβοήθηση της μνήμης, αλλά όχι για ανάγνωση».