Τις υψηλότερες εισπράξεις στην ιστορία του ανακοίνωσε πως πέτυχε μέσα στο 2022 ο οίκος Sotheby’s με τον τζίρο του να αγγίζει τα 8 δισ. δολάρια, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ο συνολικός ετήσιος τζίρος των τριών μεγάλων οίκων δημοπρασιών, Sotheby’s, Christie’s και Phillips, θα φτάσει στα 13,6 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 12% συγκριτικά με τα περυσινά στοιχεία, έχοντας ξεπεράσει και το ιστορικό υψηλό του 2014 που είχε διαμορφωθεί στα 13,2 δισ. δολάρια. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν είναι παρά μια εκτίμηση με βάση τα ως τώρα δεδομένα, καθώς ο οίκος Christie’s θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Είναι όμως λογική μια τέτοια εξέλιξη σε μια χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε παγκοσμίως, το χρηματιστήριο σημείωσε μεγάλη πτώση, η ενεργειακή κρίση έπληξε το σύνολο των δραστηριοτήτων και η αγορά κρυπτονομισμάτων έφτασε στα όρια της κατάρρευσης;

Μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι τα φαινόμενα απατούν. Με μια έξυπνη κίνηση μάρκετινγκ οι Sotheby’s στον ετήσιο απολογισμό τους για πρώτη φορά δεν αναφέρονται αποκλειστικά στα κέρδη από τις δημοπρασίες έργων τέχνης και μόνο, αλλά έχουν ενσωματώσει κι αυτές των ακινήτων, των αυτοκινήτων και των αντικειμένων πολυτελείας. Από τις πωλήσεις έργων τέχνης στο ταμείο μπήκαν 5,7 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 9,5% από τα 6,3 δισ. δολάρια του 2021 και κοντά στα 5 δισ. δολάρια του κατεξοχήν έτους της πανδημίας, του 2020.

Τα έργα ιμπρεσιονιστών και μοντέρνων καλλιτεχνών, όπως ο Ρενέ Μαγκρίτ, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Κλοντ Μονέ πωλήθηκαν προς 1,2 δισ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό στην εν λόγω κατηγορία από το 2015, ενώ στα έργα σύγχρονης τέχνης ο τζίρος ήταν ο δεύτερος υψηλότερος από το 2021, με 1,8 δισ. δολάρια.

Στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας στην αγορά έργων τέχνης μέσω δημοπρασίας φαίνεται πως παίζουν βασικό ρόλο οι συλλέκτες από την Ασία, καθώς δαπανούν ποσά κατά 20% μεγαλύτερα συγκριτικά με τους συλλέκτες από άλλες γωνιές του πλανήτη, γεγονός που αποτυπώνεται και στην επιλογή του οίκου να ανοίξει νέο παράρτημα σε κεντρικό σημείο του Χονγκ Κονγκ εντός του 2024.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ευρωπαϊκός οίκος δημοπρασιών Artcurial με έδρα το Παρίσι, ο οποίος συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας. Οι υπεύθυνοι κάνουν λόγο για χρονιά με εισπράξεις ρεκόρ καθώς ο τζίρος από έργα τέχνης, αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας έφτασαν τα 216,5 εκατ. ευρώ, από 169 εκατ. ευρώ πέρυσι, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 210 εκατ. ευρώ του 2016.

Οι δραστηριότητες του εν λόγω οίκου στην Ευρώπη είναι στο ίδιο επίπεδο με τους Sotheby’s και Christie’s, σημειώνει ο ιδιοκτήτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Artcurial, Νίκολας Ορλόφσκι και αναφέρει ότι οι συνολικές εισπράξεις του ομίλου που δραστηριοποιείται και στους τομείς των ακινήτων και των αλόγων, έφτασε συνολικά τα 1,6 δισ. ευρώ.