Λίγο πριν ξεκινήσει η αγοραστική περίοδος των Χριστουγέννων, ο μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου Τζεφ Μπέζος προειδοποιεί ότι δεν είναι ώρα για ψώνια.

Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή ύφεση, ο ιδρυτής της Amazon συμβουλεύει καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής μεγάλων αγορών τους επόμενους μήνες.

«Αν είστε ιδιώτης και σκέφτεστε να αγοράσετε μια τηλεόραση, ίσως να το καθυστερήσετε, να κρατήσετε τα μετρητά, να δείτε τι θα συμβεί. Το ίδιο ισχύει για ένα ψυγείο, ένα νέο αυτοκίνητο, οτιδήποτε» είπε ο Μπέζος σε συνέντευξή του στο CNN.

Η δε επιχειρήσεις καλό θα ήταν να αναβάλλουν τυχόν εξαγορές ή άλλες μεγάλες δαπάνες, συνέχισε.

«Απλά μειώστε το ρίσκο σας» συνέστησε ο ιδρυτής της Amazon.

Διαβάστε επίσης: Η Amazon πρώτη εταιρεία που χάνει 1 τρισ. δολάρια σε αξία

«Αν και δεν βρισκόμαστε σε ύφεση αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό να βρεθούμε σε ύφεση πολύ σύντομα» προειδοποίησε. «Οι πιθανότητες σε αυτή την οικονομία σάς λένε να είστε εγκρατείς».

Mαζικές απολύσεις στην Amazon

Την ίδια ώρα, η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, η Amazon προχωρά σε δυναμική μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 10.000 θέσεις, ακολουθώντας τα χνάρια του Twitter και του Facebook που τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις.

«Η οικονομία παραμένει σε περιπλεγμένη κατάσταση και κάναμε προσλήψεις με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Άντι Τζάσι, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου, σε εσωτερικό σημείωμά του προς τους εργαζομένους.

Η μείωση του εργατικού δυναμικού θα σημάνει μείωση κατά κάτι λιγότερο από 1% του τρέχοντος μισθολογικού της κόστους.

Η εταιρεία απασχολούσε 1,54 εκατ. εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να λογαριάζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι στρατολογούνται σε περιόδους αυξημένης δραστηριότητας, όπως κατά την περίοδο των εορτών του τέλους του έτους.