Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους στη Γερμανία από τις αρχές του χρόνου. Κάνουν μπλόκα σε κομβικές διασταυρώσεις και κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, κολλούν τα χέρια τους στο οδόστρωμα, άλλοι μπαίνουν σε μουσεία και ρίχνουν μπογιές σε πίνακες. Είναι οι ακτιβιστές της Τελευταίας Γενιάς, απόλυτα πεπεισμένοι ότι η καταστροφή του κλίματος έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, το ίδιο και η πορεία του πλανήτη. Είναι η γερμανική εκδοχή ενός νέου κινήματος για το κλίμα, που υπάρχει και σε άλλες χώρες, ως δυναμική μετεξέλιξη του κινήματος Fridays for Future.

Οι κινητοποιήσεις τους μέχρι τώρα περνούσαν σχετικά απαρατήρητες. Αλλά από την περασμένη εβδομάδα, όταν μία γυναίκα που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Βερολίνο έχασε τελικά τη ζωή της, επειδή καθυστέρησε το όχημα διάσωσης, λόγω του μπλοκαρίσματος του δρόμου, οι ακτιβιστές της Τελευταίας Γενιάς δέχονται κριτική από όλες τις πλευρές. Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί τους κατηγορούν ότι δυσφημούν το κίνημα για την προστασία του κλίματος, συντηρητικοί όπως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ κινδυνολογούν με τη «δημιουργία μίας RAF του κλίματος», το ακροδεξιό AfD πλειοδοτεί χαρακτηρίζοντας τους ακτιβιστές «τρομοκράτες του κλίματος».

Δραματικές εκκλήσεις

Πολιτικά, πάντως, το μήνυμα της Τελευταίας Γενιάς για την αναπόδραστη πλέον κλιματική καταστροφή δεν διαφέρει από τις δραματικές εκκλήσεις και προειδοποιήσεις που ακούγονται αυτές τις ημέρες στην 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP27, που πραγματοποιείται στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου. «Είμαστε στον δρόμο για την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι στο γκάζι», προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Δίνουμε τη μάχη της ζωής μας και θα τη χάσουμε», πρόσθεσε, παραπέμποντας στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη με ξηρασίες, πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Ειδικοί, επιστήμονες υπολογίζουν ότι απαιτούνται 500 με 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για μέτρα αποτροπής της κλιματικής αλλαγής. Αυτά που διαθέτουν σήμερα οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες είναι ψίχουλα, μπροστά στις ανάγκες που έχουν οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες για να εφαρμόσουν προγράμματα προστασίας του κλίματος προς όφελος όλου του πλανήτη. Η απροθυμία των πλούσιων χωρών να πάρουν δραστικά μέτρα, δίνει κάλυψη και στην Κίνα που εκπέμπει σήμερα τον μεγαλύτερο όγκο επιβλαβών για το κλίμα αερίων. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν θα μεταβεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ, γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της διάσκεψης COP27.

Ο γερμανός καγκελάριος ήταν ένας από τους 110 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που παρήλασαν και θα παρελάσουν αυτό το 15ήμερο από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου έχουν συγκεντρωθεί 45.000 εκπρόσωποι από 200 χώρες του πλανήτη. Για τον Ολαφ Σολτς ήταν μία ευκαιρία να προωθήσει την πρότασή του για τη «Διεθνή Λέσχη για το Κλίμα». Βασικός πυρήνας της ιδέας του είναι η συμφωνία των χωρών που συμμετέχουν στη «Λέσχη» να συνεργαστούν με δεσμευτικά, πρακτικά μέτρα για την προστασία του κλίματος και τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Ο χρόνος τελειώνει. Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει τώρα» είπε ο Σολτς. «Λέσχη» ανοιχτή σε όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους και οικονομικής ισχύος, βαθμού ανάπτυξης και πολιτικού συστήματος, κυρίως όμως χώρες, όπως η Κίνα, την οποία προσκάλεσε ανοιχτά να ενταχθεί.

Ακούγονται καλά, ωστόσο είναι ελάχιστα όχι μόνο για τους ριζοσπάστες της Τελευταίας Γενιάς, αλλά και τις αγωνίες μετριοπαθών πολιτών για την κλιματική αλλαγή.