Μια συγκυρία νέων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη: πληθωριστικές πιέσεις, ραγδαία αύξηση επιτοκίων, προοπτική ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες όπως Γερμανία και Γαλλία, πολιτική ρευστότητα στην Ιταλία, διατήρηση του κόστους ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα, συνεχιζόμενη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, παράταση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Όλα αυτά αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, μειώνοντας τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης, που όμως θα παραμείνει σε θετικό έδαφος.

Μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και πλήθους κινδύνων, για την Ελλάδα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα και, συνολικά, μια σημαντική ευκαιρία. Φέτος η οικονομία εξέπληξε θετικά, με άνοδο του ΑΕΠ στην περιοχή του 6%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις. Οι ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε υψηλό 20ετίας και το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας παραμένει αμείωτο παρά τους κλυδωνισμούς στις αγορές. Αυξάνουν οι εξαγωγές όχι μόνον υπηρεσιών, λόγω της χρονιάς-ρεκόρ στον τουρισμό, αλλά και αγαθών – δείγμα αναγέννησης της ελληνικής βιομηχανίας. Εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας επιλέγουν τη χώρα για επενδύσεις όχι μόνον σε παραδοσιακούς, αλλά και σε νέους, ανταγωνιστικούς διεθνώς κλάδους, όπως ο τεχνολογικός.

Ταυτόχρονα, η χώρα έχει τα επόμενα χρόνια στη διάθεσή της πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους – κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ- με ειδική στόχευση στη στήριξη επενδύσεων και τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι τράπεζες, χωρίς το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την επενδυτική άνοιξη. Έχει έτσι η Ελλάδα την ευκαιρία να πετύχει σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους και να ανακτήσει σημαντικό μέρος από το έδαφος που χάθηκε στη διάρκεια της κρίσης.

Υπάρχουν ασφαλώς προϋποθέσεις: συνέπεια στην φιλική προς τις επενδύσεις πολιτική και δημοσιονομική σύνεση, καθώς έχουμε μπροστά μας και αυξημένες απαιτήσεις αμυντικών δαπανών που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Και μπορούμε να δώσουμε ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές, εάν -στη βάση και των υψηλότερων φορολογικών εσόδων- συρρικνώσουμε για φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για -2%, αναθεωρήθηκε στο -1,7%. Εάν κινηθεί ακόμη χαμηλότερα θα είναι μια θετική έκπληξη που θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα για την Ελλάδα και τις προοπτικές της και θα ανοίξει το δρόμο για τον εθνικό στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

  • Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank