Το πρωί της 25ης Μαρτίου ο Σαϊντού Καμαρά φόρεσε το λευκό του πουκάμισο, έτοιμος να παρελάσει δίπλα στους συμμαθητές του, που στέκονταν δίπλα του από την αρχή του αγώνα του να γίνει δεκτό το αίτημά του για άσυλο στην Ελλάδα.

«Σαϊντού, είμαστε μαζί σου» άρχισε να φωνάζει ο κόσμος όταν ο μαθητής άρχισε τον βηματισμό του και πέρασε μπροστά από τους επισήμους.

Ο Σαϊντού Καμαρά είναι ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που ήρθε στην Ελλάδα το 2019. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο που αντιμετώπισε, όπως κάθε ανήλικος πρόσφυγας που καταφτάνει μόνος του σε μια ξένη χώρα, κατάφερε να ξεπεράσει όσα στέκονταν εμπόδιο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Έφυγε από τη χώρα του, καθώς αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα διακρίσεων και ενδοοικογενειακής βίας, φτάνοντας στην Ελλάδα, έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι γεμάτο κινδύνους.

Γράφτηκε στο σχολείο, έμαθε την ελληνική γλώσσα και έκανε νέες παρέες. Όλα έδειχναν ότι η ζωή του είχε μπει σε μια σειρά και πως είχε κάνει μια νέα αρχή. Ωστόσο, όπως φάνηκε, τα προβλήματα δεν είχαν ακόμα τελειώσει καθώς η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει φάνταζε σαν ταφόπλακα στα σχέδιά του.

Άμεσα ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς τον Σαϊντού με τους μαθητές και τους καθηγητές του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου να του συμπαραστέκονται, βοηθώντας τον σε κάθε του βήμα.

Στις 29 Απριλίου το άγχος του έλαβε τέλος, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά του για απόδοση ασύλου.

«Έχω λάβει πολλή αγάπη»

«Στην Ελλάδα έχω φτιάξει ένα κύκλο ανθρώπων που μου παρέχει ασφάλεια και είμαι περιτριγυρισμένος με αγάπη και φροντίδα τα τελευταία τρία χρόνια που ζω εδώ. Έχω λάβει πολλή αγάπη και χαρά που με βοηθά να ονειρεύομαι μια καλύτερη ζωή. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής μου, όλα αυτά θα καταστρέφονταν και θα έπρεπε να αφήσω αυτή την ασφάλεια που έχω δημιουργήσει γύρω μου και να αντιμετωπίσω δυσκολίες σε αβέβαιες συνθήκες» αναφέρει στο in ο Σαϊντού.

Όπως περιγράφει ο ίδιος, από τη στιγμή που έλαβε την απορριπτική απόφαση ένιωθε μεγάλη ανασφάλεια για την παραμονή του στην χώρα, όμως η αλληλεγγύη και η υποστήριξη τον κράτησαν αισιόδοξο. «Ήθελα να πιστεύω ότι η φωνή του κόσμου, που με υποστήριζε τόσο δυνατά, θα ακουστεί, γιατί δεν ήθελα να σκέφτομαι ότι υπάρχει περίπτωση να πρέπει να φύγω από την Ελλάδα».

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή του πιστεύει στον εαυτό του κάνοντας όνειρα για το μέλλον.

«Τα όνειρα και οι στόχοι μου μαζί με τη μεγάλη υποστήριξη από όλο μου το σχολείο, οι συμμαθητές μου, οι φίλοι μου και ο κόσμος με βοήθησαν να ξεπεράσω τη δύσκολη και αγωνιώδη περίοδο από την απορριπτική απόφαση μέχρι τώρα» αναφέρει στο in.

Το μέλλον του, όπως λέει, το φαντάζεται στην Ελλάδα μαζί με τους φίλους του, σπουδάζοντας διοίκηση επιχειρήσεων. «Θέλω να δώσω πίσω στην Ελλάδα, αυτό που μου έδωσε. Νιώθω την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου» λέει ο Σαϊντού.

Έκθετοι οι αιτούντες άσυλο

«Η χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στο Σαϊντού, αποτελεί την αρχή για να ανοίξει ένας δρόμος και για τα υπόλοιπα παιδιά. Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη που λαμβάνει τόσο από τη σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, καθώς και από όλη την ελληνική κοινωνία μαρτυρά πως είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές στο πλαίσιο ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να γίνουν άμεσα, καθώς πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Σαϊντού» αναφέρει στα Νέα η Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρος της International Rescue Committee – IRC Hellas που έχει αναλάβει την υπόθεσή του Σαϊντού από το Φεβρουάριο του 2021.

Όπως εξηγεί, «η κατάργηση της παραπομπής από τις Επιτροπές Προσφυγών για άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους το 2020, έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό και έκθετους πολλούς αιτούντες/σες διεθνή προστασία που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής».

«Ειδικότερα» συνεχίζει «σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να χτίσουν τα θεμέλια για το μέλλον τους, σε περίπτωση που η διοίκηση κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας, τότε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη διαμονή τους στην χώρα. Η ύπαρξη θεσμοθετημένης συμπληρωματικής προστασίας επιτάσσεται με βάση υποχρεώσεις διεθνών Συμβάσεων, που αφορούν κυρίως την τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».

«Χαιρόμαστε πολύ που η υπόθεση του Σαϊντού είχε θετική κατάληξη και ο ίδιος πλέον νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα, έπειτα από τρία χρόνια αβεβαιότητας. Είναι η στιγμή να εκκινήσει η συζήτηση για παρόμοιες υποθέσεις παιδιών που ενηλικιώνονται και αναγκάζονται να εκτεθούν σε επικίνδυνες συνθήκες εγκαταλείποντας τη χώρα» δήλωσε από πλευράς η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της International Rescue Committee – IRC Hellas, μέσω του δελτίου τύπου της ΜΚΟ.