Χρειάζομαι διαμέρισμα ή μονοκατοικία; Προτιμώ μια γειτονιά του κέντρου ή ένα ήσυχο προάστιο; Πολλά από τα αναγκαία ερωτήματα πριν την αγορά κατοικίας πρέπει να περιμένουν για αργότερα. Και αυτό γιατί το πρώτο ζήτημα που πρέπει να κριθεί, είναι το κατά πόσον η ίδια η επένδυση σε κάποιο ακίνητο αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για την εκάστοτε περίοδο. Από εκεί και έπειτα, όλα τα άλλα θα βρεθούν. Συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης.

Τα 3+1 ερωτήματα που θα κρίνουν αν ήρθε η στιγμή για το δικό σας σπίτι

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά ακινήτων;

Αν και θα περίμενε κανείς ότι η πανδημία του κορονοϊού, με την υψηλή μεταβλητότητα που προκάλεσε στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον θα επηρέαζε αρνητικά και τον τομέα της αγοράς ακινήτων, τα πράγματα απέχουν από αυτή την εικόνα. Η ελληνική αγορά κατοικίας παρουσιάζει σταθερά ανοδική δυναμική, ενώ μετά από μακροχρόνια πτώση στις τιμές κατοικιών σε όλη τη χώρα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια παρατηρείται άνοδος των εμπορικών τιμών τους κατά 19%.

Και οι προοπτικές εξακολουθούν να εμφανίζονται ανοδικές, με το πρώτο εξάμηνο του 2021 να φέρνει αύξηση των τιμών κατά 4%, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας να συμβάλλει σε αυτή την εικόνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε για μια νέα πτώση των τιμών ακινήτων για να προχωρήσετε σε αγορά. Καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, οι αξίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – και το ίδιο θα συμβαίνει και με εκείνη του δικού σας σπιτιού.

Πόσο συμφέροντα είναι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων;

Και από αυτή την άποψη, το τοπίο διαγράφεται ευνοϊκό. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ρίχνοντας αντιστοίχως και το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, δεν είναι απίθανο και εσείς όπως και πολλοί ακόμη πολίτες να είδατε στη διάρκεια της πανδημίας τις αποταμιεύσεις σας να αυξάνονται, αφού η ανησυχία για την γενικότερη αστάθεια οδήγησε σε παύση των καταναλωτικών συνηθειών. Απόδειξη για αυτό η ενίσχυση της αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά €10 δισ.

Όμως η συγκεκριμένη στρατηγική δεν είναι απαραίτητα η σοφότερη. Ταυτόχρονα με τα επιτόκια δανεισμού, σημαντική πτώση έχουν σημειώσει και οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη – αγγίζοντας πλέον σχεδόν το μηδέν. Έτσι η επένδυση σε κάποιο ακίνητο αναδεικνύεται και πάλι προτιμότερη λύση για πολλά νοικοκυριά.

Υπάρχουν άλλες παράμετροι που θα πρέπει να γνωρίζω;

Μπορεί εσείς να αναρωτιέστε αν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσετε σε μια επένδυση σε ακίνητο, όμως η αγορά έχει πάρει τις αποφάσεις της. Η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που επέφερε η πανδημία στην έξαρσή της έχει πλέον ανατραπεί πλήρως, και η ανοδική τροχιά στη ζήτηση κατοικιών αναμένεται να διατηρηθεί. Άλλωστε, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021 εκδόθηκαν περί τις 8.000 οικοδομικές άδειες, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2020.

Την ίδια στιγμή, έχουν δοθεί ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τη στροφή στις επενδύσεις σε ακίνητα, όπως το πάγωμα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως και τις 31/12/2022, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών έως €800.000 από την 01/10/2021 και η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για άδειες που θα εκδοθούν έως το τέλος του 2022.

Έχοντας διαπιστώσει ότι οι ευρύτερες οικονομικές και επενδυτικές συγκυρίες είναι ευνοϊκές προς μια τέτοια επένδυση, μόνο ένα ερώτημα μένει να λυθεί:

Πώς θα εξασφαλίσω την αναγκαία χρηματοδότηση;

Φυσικά, σχεδόν κανείς δεν έχει εξ αρχής διαθέσιμο το ποσό που χρειάζεται για να αποκτήσει τη δική του κατοικία. Εξάλλου, και οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σήμερα ιδιοκτήτες ακινήτων, τα κατάφεραν μέσα από κάποιο χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο. Με την αγορά να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, εύκολα θα εντοπίσετε ένα στεγαστικό δάνειο που να ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Για παράδειγμα, μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας, που τα τελευταία 180 χρόνια έχει υποστηρίξει τους περισσότερους Έλληνες στην προσπάθειά τους να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, αρκεί για να εντοπίσετε πολλαπλές Στεγαστικές Λύσεις.

Αφού βρείτε το στεγαστικό δάνειο που σας ταιριάζει, ανάμεσα σε επιλογές με σταθερό/μικτό ή κυμαινόμενο επιτόκιο και ανταμοιβή των συνεπών δανειοληπτών, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη διαδικασία λήψης του σε έξι απλά βήματα: Ενημέρωση, αίτηση, προέγκριση, οριστική έγκριση, υπογραφή σύμβασης και εκταμίευση.

Και αν δυσκολεύεστε να διακρίνετε ποιο ταιριάζει στις ανάγκες σας, η Εθνική Τράπεζα έχει προβλέψει για τη δημιουργία ηλεκτρονικών εργαλείων που σας βοηθούν να εκτιμήσετε το ύψος των δόσεων βάσει των δικών σας ξεχωριστών χαρακτηριστικών.

Εκτός από τη μακροχρόνια παράδοση αξιοπιστίας και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει – πάντα σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία του προσωπικού της – η Εθνική έχει να προτείνει και μια μεγάλη ποικιλία στεγαστικών προγραμμάτων, τα οποία προσφέρουν:

  • Ποσοστό χρηματοδότησης έως και 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου
  • Δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου από 2,80% για 10, 15, 20, 25, 30 έτη
  • Δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης (ολικής ή μερικής) χωρίς επιβαρύνσεις
  • Διάρκεια δανείου έως και 40 έτη για χαμηλότερη δόση
  • Ευελιξίες αποπληρωμής (αρχική περίοδος καταβολής μόνο τόκων για τα πρώτα 1 ή 2 έτη, παράλειψη καταβολής 1 δόσης ανά έτος, εάν το επιθυμείτε)
  • Ευέλικτες διαδικασίες /δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης μέσω Internet Banking
  • Επιπλέον χρηματοδότηση για τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης με ευνοϊκούς όρους (Προσωπικό Δάνειο ΕΞΠΡΕΣ με μηδενικά έξοδα & έκπτωση στο επιτόκιο)

Φτάνει να επισκεφθείτε ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για να ενημερωθείτε αναλυτικά από το εξειδικευμένο προσωπικό για τα χαρακτηριστικά του δανείου που σας ταιριάζει και να υποβάλετε την αίτησή σας.

Ανακαλύψτε τον δρόμο για το δικό σας σπίτι εδώ.