Να καταρρίψει τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης για κατάργηση του 8ώρου και αντεργατικές ρυθμίσεις προσπάθησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του πολυαναμενόμενου εργασιακού νομοσχεδίου, δηλώνοντας ευθύς εξαρχής ότι το 8ωρο, το 5ημερο και το 40ωρο κατοχυρώνεται ρητά και νομοθετικά με το νέο νομοσχέδιο,

Το νομοσχέδιο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου, αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις που θα διατυπωθούν σε αυτή, να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Ο υπουργός μίλησε για 10 μεγάλες αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο εκσυγχρονίζοντας και προσαρμόζοντας την αγορά εργασίας στις νέες συνθήκες της τηλεργασίας και των νέων απαιτήσεων.

Όπως επισημάνθηκε, στην παρουσίαση, το νομοσχέδιο αποτελεί πρώτα από όλα παρέμβαση επικαιροποίησης της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 1982. Όταν οι δομές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετικές από ότι σήμερα και δεν υπήρχαν το Διαδίκτυο, η τηλεργασία, οι συνεργατικές πλατφόρμες.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επιχειρεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία που έχουν έρθει με ένταση στο προσκήνιο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εργασίας εξήγησε τι εξυπηρετεί και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το ευέλικτο 8ωρο με διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και τι προβλέπεται για αύξηση υπερωριών, δημιουργία Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, ρύθμιση της τηλεργασίας, μέτρα κατά των απολύσεων, της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, αύξηση άδειας πατρότητας, προστασία των εργαζομένων στη διανομή, όπως courier κ.α.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που επικεντρώνουν κυρίως στις ρυθμίσεις για το ελαστικό ωράριο, τις απολύσεις, τις υπερωρίες και την λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές.

«Οι 10 μεγάλες αλλαγές»

Για ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων μέσα από 10 μεγάλες αλλαγές, μιλά το υπουργείο Εργασίας.