«Σήμερα υπέγραψα με τον Άδωνι Γεωργιάδη την Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων εστίασης που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει Παρασκευή 14/5 και ώρα 10:00 και μέχρι 30/7 και ώρα 15:00».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Αιτήσεις από 14 Μαΐου

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων της κρατικής ενίσχυσης του Κλάδου της Εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31 Ιουλίου.

Με την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο κάθε δικαιούχος, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού της χρηματοδότησης με τιμολόγια και αποδείξεις θα μπορεί να αιτηθεί ποσό ανάλογο με τις ανάγκες του. Η υποβολή των τιμολογίων για την επιδότηση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΓΣΕΒΕΕ: Θετική η απόφαση για τα ενοίκια Μαΐου

Σε θετική κατεύθυνση για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά, εκτιμά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ότι βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης για την παράταση της ρύθμισης για τα μειωμένα ενοίκια και το μήνα Μάιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές ή θεωρούνται πληττόμενες αλλά και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα για την εστίαση ύψους 330 εκατ. ευρώ.

«Η ενεργοποίηση του προγράμματος για την εστίαση, αλλά και η επέκταση της ρύθμισης για τα ενοίκια και το Μάιο, είναι σε θετική κατεύθυνση ωστόσο δίνουν μια μικρή ανάσα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες για περισσότερο από ένα εξάμηνο παρέμειναν κλειστές συσσωρεύοντας χρέη τα οποία σύντομα θα κληθούν να εξυπηρετήσουν.

Είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να συνεχίσει να ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Πάγια θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα και σε άλλους κλάδους που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ θα πρέπει να εξετάσει και να θέσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της διαγραφής των χρεών που γεννήθηκαν εντός της πανδημίας και απειλούν την βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων», δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.