O Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ με την ταινία του «Another Round» αναδείχθηκε μεγάλος νικητής στην τελετή απονομής των 33ων Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τώρα η ταινία, είναι, δικαίως, υποψήφια για Όσκαρ, εκπροσωπώντας επάξια την ανερχόμενη κινηματογραφικά Δανία.

Μια ομάδα παλιών φίλων διδάσκει σε ένα τοπικό λύκειο. Ο Martin (Mikkelsen) είναι καθηγητής ιστορίας, παντρεμένος με δύο παιδιά, που έχει χάσει κάθε ενθουσιασμό τόσο για την οικογενειακή ζωή του όσο και για την διδασκαλία του και τους μαθητές του.

Μια νύχτα βγαίνει με τους φίλους του, ο ένας εκ των οποίων αναφέρει μια περίεργη ιδέα: βασισμένος στο έργο του ψυχίατρου Skarderud, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους κάτω του επιθυμητού ορίου (0,05%), όριο που πρέπει να φτάσουν για να επιτύχουν μια σωρεία θετικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η αυξημένη κοινωνικότητα, η χαλάρωση, η μείωση του στρες και των αναστολών κλπ.

Ο Martin, σε συνεχή απογοήτευση με την μετριότητα της ζωής του, αρχίζει και εφαρμόζει αυτήν την θεωρία, πίνοντας στο σχολείο. Σύντομα οι τέσσερις φίλοι ξεκινούν ένα πείραμα, δηλαδή να διατηρούν διαρκώς το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους άνω του 0,05% και να δουν τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό στην καθημερινότητά τους.

Πράγματι, ο Martin γίνεται πιο διασκεδαστικός, προσελκύει τους μαθητές του στο μάθημα με πιο ψυχαγωγικές παραδόσεις, ενώ καταφέρνει και αναζωπυρώνει για λίγο τις οικογενειακές του σχέσεις. Όλα όμως αυτά αρχίζουν και κλονίζονται, όταν το παρεάκι αποφασίζει να αυξήσει την δόση αλκοόλ, πιέζοντας προς επικίνδυνα όρια. Οι επιπτώσεις-για κάποιους τραγικές- δεν αργούν να φανούν…

Το Another Round έχει δυνατές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Mikkelsen και τον Thomas Bo Larsen, οι οποίοι και οι δύο έχουν ξανασυνεργαστεί με τον Vinterberg (ο πρώτος στο εκπληκτικό The Hunt και ο δεύτερος στο επίσης αριστουργηματικό “Festen”).

Ο Δανός σκηνοθέτης επίσης χρησιμοποιεί μια διαρκώς κινούμενη κάμερα, προφανώς επηρεασμένος από το παρελθόν του ως πρωτοπόρου του κινηματογραφικού Δόγματος 95 (μαζί με τον άλλον μεγάλο Δανό, τον Lars von Trier). Έτσι, σκηνοθεσία και ερμηνείες δημιουργούν μια συνεχή ένταση που ξεσπάει σε κωμικοτραγικά σκηνικά.

Έτσι, το Another Round πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς που πέρασε αποδεικνύοντας την πάντα φρέσκια και διορατική ματιά του Vinterberg.