Το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έφραξε τη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει καθηλωμένο, με τις επιχειρήσεις για την αποκόλλησή του να συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

Οπως έγινε γνωστό οι εκσκαφείς χρειάζεται να αφαιρέσουν 20.000 κυβικά μέτρα άμμου από το σημείο που έχει κολλήσει το πλοίο.

Το Ever Given  έφραξε τη διώρυγα την Τρίτη, καθώς αντιμετώπισε ισχυρούς ανέμους που το έκαναν να γυρίσει διαγώνια και να κλείσει από άκρη σε άκρη το σημείο.

Πηγή εικόνας: cnn.com

Οι εκσκαφείς, σύμφωνα με το cnn.com, πρέπει να σκάψουν σε βάθος 12-16 μέτρων στην άμμο για να απελευθερωθεί το πλοίο και να μπορεί να μετακινηθεί. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη για την χρονοβόρα διαδικασία και το κλείσιμο της διώρυγας.

Το πλοίο έχει μάκρος 400 μέτρα και πλάτος 59, ενώ ζυγίζει 224.000 τόνους. Mεταφέρει πάνω του 20.000 κοντέινερ και η ρυμούλκησή του καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

Οικονομικές ζημιές

Το τεράστιο πλοίο, είναι τόσο μεγάλο σε ύψος όσο το Empire State building,  εμποδίζοντας τη διέλευση των πλοίων από την διώρυγα, του Σουέζ, τον πιο σημαντικό εμπορικό δρόμο του κόσμου που ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα και αυτό το περιστατικό έχει συνέπειες στο διεθνές εμπόριο.

Η ζημιά στο Σουέζ, υπολογίζεται σε σχεδόν 10 δισ. δολάρια ημερησίως, την ώρα που δεκάδες 160 είναι πλοία αποκλεισμένα και η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε.