Ο ζεστός ήχος των ξύλινων πνευστών συναντά το λαμπερό ηχόχρωμα του σαξόφωνου σε μια… ανατρεπτική συναυλία που προσεγγίζει τo ιταλικό και γαλλικό Μπαρόκ αλλά και την  Αναγέννηση, με όργανα της εποχής μας.

Και μάλιστα όχι με κλασικό κουιντέτο πνευστών, αλλά με reed quintett, δηλαδή ένα σχήμα, στο οποίο το σαξόφωνο αντικαθιστά το κόρνο, ενώ το μπάσο κλαρινέτο παίρνει τη θέση του φλάουτου! Η πρωτότυπη ιδέα ανήκει στο Ventus Ensemble, που παρουσιάζει στις 27 Ιανουαρίου (8:30 μ.μ.) ως Ventus Quintett, τη συναυλία Τhe Reed Project, η οποία θα μεταδοθεί σε δωρεάν live streaming μέσω του site του Μεγάρου και της σελίδας του στο fb στο πλαίσιο του Μegaron Online.Tο γνωστό σύνολο αποτελείται από τους: Κώστα Γιοβάνη (όμποε, αγγλικό κόρνο), Σπύρο Τζέκο (κλαρινέτο), Κώστα Τζέκο (μπάσο κλαρινέτο), Δημήτρη Ντακοβάνο (φαγκότο) και Guido De Flaviis [Γκουίντο Ντε Φλάβιις] (σαξόφωνα).

Οι πέντε μουσικοί έχουν επιλέξει για τη συναυλία τους έργα σε μεταγραφή για κουιντέτο πνευστών που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμά τους, δύο γοητευτικά έργα της προκλασικής εποχής,  η Σουίτα La Triomphante του Jean-Philippe Rameau [Ζαν-Φιλίπ Ραμώ] (1683-1764) και η Σονάτα La Folia, έργο 5, αρ. 12 του Archangelo Corelli [Αρκάντζελο Κορέλλι] (1653-1713). Θα ερμηνεύσουν επίσης μια μπαλάντα του Johannes Ockeghem [Γιοχάννες Όκεγχεμ] (1410-1497), ενός από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της λεγόμενης Γαλλοφλαμανδικής Σχολής, και ένα μαδριγάλι του Carlo Gesualdo [Κάρλο Τζεζουάλντο] (1566-1613), φημισμένου ιταλού συνθέτη του 16ου αιώνα. Οι μετάγραφες όλων των συνθέσεων έχουν γίνει από τον πολυβραβευμένο oλλανδό σαξοφωνίστα και ενορχηστρωτή Raaf Hekkema [Ράαφ Χέκκεμα] για το Calefax Reed Quintet.

Το Ventus Quintet…

… σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 2005, αρχικά ως κουιντέτο ξύλινων πνευστών. Ωστόσο, η ανάγκη για διεύρυνση του ρεπερτορίου οδήγησε τα μέλη του στη δημιουργία του Ventus Ensemble, την άνοιξη του 2012, με την προσθήκη ενός κουιντέτου χάλκινων πνευστών, πιάνου, κρουστών και ηλεκτρονικών μέσων. Το σύνολο έχει κάνει ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και συνεργάζεται συχνά με κορυφαίους θεσμούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ έχει διδάξει και σε διετές πρόγραμμα masterclass. Έχει λάβει μέρος στα Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και Τεχνών Κέρκυρας καθώς και στο ΚΟΘ Underground, ενώ, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», συμμετείχε στην οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση της 12ης και της 13ης Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, ενός ετήσιου θεσμού που διοργανώνεται με επιτυχία στην Κέρκυρα από το 2003. Το ρεπερτόριό του απαρτίζεται από τα σημαντικότερα έργα για διάφορους συνδυασμούς συνόλων πνευστών και από δημιουργίες σύγχρονων συνθετών, όπως ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος και ο Κορνήλιος Σελαμσής,  –μια πρακτική την οποία στηρίζει και προωθεί. Τον Μάιο του 2016, το Ventus Ensemble έκανε την πρώτη του ηχογράφηση με το έργο «Circular Argument» του Α. Λιβιτσάνου (Decca Classics).