Αδειάζει η κλεψύδρα για τους φορολογούμενους που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Εφορία καθώς λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου καλούνται να κλείσουν 11 φορολογικές εκκρεμότητες. Εκτός από την πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ρυθμίσεων που «τρέχουν» πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλουν ή να στείλουν με email ή κούριερ στη ΔΟΥ τους χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2019, για αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν στην ώρα τους, για τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που δεν είδαν φέτος, παρά τη μείωση τζίρου που έχουν υποστεί λόγω πανδημίας.

Αύριο Πέμπτη κλείνει και το παράθυρο της δεύτερης ευκαιρίας που άνοιξε για να επανενταχθούν στις 100 και 120 δόσεις όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις τους. Ηδη οι λογιστές έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει έναν μήνα παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που λήγουν την τελευταία ημέρα του 2020 και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021, αίτημα το οποίο εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο. Οι φορολογικές εκκρεμότητες που έχουν να τακτοποιήσουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι είναι οι εξής:

 

 1. Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους και δεν είδαν με την υποβολή της αρχικής φορολογικής δήλωσης να έχει μειωθεί έως και 100% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για να κερδίσουν ακόμη και μηδενισμό της προκαταβολής.
 2. Ραβασάκια με έξτρα φόρο για εισοδήματα του 2014. Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014, τα οποία δεν είχαν δηλώσει το 2015, ο οποίος υπολογίστηκε κατ' εκτίμηση, θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
 3. Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2017: Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση από εργαζόμενους που τους καταβλήθηκαν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το έτος 2017.
 4. Αναδρομικά: Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.
 5. Δεύτερη ευκαιρία για τις 100 και 120 δόσεις: Οσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο, προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επανένταξης πληρώνοντας ταυτόχρονα τη δόση του Δεκεμβρίου.
 6. Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού: Για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος, η υποβολή της φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται έως το τέλος του έτους.
 7. Δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν: Οι κληρονόμοι φορολογουμένων οι οποίοι απεβίωσαν το 2019 θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφα στη ΔΟΥ τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που είχε αποκτήσει ο φορολογούμενος μέχρι την ημερομηνία που απεβίωσε.
 8. Δηλώσεις COVID: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν  λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου - Αυγούστου. Μέχρι και την Πέμπτη θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση COVID για τη μείωση του ενοικίου μηνός Νοεμβρίου
 9. Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα. Λήγει ο χρόνος για την υποβολή αίτησης αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.
 10. ΕΝΦΙΑ: Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.
 11. Φόρος εισοδήματος: Μέχρι και την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από