Ενθαρρυντικά νέα επιφύλασσε η σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα, αφού φαίνεται ότι λίγο πριν μπούμε στην 5η εβδομάδα του lockdown, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση, αν και ακόμα βρισκόμαστε μακριά από αυτό που θα ήθελαν οι επιστήμονες για να δώσουν το πράσινο «φως» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, σιγά σιγά και με πολύ σταθερά βήματα να φαίνεται το φως στο τούνελ του κοροναϊού, τουλάχιστον όσον αφορά τη διασπορά και τις νέες μολύνσεις από τον φονικό ιό. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το άλλο κομμάτι: Αυτό των διασωληνωμένων και των θανάτων, τα οποία συνθέτουν την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο πιέζεται ασφυκτικά.

Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, πως σήμερα νοσηλεύονται στη χώρα περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι ελαφρά μειωμένος και έχουμε περίπου 360 εισαγωγές καθημερινά.

Αυτός είναι και ο λόγος που το lockdown παρατάθηκε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ οι συζητήσεις για άνοιγμα της χώρας διεξάγονται «δειλά», αφού τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται πως μια «άτσαλη» άρση του lockdown θα οδηγήσει πιθανώς σε μια νέα έξαρση και ίσως ένα τρίτο κύμα του φονικού ιού.

Διαβάστε επίσης: Δρομολογούν άνοιγμα κομμωτηρίων στις 11 Δεκεμβρίου και λιανεμπορίου στις 14

Ενθαρρυντικά νέα

«Είναι πλέον ακόμα πιο ξεκάθαρο, ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων, που υπολογίζεται στα 1.750 την ημέρα» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η κ. Παπαευαγγέλου.

«Η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες, όμως, όπως είναι η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων» υπογράμμισε η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφονται από την μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

Ωστόσο, όπως εξήγησε αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμα, όπως ανέφερε, η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους, ωστόσο, ρυθμούς.

«Συγκεκριμένα, τόσο στην Αττική όσο και την Θεσσαλονίκη, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1 και στις δυο Περιφέρειες, με την Αττική να διατηρεί ελαφρώς χαμηλότερο από την Θεσσαλονίκη, με βάση όμως τον αριθμό νέων διαγνώσεων. Με βάση τον αριθμό των διασωληνώσεων, η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι πιο κάτω από την Αττική» εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Από την εργασία στην οικογένεια – Τι είναι το «πινγκ πονγκ» διασποράς του κοροναϊού

Τίποτα δεν έχει τελειώσει

Ωστόσο και οι δύο έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως αν χαλαρώσουμε τώρα, θα καταστρέψουμε όλη την προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές, ας το πούμε, πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας» συμπλήρωσε.

Ακόμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «ο Δεκέμβριος είναι κάθε χρόνο ένας δύσκολος μήνας με αύξηση των ιώσεων, αλλά και πολλές υποχρεώσεις για όλους μας. Φέτος θα είναι αρκετά διαφορετικός αλλά και πολύ πιο δύσκολος γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης λόγω του lockdown. Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι, όπως έχουμε συνηθίσει. Ας σχεδιάζουμε όμως από τώρα διαφορετικά αυτά τα φετινά Χριστούγεννα και ας είναι κάτι που όλους μας, μάς στεναχωρεί πολύ».

«Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί βαρύ προφίλ νοσηρότητας, με τις διαγνώσεις των 40-65 και των άνω των 65 να έχουν την υψηλότερη επίπτωση. Ωστόσο, να παρατηρήσω ότι στις τελευταίες τρεις μέρες βλέπουμε μια μικρή σχετική υποχώρηση στις διαγνώσεις των άνω των 65» είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας διατηρείται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πάλι τις Περιφέρειες Πιερίας, Δράμας, Σερρών και Πέλλας, ενώ υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας» συμπλήρωσε.

«Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ήθελα να παρακαλέσω ξανά όλους, αλλά κυρίως όσους βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις και χωριά, αν και γνωρίζω πόσο κουρασμένοι είστε, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά σας. Ίσως επειδή βρίσκεστε μακριά από τις μεγάλες πόλεις, να αισθάνεστε ότι είστε ασφαλείς, ότι ο ιός δεν σας αφορά. Δυστυχώς, ο ιός μας αφορά όλους αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ. Να φοράμε τις μάσκες και να αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες συναντήσεις με ανθρώπους που δεν μένουμε στην ίδια στέγη. Προστατεύουμε τους ηλικιωμένους της οικογένειας μας, τηλεφωνούμε να δούμε τι κάνουν και ενημερώνουμε για το πώς πρέπει να προστατευθούν. Τους μιλάμε από απόσταση, τους βλέπουμε αν είναι ανάγκη από κοντά, πάντα με μάσκα και καλό αερισμό» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Διαβάστε επίσης: Κλειστά τα χερσαία σύνορα για όσους βρεθούν θετικοί στον κοροναϊό – Πάνω από 16.000 ενεργά κρούσματα

«Έρχεται 3ο κύμα»

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Νίκολας Χρηστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Όπως είπε, ο κοροναϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.

Ο κ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του.

Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.

Είπε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2021, διαφαίνεται πως θα είναι δυνατό να τονωθεί ο τουρισμός περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι 2020, αν και όχι στα επίπεδα του 2019 – άποψη που, όπως ανέφερε, μετέφερε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, εκτίμησε ότι το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν έπαιξε ρόλο στην πυροδότηση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Ακόμη ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει καλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά της και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Για τους θανάτους από Covid-19 της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περίπου 100 τη μέρα, επεσήμανε ότι η χώρα μας συγκριτικά με άλλες, όπως η Σουηδία ή η Πορτογαλία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση.

Από τους πολίτες κυρίως, τόνισε, εξαρτάται, αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα, όπως και στο πρώτο κύμα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μειωμένα για ακόμα μια μέρα εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, τη στιγμή που μικρή μείωση παρουσίασαν τόσο οι διασωληνωμένοι, όσο και οι θάνατοι.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, 1.667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες το ιικό φορτίο παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλό.

Από τα 1.667 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 367 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 316 κρούσματα.

Την ίσια στιγμή 93 κρούσματα καταγράφηκαν στην Πιερία, ενώ 79 στην Ημαθία.

Αναλυτικότερα:

  • 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
  • 367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
  • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
  • 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
  • 36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πάνω από 113.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113.185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες, ενώ 4.966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.