Σε διπλωματικά τεχνάσματα προκειμένου να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα με προφανή στόχο να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων.

Το Oruc Reis αναμένεται να ολοκληρώσει τη δραστηριότητά του στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πριν τη λήξη της σχετικής Navtex στις 29 Νοεμβρίου και η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στο λιμάνι της Αττάλειας να εκληφθεί ως κίνηση καλής θέλησης από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την επικείμενη Συνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ακριβώς για τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρακτικά, στις 29 Νοεμβρίου λήγουν οι προγραμματισμένες έρευνες δύο διαστάσεων (σύμφωνα με την Τουρκία), ως εκ τούτου, η μη συνέχιση των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» ήταν δεδομένη και αυτή η πραγματικότητα ήταν γνωστή και αναμενόμενη στην Αθήνα. Ολα αυτά συμπίπτουν και με την «επίθεση φιλίας» στην οποία επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος, τόσο διά των δηλώσεών του, όσο και μέσω της αποσοτλής στις Βρυξέλλες του στενού του συνεργάτη, Ιμπραήμ Καλίν, με τον ίδιο σκοπό.

Όοσν αφορά τις επαφές του Καλίν στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πέτερ Στάνο, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι «η Ε.Ε. έχει υπάρξει σαφής σχετικά με τις προσδοκίες της, αυτό μεταφέρθηκε επίσης την Παρασκευή. Η προσδοκία είναι η αποκλιμάκωση. Οι ηγέτες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο, βασικά σε λίγες ημέρες, ώστε να εξετάσουν και να επαναξιολογήσουν τι έχει πράξει η Τουρκία ώστε η Ε.Ε. να μπορέσει να προχωρήσει στην οδό της θετικής ατζέντας και της εμπλοκής και της εκ νέου εμπλοκής σε εποικοδομητικό διάλογο, ή αν θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές, όπως αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου».

Ο κ. Στάνο πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. έχει εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της με την Κύπρο και την Ελλάδα πολλές φορές σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας». Απαντώντας σε ερώτημα περί πιθανότητας επανέναρξης των διερευνητικών, ο κ. Στάνο είπε ότι «κάνουμε τις αναγκαίες επαφές με τους Τούρκους εταίρους μας, μεταφέρουμε τις προσδοκίες μας… σε διμερή θέματα, πρέπει να ρωτήσετε τους δρώντες που εμπλέκονται». Ως προς το «άνοιγμα» του κ. Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη, ο κ. Στάνο επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να δείξει έμπρακτα τις προθέσεις της, «για το αν επιθυμεί την αποκλιμάκωση ή προτιμά να επιμείνει στην πορεία την οποία ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες».

Το ίδιο επιφυλακτικός εμφανίζεται και η Γαλλία η οποία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, θεωρεί ότι «δεν αρκεί το ότι εδώ και δυο-τρεις ημέρες υπάρχουν καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν. Χρειάζονται πράξεις. Αυτή είναι η θέση μου και, φυσικά, η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Θα κρίνουμε βάσει των πράξεων».

Ο Ερντογάν έχει επαναλάβει την ίδια τακτική

Οι εξελίξεις με το Oruc Reis και η χείτρα φιλίας του Ερντογάν προς την Ευρώπη είναι μια τακτική που εν πολλοίς ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν επίσης έβλεπε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πλησιάζουν απειλητικά.

Στη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο την Τουρκία την 1η Οκτωβρίου, δεν ελήφθησαν μέτρα κατά της Αγκυρας, μετά τις δεσμεύσεις της για διάλογο και έναρξη των διερευνητικών επαφών, κατόπιν και της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας του Βερολίνου, ξαθώς το Oruc Reis ανακληθεί στο λιμάνι της Αττάλειας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Θεωρώντας ότι η τουρκική πολιτική αλλάζει οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν λάβει μέτρα και οι δύο πλευρές άρχισαν να αναζητούν ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Στις 6 Οκτωβρίου έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν και δύο ημέρες μετά οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν σύντομο τετ α τετ το οποίο όπως αποδείχτηκε ήταν ατελέσφορο καθώς λίγες ημέρες μετά, στις 12 Οκτωβρίου το Oruc Reis επέστρεψε στα νότια του Καστελλόριζου και μάλιστα σε απόσταση μόλις 6 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς έκτοτε η Άγκυρα έχει επιτείνει τις αξιώσεις της, με την επανάληψη των ισχυρισμών περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την περασμένη εβδομάδα.

Προκλητικός Τσαβούσογλου κατά ΕΕ και Ελλάδας

Παρά την τακτική προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταφέρθηκε σήμερα τόσο κατά της Ελλάδας όσο και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τα λάθη της» δήλωσε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, καλώντας την ΕΕ να «κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γενί Ακίτ, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο ομοσπονδίας του Κυπριακού».

Ανέφερε, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες, είναι και η Τουρκία έτοιμη, ενώ υποστήριξε πως οι αντιρρήσεις της Ελλάδας για τις έρευνες του Oruc Reis δεν έχουν αξία.

Μάλιστα, είπε πως τυχόν αρνητική για την Άγκυρα απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα βλάψει την ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας και τόνισε ότι οι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία βρίσκονται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Σκληρή απάντηση Δένδια: Η Τουρκία δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο

Τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έσπευσε να καταδικάσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο ότι δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να υπάρξει διάλογος, αλλά και ότι «αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ».

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, η οποία είναι ενδεικτική της στάσης που θα ακολουθήσει η Αθήνα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας» και «δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα και η γείτονα δεν ανταποκρίθηκε.

«Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική «θετική» χειρονομία θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς» τονίζει ο έλληνας ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. «Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».