To δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα έφερε και αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, δημιουργώντας φόβους για σημαντική επιφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην 13η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid για την Ελλάδα, η οποία αφορά στην περίοδο 27 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε η αύξηση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως «τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα)».

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 41. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (24.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, ανεβαίνει και ο δείκτης της μέσης ηλικίας των νοσούντων με κοροναϊό στα 39 έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι άρχισαν να μεταδίδουν τον ιό και πάλι στους πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία.

«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε ο κ. Γώγος κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Το ίδιο ανέφερε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί».

Καραδοκεί ο κοροναϊός σε κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας

Χωρίς έλεος εισβάλει ο κοροναϊός σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, με τη μεταδοτικότητά του να χτυπάει κόκκινο και να κοστίζει τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας.

Μέσα σε λίγες ώρες δύο ακόμη ηλικιωμένοι που προσβλήθηκαν από κοροναϊό μέσα σε οίκο ευγηρίας έχασαν τη ζωή τους. Αγωνία και για τους 20 ηλικιωμένους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, στο γηροκομείο στο Μαρούσι.

Στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα προστέθηκε μια 75χρονη που φιλοξενούταν σε οίκο ευγηρίας στην Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 23 άτομα που φιλοξενούταν στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό. Άλλοι 2 προέρχονται από το κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων στον Εύοσμο. Μια 92χρονη, από το εν λόγω γηροκομείο κατέληξε το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Κρίσιμο είναι το επόμενο 10ημερο καθώς οι επιστήμονες θέλουν να δουν τα περιστατικά μολύνσεων να μειώνονται πριν το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως πριν μπούμε στην καρδιά του φθινοπώρου.

Η ενημέρωση της Κυριακής – Πάνω από 11.000 κρούσματα

Αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες εμφανίστηκαν σήμερα τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στην τήρηση των μέτρων, αλλά και στο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο διενεργούνται λιγότερα μοριακά τεστ λόγω της αδυναμίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 144 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.524, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, ενώ 2.245 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.017 (43.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 284 θανάτους συνολικά στη χώρα. 106 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Αναφορικά με την κατανομή των κρουσμάτων, από τα 119 εγχώρια κρούσματα, τα 20 συνδέονται με συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως κάθε μέρα η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα, μετρώντας 51.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 9 κρούσματα, ενώ ίδιο αριθμό κρουσμάτων μετρούν Πέλλα και Πιερία.

Τέλος, στο Ηράκλειο εντοπίζονται 7 κρούσματα και στην Κοζάνη 6.

Αναλυτικά:

 • 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
 • 51 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 9 κρούσματα στη  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
 • 1 κρούσμα από Π.Ε. Ζακύνθου
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με συρροή
 • 9 κρούσματα στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
 • 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από