Με προσφορές άνω των 15,75 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερες από 6 φορές.

Το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, αποκλιμακώθηκε λόγω της ιδιαίτερα υψηλής προσφοράς για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης).

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και αρχική τιμή-στόχος είχε δοθεί το επιτόκιο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,65-1,7%.

Σημειώνεται πως οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ο στόχος του Δημοσίου να είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊου, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ωστόσο, η Αθήνα θα αντλήσει τελικώς ένα ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ένας από τους επικεφαλής διαχειριστές στο Reuters.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι αυξάνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ. H Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με εκδόσεις 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.