Τις δραματικές στιγμές της διαφυγής από το φλεγόμενο αεροσκάφος μετά τη συντριβή του σε κατοικημένη περιοχή του Καράτσι περιέγραψε ένας από τους δύο επιζώντες τού δυστυχήματος, καθώς και η αδερφή του άλλου επιζώντα.

Ο Μουχαμάντ Ζουμπαΐρ  θυμάται τις πρώτες στιγμές μετά τη συντριβή του αεροσκάφος, τη μυρωδιά των καυσίμων και τις φωνές των άλλων επιβατών καθώς η καμπίνα τυλιγόταν τις φωτιές.

Καθώς προσπαθούσε να λύσει τη ζώνη του, η φωτιά έφτασε κάτω από το κάθισμά του. «Είδα ένα φως και πήγα προς αυτό. Έφτασα σε μία τρύπα και πήδηξα στο φτερό και έπειτα στο έδαφος», περιγράφει.

Το Airbus των Πακιστανικών Αερογραμμών μετέφερε 99 επιβάτες. Είχε απογειωθεί από τη Λαχώρη και συνετρίβη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στο Καράτσι, μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν ανακοινώσει το θάνατο 97 ανθρώπων. Τα περισσότερα πτώματα έχουν καεί σε τέτοιο βαθμό, που μόνο 19 από αυτά αναγνωρίζονταν εύκολα.

Περίπου 20 σπίτια στην πυκνοκατοικημένη γειτονία Model Colony στο Καράτσι καταστράφηκαν από την συντριβή. Σύμφωνα με τον Guardian, δεν σκοτώθηκε κανείς από όσους βρίσκονταν στο έδαφος. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν από σοβαρά εγκάυματα.

Ο Ζουμπαΐρ, μηχανικός 24 ετών, μίλησε στον Guardian από το νοσοκομείο στο Καράτσι, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια. Είπε ότι στην αρχή νόμιζε ότι απλά υπήρχαν αναταράξεις, αλλά όσο πλησίαζαν στο έδαφος κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Πλησιάσαμε στο έδαφος δύο φορές, αλλά μετά για κάποιο λόγο το αεροπλάνο δεν μπορούσε να σταματήσει και πήγαινε πάνω πάλι».

«Σώθηκε από θαύμα»

Ο δεύτερος επιζών είναι ο Ζαφάρ Μασούντ, πρόεδρος της τράπεζας της Πουτζάμπ (Punjab Bank). Επέζησε με σπασμένο χέρι και μερικούς μώλωπες.

Η αδερφή του είπε ότι είναι θαύμα που επιβίωσε. «Το μόνο που θυμάται είναι οι αναταράξεις και μετά έχασε τις αισθήσεις του. Νομίζω ότι κάπως το κάθισμά του πετάχτηκε έξω από το αεροπλάνο, γιατί τον βρήκαν μακριά από τα συντρίμμια και τη φωτιά».

«Και μετά εμφανίστηκαν άνθρωποι κοντά του, είτε κάτοικοι είτε διασώστες. Ήταν ήρωες. Τον κούνησαν και τον βοήθησαν να σηκωθεί και τότε κατάλαβε ότι είχε σπάσει το χέρι του αλλά ήταν ζωντανός».

Το αεροπορικό δυστύχημα συνέβη τις παραμονές του μουσουλμανικού φεστιβάλ Ίντ αλ-Φιτρ, οπότε και πολλοί Πακιστανοί ταξιδεύουν για να επισκεφτούν συγγενείς τους. Για 97 οικογένειες, όμως, θα είναι περίοδος πένθους…

Όταν ο 38χρονος Ουσάμα Κουρέσι έμαθε ότι ο φίλος του Ζάιν Πολάνι ήταν στην πτήση, έτρεξε στο κοντινότερο νοσοκομείο και έμεινε έξω από το νεκροτομείο για 7 ώρες, περιμένοντας νέα και βλέποντας τις σορούς να φτάνουν η μία μετά την άλλη.

«Τα πρώτα 15 πτώματα που έφεραν, ήταν ολόκληρα ή σε δύο κομμάτια. Μετά όμως, ήταν απλά καμένα και σε κομμάτια», περιγράφει.

Η σορός του φίλου του δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα.