Συναγερμός σήμανε σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, καθώς η ιχνηλάτηση ασθενούς θετικού στον κοροναϊό αποκάλυψε 28 ακόμη κρούσματα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, με βάση τα δείγματα που είχαμε πάρει εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κοροναϊού.

Από τα 28 κρούσματα, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, τα 11 εργαζομένους, ενώ τα τέσσερα είναι τα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα από 45 ακόμη δείγματα που ελήφθησαν και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των υπευθύνων και έστειλε αυστηρό μήνυμα στις δομές υγείας που δεν τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. «Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπονται» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό. Σωτήρης Τσιόδρας. έκανε λόγο σε αυστηρό τόνο για «απρόσεχτη συμπεριφορά των λίγων» και μάλιστα σε υγειονομικές δομές, που θέτουν σε κίνδυνο, όπως είπε, τους πολλούς.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κρούσματα στην κλινική καταγράφηκαν έπειτα από ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε σε ασθενή θετικό στον ιό, ο οποίος είχε πάει για αιμοκάθαρση την προηγούμενη εβδομάδα στην εν λόγω κλινική, παρουσίασε όμως πυρετό με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς, έγινε το τεστ και βγήκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ ακολούθησε η ιχνηλάτηση των επαφών του.

https://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27369&subid=2&pubid=38573336

Συναγερμός και σε δομή Υγείας στα νότια προάστια

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε δεύτερη περίπτωση δομής υγείας, αυτή τη φορά στα νότια προάστια. Όπως είπε, την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας το οποίο και κατέληξε.

Έγινε έλεγχος σε 130 εργαζομένους εκ των οποίων ως τώρα τα 92 αρνητικά. Σήμερα θα γίνει έλεγχος και στους τρόφιμους, σημείωσε.

Παράταση των μέτρων – Σταδιακά η επιστροφή στην καθημερινότητα

Σε ό, αφορά στα μέτρα περιορισμού για την πανδημία του κοροναϊού, ανακοίνωσε -όπως είχε προαναγγείλει από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας- πως υπάρχει παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου.

Σημείωσε δε, πως θα υπάρχει σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα.

«Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε να έχουμε νέα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Στους επόμενους δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο, θα υπάρξουν σταδιακές φάσεις άρσης των μέτρων, συνέχισε. «Θα αξιολογούμε κάθε εβδομάδα την κατάσταση και όταν χρειαστεί θα βάζουμε φρένο».

Όπως είπε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παρατείνεται η καραντίνα στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας

Αναφερόμενος στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας ανακοίνωσε πως η καραντίνα ισχύει έως τις 30 Απριλίου, ενώ για ακόμη μια φορά, κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Επίσης, ανακοίνωσε την άρση απαγόρευσης λειτουργίας λαϊκών αγορών σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, η αναστολή των λαϊκών αγορών και επικοινωνήσαμε με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και είδαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να παραταθεί το μέτρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας, και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά αλλά η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.