Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων του Νότου και του σκληρού Βορρά για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης με τον κοροναϊό να έχει τσακίσει την οικονομία της Ευρώπης.

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο αντικρουόμενων πλευρών, ψαλιδίζει τις προσδοκίες για σύγκλιση απόψεων και γρήγορη συμφωνία.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι περισσότεροι βλέπουν την αποψινή σύνοδο ως αφετηρία με το τελικό σχέδιο να αποφασίζεται σε αργότερα, ίσως τέλη Ιουνίου, με βάση την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για σχέδιο 2 τρισ ευρώ.

Πρόκειται για την τέταρτη Σύνοδο Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, στην οποία θα συμμετέχουν η πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Σεντένο και ο Τζόζεφ Μπόρελ.

Οι κεντρικοί άξονες του σχεδίου 2 τρισ. ευρώ

Εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, συμπληρώνει τις πληροφορίες για την πρόταση της Κομισιόν για σχέδιο δράσης 2 τρις ευρώ, με την οποία προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και των δορυφόρων της και των χωρών του νότου με «αρχηγούς» Ιταλία και Ισπανία, και σε ρόλο διαμεσολαβητή τη Γαλλία.

Βάσει αυτού ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ -το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσουν τα δύο βασικά «εργαλεία» για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προτάσεις, αναφέρει το Reuters, η Κομισιόν θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές 320 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να δανείσει το ήμισυ του ποσού στις κυβερνήσεις.

Το υπόλοιπο ποσό θα συμπεριληφθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η έναρξη αποπληρωμής του από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα αρχίσει μετά το 2027 και σε πολυετή έκταση χρόνου ή θα αποπληρωθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για παράδειγμα νέους κοινοτικούς φόρους.

Κάποια χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ως επιχορήγηση στα κράτη-μέλη.

Θα υπάρξουν επιπλέον 200 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό σε μια διευκολυντική γραμμή «ανάκαμψης» και επιπλέον 50 δισ. ευρώ από τα κονδύλια συνοχής, τα οποία θα διατεθούν εμπροσθοβαρώς για να ξοδευτούν το 2021-22.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να εγκρίνουν τα νομικά κείμενα τον Ιούνιο, ώστε να επιτραπεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., από την 1η Ιανουαρίου 2021.