Με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη με τον ιό που έχει κάνει μια ολόκληρη χώρα 60 εκατομμυρίων ανθρώπων να παραλύσει. Πρόκειται για το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων της Ιταλίας που παλεύει καθημερινά να περιθάλψει τους εκατοντάδες ασθενείς, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς.

Ο εξαντλητικός φόρτος εργασίας διακρίνεται ξεκάθαρα από τις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει ιταλίδες νοσοκόμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ρεπορτάζ της βρετανικής Daily Mail.

Η Αλέσια Μπονάρι, εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Μιλάνου, φωτογραφήθηκε με το πρόσωπό της γεμάτο μώλωπες σαν να έχιε δεχθεί χτυπήματα. Η νεαρή νοσηλεύτρια αποκαλύπτει ότι τα σημάδια προέρχονται από την ειδική μάσκα κατά του κοροναϊού την οποία φοράει νυχθημερόν σχεδόν, εργαζόμενη  με εξαντλητικά ωράρια στο νοσοκομείο.

Περιγράφοντας τις συνθήκες της εργασίας της αυτόν τον καιρό λέει ότι επί τουλάχιστον 6 ώρες δεν μπορεί να πιει νερό ούτε να πάει στην τουαλέτα, καθώς τα περιστατικά φθάνουν συνεχώς στο νοσοκομείο και δεν επιτρέπεται ούτε καν να μετακινήσει τη μάσκα από το πρόσωπό της φοβούμενη μήπως μολυνθεί.

«Φοβάμαι πολύ. Αλλά όχι να βγω έξω για να ψωνίσω π.χ. Φοβάμαι πολύ στη δουλειά μου, καθώς η μάσκα δεν με προστατεύει απόλυτα. Υπάρχει η πιθανότητα να έχω αγγίξει το πρόσωπό μου με τα βρώμικα γάντια μου ή να έχω μολυνθεί μέσω των ματιών μου αφού τα ειδικά γυαλιά που φοράω δεν εφαρμόζουν απόλυτα στο πρόσωπό μου» λέει και συνεχίζει:

«Είμαι εξαντλημένη σωματικά και ψυχολογικά όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου. Ο εξοπλισμός δεν μου παρέχει ασφάλεια. Η ειδική στολή που φοράω με κάνει να ισρώνω και να υποφέρω, ενώ λόγω της κατασκευής της είναι πολύ δύσκολο να την βγάλω με αποτέλελσμα να μην μπορώ να πάω στην τουαλέτα», ομολογεί.

Μια άλλη νοσηλεύτρια, στο νοσοκομείο της πόλης Κρεμόνα, η Έλενα Παλιαρίνι φαίνεται σε φωτογραφία που τράβηξαν συνάδελφοί της να έχει βυθιστεί σε βαθύ ύπνο πάνω σε ένα γραφείο, φορώντας τη μάσκα της, αποκαμωμένη μετά από ένα εικοσιτετράωρο συνεχούς εργασίας.

Παρόλα αυτά η Αλέσια Μπονάρι έχοντας υψηλό αίσθημα καθήκοντος τονίζει ότι δεν πρόκειται να το βάλει κάτω και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Ταυτόχρονα πάντως απευθύνει έκκληση σε όλους τους Ιταλούς να εφαρμόζουν αδιαπραγμάτευτα τους κανόνες υγιεινής χωρίς καμία παρέκλιση.

Επισημαίνεται ότι η Ιταλία είναι από τις χώρες που έχουν πληρώσει τον βαρύτερο φόρο αίματος στον κοροναϊό έχοντας τους περισσότερους μετά την Κίνα νεκρούς (631) και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.