Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταδικάζει και αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Γιαβούζ Σελίμ Κιράν όπου συνέκρινε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με το Άουσβιτς, καλώντας τον να τις ανακαλέσει.

Απαράδεκτος και ανυπόστατος παραλληλισμός

Το ΚΙΣ χαρακτήρισε «απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό των συνθηκών του Άουσβιτς και της κατάστασης που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, που έκανε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Έξι εκατομμύρια Εβραίοι εκδιώχθηκαν, κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από τους Ναζί με την πλέον βιομηχανοποιημένη και βάρβαρη μέθοδο στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς και των άλλων γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης» αναφέρει το ΚΙΣ και προσθέτει:

«Η εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων και η δημιουργία εντυπώσεων με τον ευτελισμό του Ολοκαυτώματος από την Τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν είναι παρά μια άθλια και χυδαία επιχείρηση παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

Το ΚΙΣΕ καλεί τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών «να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη για τον ανυπόστατο αυτό παραλληλισμό που προσβάλλει τη μνήμη όλων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Εμπρηστικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση στον Έβρο προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελληνικής πλευράς.

Έγραψε χαρακτηριστικά: «Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από το Άουσβιτς, αλλά από το Παζαρκουλέ (σ.σ. τουρκική πλευρά της μεθοριακής γραμμής στην περιοχή των Καστανιών Έβρου). Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο ίδιος απευθύνεται μέσω της ανάρτησής του στους επίσημους λογαριασμούς του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αλλά και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.