Στα 650 με 700 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον αποτιμούν τα Ελληνικά Πετρέλαια τη ΔΕΠΑ Υποδομών και στα 250 με 300 εκατ. ευρώ τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίησή τους.

Τα προαναφερόμενα οικονομικά μεγέθη αντιστοιχούν στις αποτιμήσεις που έχει κάνει ο πετρελαϊκός όμιλος, ο οποίος έχει μερίδιο 35% στις δύο εταιρείες. Το 65% ανήκει στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ). Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή προτάσεων επενδυτικού ενδιαφέροντος σχετικά με την πώληση του 100% της εταιρείας, ενώ σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει επίσης ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 65% με την καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί για τις 6 Μαρτίου.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ στη διάρκεια χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, όταν ρωτήθηκε για τις αποτιμήσεις που έχει η εταιρεία, χωρίς φυσικά να θεωρούνται κι ως οι τιμές που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι, έκανε γνωστό ότι τα ΕΛΠΕ έχουν ως κατώφλι για το μερίδιό τους στη ΔΕΠΑ Υποδομών τα 250 με 300 εκατ. ευρώ και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τα 50 με 100 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη της πετρελαϊκής είπαν επίσης ότι με βάση και τη λογιστική αξία η ΔΕΠΑ Υποδομών αποτιμάται κατ’ ελάχιστον σε 650 με 750 εκατ. ευρώ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 250 με 300 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Η διοίκηση επίσης των ΕΛΠΕ προσδοκά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ υποστήριξε την απόφασή της να διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς και την αποεπένδυση από τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τον σκοπό διάθεσης των εσόδων από την πώληση του μεριδίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης διαβεβαίωσε τους μετόχους πως το 50% θα διατεθεί για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί ως επιστροφή στους μετόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να καταθέσουν μη δεσμευτικές προτάσεις ξένοι ενεργειακοί όμιλοι αλλά και funds με δραστηριότητα στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Επιπλέον, με βάση τους όρους του διαγωνισμού και τα επιχειρηματικά μνημόνια ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στα ΕΛΠΕ, στην περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρεία δεν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε είναι υποχρεωμένη να πουλήσει το ποσοστό της (35%) με έκπτωση 10% σε σχέση με το τίμημα που θα προσφέρει ο πλειοδότης.